Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Romige bospaddenstoelensoep (herfst soep)

Geniet in de herfst van een heerlijke romige bospaddenstoelensoep, die je hart verwarmt en je smaakpapillen doet ontploffen. Je kunt er bovendien leuk mee variëren.

2 3.998

Romige Bospaddenstoelensoep (herfst soep) – Echte paddenstoelensoep past natuurlijk perfect in de herfstmaanden. Je kunt gaan voor de meest bekende champignonsoep maar het is nog veel leuker en vooral ook lekkerder om met verschillende soorten paddenstoelen te werken. Pak vooral de paddenstoelen die jij lekker vindt. In dit recept voor een heerlijk romige bospaddenstoelensoep gebruiken we shiitake, oesterzwammen en cantharellen. Deze zijn voor iedereen goed verkrijgbaar en geven een heerlijke rijke smaak aan de soep. Al deze paddenstoelen hebben hun eigen smaken en structuren die van deze soep een echt smaakfestijn maken. Kies je voor je gemak dan kun je natuurlijk ook een bakje bospaddenstoelenmix meenemen. De combinatie van de paddenstoelen in dit recept geven echter net even meer balans.


Zo maak je romige bospaddenstoelensoep

  • 75 gram shiitake
  • 75 gram oesterzwammen
  • 75 gram cantharellen
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een bosje verse peterselie (blaadjes snipperen)
  • een handje gesneden bieslook (ter garnering)
  • zwarte peper uit de molen
  • zeezout
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • halfvolle melk
  • 1 ½ eetlepel crème fraîche
  • 1 liter heet water en 2 runderbouillontabletten
  • (Eventueel wat maggi voor wat extra pit)

Was de paddenstoelen, vooral de cantharellen verdienen aandacht want daar zit doorgaans veel zand in, en snij ze in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselieblaadjes zonder stengels ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt.

Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Los de tabletten bouillon op in 1 l. warm water. Ik heb er twee gebruikt want dit is royaal voor een liter soep en de bouillon geeft smaak af. Goed blijven roeren zodat het mengsel mooi glad blijft.

Nu afwerken met scheutjes melk en de crème fraîche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de verse paddenstoelen en peterselie toe en laat lekker even 15 minuten, al roerend, pruttelen. Het mengsel wordt nu ietsje bruiner van de paddenstoelen die meekoken en smaken afgeven. Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijven proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje maggi door. Nu de warme verse soep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook. Het oog wil ook wat. Heerlijk smullen maar weer het hele najaar van deze overheerlijke soep die bovendien weinig vetten bevat!

Serveertips: Wij namen er vers stokbrood met kruidenboter bij, heerlijk.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Jafar zegt

    Ik heb deze soep nu meerdere malen gemaakt (niet alleen in de herfst) en het is elke keer een doorslaand succes. Werkelijk verukkelijk! Tip: gebruik de overgebleven peterselie en bieslook om zelf kruidenboter te maken en serveer dit met een oven(stok)brood. Eet smakelijk!

    1. Redactie zegt

      Dat zijn tips waar we blij van worden Jafar! 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer