Borsjt – Kun je een goede maaltijdsoep wel waarderen? En wil je eens iets anders dan de in Nederland veel gegeten erwten- of bruinebonensoep? Houd je van rode bieten? Neem dan eens een kijkje over de grens en probeer eens Borsjt. Borsjt is de maaltijdsoep uit de Oost-Europese keuken, een soep boordevol groenten, dus behalve heel erg lekker ook nog eens heel gezond!
Borsjt
Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken. Maar ook verder naar het Oosten, tot zelfs in China wordt de soep gegeten. De samenstelling wisselt per land of regio. Andere belangrijke ingrediënten zijn aardappel, wortelen en kool. Er zijn vegetarische recepten in omloop en recepten met rund- of varkensvlees. In Rusland worden ook wel hardgekookte eieren aan de soep toegevoegd.
Borsjt, een maaltijdsoep waarvan rode bieten een belangrijk bestanddeel vormen, is een klassieker uit de Oost-Europese keuken.
Rode bieten
Rode bieten zijn het belangrijkste ingrediënt van Borsjt. De bieten kunnen je gerecht daardoor maken of breken. Dus doe je zelf een plezier, koop verse bieten en kook ze zelf. Dat kost wat meer tijd, maar het is echt veel lekkerder. Mocht je nu echt geen tijd hebben om zelf bieten te koken (je kunt ze ook de avond tevoren al koken!), neem dan gekookte bieten uit een zakje, maar zéker geen bieten uit een potje.
Tips en weetjes
Het is erg lekker om een extra vulling aan de Borsjt toe te voegen. Denk aan wat in reepjes gesneden augurk, stukjes of fijngeprakt hardgekookt ei, stukjes gaar rundvlees, gebakken paddenstoelen et cetera.
Er zijn ontelbare recepten voor Borsjt in omloop. Elk land, regio of zelfs familie heeft zijn eigen recept. Schroom dus niet om het recept naar je eigen smaak aan te passen of ingrediënten toe te voegen, waarvan je denkt dat die er goed in passen.
Dit recept is zonder vlees, maar wil je wel vlees in je Borsjt, trek dan zelf een runderbouillon en voeg het vlees dat je daarvan overhoudt, in stukjes gesneden, aan de soep toe als deze helemaal klaar is.
Wil je de Borsjt helemaal veganistisch houden, gebruik dan voor de vulling en garnering geen zure room, maar vervang die dan door een plantaardig alternatief als sojaroom, haverroom etc.
Dit recept is gebaseerd op een flinke pan vol. Vind je dit veel te veel, halveer dan de hoeveelheden van de ingrediënten. Je kunt de overgebleven Borsjt ook invriezen.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Borsjt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1500 gram gekookte rode bieten, in stukken
- 500 gram gekookte rode bieten, in kleine blokjes gesneden
- 2 liter groentebouillon
- 300 gram aardappelen, geschild en in stukjes
- 500 gram witte kool, geschaafd
- 2 kleine winterpenen, in stukjes
- 1 flinke rode paprika, in stukjes
- 2 flinke uien, grof gesnipperd
- 3 stengels bleekselderij, gesneden
- 4 teentjes knoflook, grof gehakt
- 140 gram tomatenpuree
- 3 laurierblaadjes
- 4 eetlepels vers geperst citroensap
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 3 eetlepels Worcestershiresauce
- zout en peper
- olie om in te bakken
- zure room
- een half bosje dille, gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Extra nodig: Staafmixer of blender
Zo maak je Borsjt:
Verhit wat olie in een grote soeppan. Bak hierin de ui, knoflook, paprika, aardappel, winterpeen, de bleekselderij, 300 gram (de overige 200 gram gebruik je later) van de witte kool en de tomatenpuree even aan. Let er op dat de groente niet bruin wordt. Even aanzetten is genoeg. Voeg de 1500 gram bieten en de laurierblaadjes toe en bak heel even mee. Voeg dan de bouillon toe. Laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje koken, tot alle groenten gaar zijn.
Neem de pan van het vuur. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
Breng de Borsjt op smaak met de balsamicoazijn, de Worcestershiresauce, het citroensap en de peper. Proef even en voeg wanneer nodig nog wat zout toe. Dit is afhankelijk van hoe zout je bouillon is.
Voeg dan de overige 200 gram witte kool en de blokjes rode biet toe. Laat de Borsjt nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
Serveer de Borsjt met een flinke schep zure room en bestrooi met wat gehakte dille.
Tafel lekker !!
Wanneer voeg je de bleekselderij toe, want die mis ik in de beschrijving?
De bleekselderij is inderdaad weggevallen in de instructie, Marleen. Je bakt deze mee met de andere groenten. We hebben het recept aangepast.
Zonde van de tomatenpuree….
Het recept is aangepast, Flip.