Aspergesoep met roomkaas – Kijk jij ook uit naar het voorjaar? En dan vooral met de wetenschap dat de koningin in aantocht is. Vraag je je nu af om welke koningin het hier gaat? Niet over koningin Maxima dus, maar over de koningin onder de groenten, de witte asperge. Die stengelgroente is zo lekker dat je wel een koninklijke allure aan de asperges kunt toeschrijven toch? Eet ze op de klassieke manier, met ham, ei, gesmolten boter en gekookte krieltjes, maar vooral ook in de soep. En die soep maak je ook heel makkelijk in verschillende variaties. Een eenvoudige, en snelle, aspergesoep met roomkaas, gemaakt van verse asperges, heb je al binnen een half uurtje op tafel staan. Heerlijk als lunch, maar ook een prima voorgerecht.
Asperges voor de aspergesoep met roomkaas
Als je een soep gaat maken waarin je asperges verwerkt, zoals de aspergesoep met roomkaas bijvoorbeeld, dan hoef je daarvoor niet de allermooiste exemplaren te kopen. Als je rechtstreeks bij een aspergeteler koopt, vraag dan eens naar asperges die gebroken zijn tijdens het steken van de groente. Die zijn ongetwijfeld een heel stuk goedkoper dan de AAA-klasse, de mooie, dikke exemplaren en je pureert ze toch meestal voor de soep. Asperges die je in stukken koopt zijn behalve voor in de soep ook heel geschikt voor andere gerechten waarvoor je de groente toch in stukjes snijdt. Denk aan pastagerechten, quiches of een salade. Er zijn ook supermarkten die dergelijke ‘buitenbeentjes’ verkopen.
Kook de schillen mee, dat geeft heel veel smaak
Als je asperges aan het schillen bent, lijkt het vaak alsof je wel heel veel restafval hebt. Maar wist je dat je met dit restafval bouillon kunt maken? De schillen en het onderste stukje van de asperge geven zoveel smaak af, dat als je ze 10 minuten laat koken in water, je een prima basis hebt voor een aspergesoep. Gebruik die ‘schillenbouillon’ dus ook voor de heerlijk romige aspergesoep met roomkaas.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Aspergesoep met roomkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram witte asperges
- 125 gram roomkaas met knoflook en/of kruiden
- 100 ml witte wijn
- 125 ml crème fraîche
- 600 ml aspergebouillon
- 1 kruidenbouillontablet
- peper, zout en eventueel nootmuskaat naar smaak
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- Ook nodig: een staafmixer of een blender
Bereidingswijze van dit recept
Aspergesoep met roomkaas maak je zo:
Schil de asperges van net onder het kopje tot onderaan. Dat gaat het handigst met een dunschiller. Haal de schiller twee keer langs de asperge, zodat je zeker bent dat er geen stugge draden achterblijven. Snijd de onderste houterige eindjes er royaal af, ongeveer 2 cm.
Zet een liter water op en kook hierin de aspergeschillen met de afgesneden onderkanten 10 minuten en haal ze er dan uit. Je kunt de schillen nu weggooien, die hebben hun werk gedaan.
Snijd de geschilde asperges in stukjes.
Doe de aspergestukjes samen met de witte wijn, 600 ml van de aspergebouillon en de kruidenbouillontablet in een ruime pan en breng aan de kook. Laat de asperges in ± 10-15 minuten gaar koken.
Voeg de roomkaas en de crème fraîche toe en pureer de asperges tot een mooie, gladde soep.
Breng de soep weer even aan de kook en breng hem verder op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.
Strooi nog wat fijngehakte peterselie over de aspergesoep met roomkaas en serveer direct.
Tafel lekker !!
Lijkt me lekker,alleen ik zou er nog wat fijngesneden ham bij doen.
Zeker lekker met wat fijngesneden ham en een geprakt eitje.
Ook heb ik wat groene asperges meegekookt en kleingesneden door de soep gedaan. Zo is het een heerlijke maaltijdsoep.
Stokbroodje met kruidenboter maakt het geheel af!!