Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Thaise aspergesoep; Sensationeel anders

Asperges komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Die herkomst verklaart dan ook direct waarom de asperge die Thaise smaken prima kan hebben.

5 3.560

Thaise aspergesoep –  Wel vaker zie je de Thaise invloeden in aspergegerechten, maar hoe kan dit? Wie asperges zegt zegt Limburg! Het begrip Limburgse asperges is helemaal ingeburgerd. Toch leuk om even te kijken waar de asperges eigenlijke vandaan komt. We citeren Museum De Locht:

Asperges komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Van daaruit verspreidde de teelt zich over Egypte, Griekenland, Italië en Duitsland. Zo kwam de asperge ook naar Nederland en werd geteeld in het bollengebied rond Leiden en Hillegom. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste de teelt zich naar de regio Noord-Limburg

Soep van schillen

De herkomst uit Zuidoost-Azië verklaart dan ook direct waarom de asperge die Thaise smaken prima kan hebben. Voor deze soep gebruiken we alleen de schillen van de asperges. Gooi deze dus niet weg wanneer je ze op bijvoorbeeld de klassieke manier gaat bereiden en gebruik ze voor de bouillon van deze soep. Je kan de bouillon eerder trekken van de schillen, invriezen en later gebruiken voor deze soep. Zo kan je deze soep ook buiten het seizoen nog op tafel zetten. Laten we soep gaan maken.

Thaise aspergesoep

 • schillen van 500 gram asperges
 • 400 ml. gevogeltefond
 • 600 ml. water
 • 1 blikje of pakje kokosmelk
 • een stukje gember (3 cm.) in schijfjes
 • 1 stengel citroengras, in stukjes
 • 1 teentje knoflook, gesnipperd
 • 1 eetlepel vissaus
 • 1 1/2 theelepel currypoeder
 • wat daslook, fijngesneden (optie, indien verkrijgbaar)
 • bosuitjes
 • bieslook, gesnipperd,
 • wat rijstvermicelli (grote slierten)

Doe de schillen in een royale pan met het water en de gevogeltefond. Breng zachtjes aan de kook en voeg dan de knoflook, gember en citroengras toe. Laat het geheel ca. 20 minuten zachtjes sudderen.

Voeg de kokosmelk, vissaus en currypoeder toe. Laat nogmaals 10 minuten sudderen.

Maak de soep af met een handvol rijstvermicelli, de fijngesneden bieslook, daslook en de bosuitjes. De kokende soep zorgt voor een directe garing van de rijstvermicelli, je hoeft deze dus niet nogmaals door te koken.

Serveer direct.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. Arianne zegt

  Hallo Cecile,
  Leuk je reactie, het is idd iets totaal anders van smaak dan de traditionele aspergesoep . Daarbij komt het nog smaken verschillen zo. Maar het is leuk als je soms eens openstaat om iets nieuws te proberen zoals deze keer.
  Kook ze lekker
  Arianne

 2. Cecile zegt

  Bij de eerste happen hadden we zoiets van : Nou dit had voor ons niet gehoeven, jammer van de aspergesmaak, maar bij meerdere happen vonden we het steeds lekkerder. Dus voor herhaling vatbaar.
  Lieve groet Cecile

  1. Arianne zegt

   Hallo Cecile,
   Leuk je reactie, het is idd iets totaal anders van smaak dan de traditionele aspergesoep . Daarbij komt het nog smaken verschillen zo. Maar het is leuk als je soms eens openstaat om iets nieuws te proberen zoals deze keer.
   Kook ze lekker
   Arianne

 3. Ad Roxs zegt

  Ik neem aan dat je de schillen van de asperges verwijderd voordat je knoflook, gember enz. toevoegd aan de bouillon.
  Hartelijke groet, Ad.

  1. Arianne zegt

   Hallo Ad Roxs
   Je kan deze eventueel verwijderen, maar dit kan ook erna. Want alles wordt toch gezeefd om een egaal fijn soepje te verkrijgen.
   Groetjes Arianne

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer