Thaise aspergesoep – Wel vaker zie je de Thaise invloeden in aspergegerechten, maar hoe kan dit? Wie asperges zegt zegt Limburg! Het begrip Limburgse asperges is helemaal ingeburgerd. Toch leuk om even te kijken waar de asperges eigenlijke vandaan komt. We citeren Museum De Locht:
Asperges komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Van daaruit verspreidde de teelt zich over Egypte, Griekenland, Italië en Duitsland. Zo kwam de asperge ook naar Nederland en werd geteeld in het bollengebied rond Leiden en Hillegom. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste de teelt zich naar de regio Noord-Limburg
Soep van schillen
De herkomst uit Zuidoost-Azië verklaart dan ook direct waarom de asperge die Thaise smaken prima kan hebben. Voor deze soep gebruiken we alleen de schillen van de asperges. Gooi deze dus niet weg wanneer je ze op bijvoorbeeld de klassieke manier gaat bereiden en gebruik ze voor de bouillon van deze soep. Je kan de bouillon eerder trekken van de schillen, invriezen en later gebruiken voor deze soep. Zo kan je deze soep ook buiten het seizoen nog op tafel zetten. Laten we soep gaan maken.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Thaise aspergesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- schillen van 500 gram asperges
- 400 ml. gevogeltefond
- 600 ml. water
- 1 blikje of pakje kokosmelk
- een stukje gember (3 cm.) in schijfjes
- 1 stengel citroengras, in stukjes
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1 eetlepel vissaus
- 1 1/2 theelepel currypoeder
- wat daslook, fijngesneden (optie, indien verkrijgbaar)
- bosuitjes
- bieslook, gesnipperd
- wat rijstvermicelli (grote slierten)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Thaise aspergesoep:
Doe de schillen in een royale pan met het water en de gevogeltefond. Breng zachtjes aan de kook en voeg dan de knoflook, gember en citroengras toe. Laat het geheel ca. 20 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de kokosmelk, vissaus en currypoeder toe. Laat nogmaals 10 minuten sudderen.
Maak de soep af met een handvol rijstvermicelli, de fijngesneden bieslook, daslook en de bosuitjes. De kokende soep zorgt voor een directe garing van de rijstvermicelli, je hoeft deze dus niet nogmaals door te koken.
Serveer de Thaise aspergesoep direct.
Tafel lekker !!
Even een vraagje, kan ik deze soep ook binden d.m.v. een roux? of is dat niet smakelijk bij deze soep?
Dat is bij deze aspergesoep niet verstandig Dees. In dit geval geeft de kokosmelk de romigheid aan de soep. Op onze website vind je ook diverse aspergesoepen met een roux als basis.