Aspergesoep met zalm en garnalen – Een heerlijk, fluwelig, voorjaarssoepje, gemaakt van witte asperges, en gevuld met gerookte zalm en grote garnalen. Binnen een half uur op tafel, maar door die mooie ingrediënten te gebruiken heb je een groots effect. Succes gegarandeerd!
Asperges
De witte asperge wordt ook wel de koningin onder de groenten genoemd. Heerlijk om gekookt, met wat gekookt ei, ham en aardappelen te eten, maar minstens zo geschikt om soep van te maken. De soep wordt gemaakt van asperges, en niet van de schillen. Waarom? Omdat het veel lekkerder is. Je hebt geen prachtige kwaliteitsklasse AAA-asperges nodig, want de soep wordt gepureerd, dus de zogenaamde “buitenbeentjes” voldoen uitstekend. Let er echter wel op dat de asperges die je koopt vers zijn.
Gerookte zalm
Gerookte zalm is zalmfilet die warm of koud is gerookt. Die gerookte zalm wordt meestal koud gegeten, op een sandwich, in een salade en het is een geliefd onderdeel van een koud buffet. Er is gerookte zalm te koop in verschillende soorten en kwaliteiten. Wilde Sockeye zalm is heerlijk, en prachtig diep rood van kleur. Door de rode kleur komt de zalm prachtig tot zijn recht in de aspergesoep met zalm en garnalen. Uiteraard kun je ook andere gerookte zalm gebruiken. Let er wel op dat je zalm met een MSC of een ASC-keurmerk voor duurzame visserij koopt.
Garnalen
Je kunt elke soort garnalen gebruiken die je lekker vindt. Ze worden niet meegekookt, dus dat moet je van tevoren doen, of je neemt garnalen die al gekookt zijn. Grote garnalen zijn heerlijk in de aspergesoep met zalm en garnalen, maar gekookte Hollandse garnalen of Noorse garnalen voldoen ook prima.
Variatietip
Hou je wel van aspergesoep, maar niet van vis of schaaldieren? Je kunt ze heel goed vervangen door reepjes (gedroogde) ham en stukjes hardgekookt ei.
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Aspergesoep met zalm en garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo witte asperges, geschild en in stukjes gesneden
- 1 liter groentebouillon
- 1 laurierblaadje
- flinke scheut kookroom
- 100 gram gerookte (Sockeye) zalm
- 100 gram gekookte (grote), gepelde, garnalen
- een paar takjes dille
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aspergesoep met zalm en garnalen:
Kook de aspergestukjes in ongeveer 15 minuten gaar in de groentebouillon, waaraan je een laurierblaadje hebt toegevoegd.
Als de asperges gaar zijn verwijder je de laurier, en haal je de aspergepunten uit de bouillon. De aspergepunten houd je apart.
Haal vervolgens zoveel bouillon uit de pan dat de asperges net niet meer onder staan. Houdt die bouillon apart, mogelijk heb je het nodig om de soep te verdunnen.
Pureer met de staafmixer de inhoud van de pan en een flinke scheut kookroom. Gebruik eventueel een blender.
Mocht je de soep te dik vinden, verdun die dan met wat van de achtergehouden bouillon. Breng op smaak met peper en indien nodig wat zout. De hoeveelheid zout hangt af van hoe zout de bouillon is.
Voeg de aspergepunten aan de soep toe. Verwarm de soep nog even indien die teveel is afgekoeld.
Snijd de zalm in reepjes en voeg ze, samen met de garnalen, aan de soep toe op het moment dat je die gaat serveren. Bestrooi de aspergesoep met zalm en garnalen voor het serveren nog met wat fijngesneden dille.
Tafel lekker !!