- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Thaise aspergesoep; Sensationeel anders

Thaise aspergesoep –  Wel vaker zie je de Thaise invloeden in aspergegerechten, maar hoe kan dit? Wie asperges zegt zegt Limburg! Het begrip Limburgse asperges is helemaal ingeburgerd. Toch leuk om even te kijken waar de asperges eigenlijke vandaan komt. We citeren Museum De Locht:

Asperges komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Van daaruit verspreidde de teelt zich over Egypte, Griekenland, Italië en Duitsland. Zo kwam de asperge ook naar Nederland en werd geteeld in het bollengebied rond Leiden en Hillegom. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste de teelt zich naar de regio Noord-Limburg


Soep van schillen

De herkomst uit Zuidoost-Azië verklaart dan ook direct waarom de asperge die Thaise smaken prima kan hebben. Voor deze soep gebruiken we alleen de schillen van de asperges. Gooi deze dus niet weg wanneer je ze op bijvoorbeeld de klassieke manier[1] gaat bereiden en gebruik ze voor de bouillon van deze soep. Je kan de bouillon eerder trekken van de schillen, invriezen en later gebruiken voor deze soep. Zo kan je deze soep ook buiten het seizoen nog op tafel zetten. Laten we soep gaan maken.

Thaise aspergesoep

Doe de schillen in een royale pan met het water en de gevogeltefond. Breng zachtjes aan de kook en voeg dan de knoflook, gember en citroengras toe. Laat het geheel ca. 20 minuten zachtjes sudderen.

Voeg de kokosmelk, vissaus en currypoeder toe. Laat nogmaals 10 minuten sudderen.

Maak de soep af met een handvol rijstvermicelli, de fijngesneden bieslook, daslook en de bosuitjes. De kokende soep zorgt voor een directe garing van de rijstvermicelli, je hoeft deze dus niet nogmaals door te koken.

Serveer direct.

Links in dit recept:
  1. klassieke manier: http://lekkertafelen.nl/recepten/asperges-met-hollandaisesaus/