Bloemkoolsoep – In de zomermaanden is er volop Hollandse bloemkool beschikbaar. Maar wat moet je met zo’n grote bloemkool als je maar met z’n tweetjes bent? Je kunt voor het koken wat roosjes apart houden voor een rauwkost, maar dan houdt het wel op. Die hele bloemkool gebruik je voor 3/4. Kook die bloemkool dan in zijn geheel en maak van het kookwater en de overige 1/4 bloemkool een heerlijke bloemkoolsoep.
Gooi dat kookwater niet weg
Kook dus de hele bloemkool in water met een beetje zout. Als de bloemkool gaar is haal je die (met een schuimspaan) uit het water in plaats van dat je de bloemkool afgiet. Het kookwater blijft zo behouden en gebruik je met een deel van de bloemkoolroosjes voor een lekkere bloemkoolsoep. In het kookwater zitten tenslotte ook vitamines en vooral de smaak van de bloemkool. Erg geschikt voor soep. Je hoeft dus ook de grotere bloemkolen niet meer links te laten liggen want je kunt alles gebruiken. Tip: gooi ook de stronk niet weg, maar kook deze mee!
Bloemkoolsoep; dit zijn de lekkerste varianten
Eén groente, meerdere soepen en nog meer smaken, van lekker licht tot een goed vullende bloemkoolsoep, ze zijn allemaal even lekker.
Bloemkoolsoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- kookwater van bloemkool aangevuld met water tot 1 liter
- ½ uitje gesnipperd
- bloemkool, zoveel als jij kan missen
- 30 gram roomboter
- 1 theelepel kerriepoeder
- eventueel bouillonpoeder
- peper en zout naar smaak
- scheutje koffiemelk of room
- een paar takjes bieslook
- 30 gram bloem
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkoolsoep:
Fruit de uitjes licht aan in de boter. Voeg de bloem en de kerriepoeder toe en roer goed door. Laat dit eventjes garen maar blijf goed roeren. Voeg er 1/3 van het kookwater aan toe en roer tot dit gebonden is en er geen klontjes meer inzitten. Voeg de rest van het kookwater er aan toe en kook de soep een paar minuutjes op een laag pitje.
Breng op smaak met bouillonpoeder zout en peper. Snijd de bloemkool klein en doe deze in de hete soep en giet er een klein scheutje room bij. Strooi de bieslook pas over de bloemkoolsoep als deze opgeschept is.
Tafel lekker !!
Bij de ingredienten staat geen bloem maar in het recept wel. Hoeveel bloem is er voor nodig?
Sorry, Dorine net zo veel als de boter 30 gram dus. We hebben het aangepast.
Fijn te horen Tineke. Een soepje is altijd lekker toch?
de bloemkoolsoep geprobeerd, omdat de bloemkool veel te groot was voor 2 personen. Is voor herhaling vatbaar, is erg smakelijk. Wat een lekkere oplossing.