Bouillabaisse zelf maken – Een bouillabaisse is een rijkgevulde Franse vissoep met verse vis, garnalen en mosselen uit Marseille. In de soep serveer je gebakken stokbrood met een oranje, pittige saus: de rouille. Daarop nog wat kaas en smullen maar. Met dit recept ga je punten scoren
Om te beginnen: bouillabaisse spreek je uit als boeja-bès en niet als boeja-bèze. Dat gaat heel vaak fout. Boeja-bèze betekent iets heel anders in het Frans. Het echte recept voor bouillabaisse is thuis, in Nederland, haast niet te maken. De verse vis, die in de klassieke vissoep gaat, kun je hier bijna niet kopen. Het gaat dan om vissoorten als de schorpioenvis, de pieterman, de zeeaal etc. Maar dat betekent niet dat je niet zelf makkelijk iets kunt maken dat echt wel in de buurt komt van die klassieke vissoep.
Bespaar jezelf veel werk door te kiezen voor gefileerde vissoorten. Dat is makkelijk, en het presenteert in de meeste gevallen ook mooier.
Jouw variant van de bouillabaisse
Als je andere soorten verse vis gaat gebruiken is het dus niet meer officieel die klassieke bouillabaisse. Een Fransman zal je daar misschien op aanspreken, maar dat moet dan maar. De lekkere rouille (saus) is wel klassiek. Als je dit recept gaat maken ga je aan de slag met verse vis. Jij mag kiezen welke vissoorten je gebruikt. Daarbij horen dan wel mosselen, en dan gebruik je natuurlijk de Zeeuwse mosselen. En ook garnalen spelen een belangrijke rol in de bouillabaisse, dus die horen er echt wel in. Kortom, je maakt de klassieker, maar dan met verse vis uit de Noordzee, garnalen en mosselen.
Een makkelijke vissoep
Een half uur met dit recept de keuken in en dan een verrukkelijke bouillabaisse serveren. Daar doe jij het ook voor, toch? Een groentesoep maken duurt net zo lang. En straks zit jij, als een echte Bourgondiër, die bouillabaisse te verorberen. Dat is feest! En ja, inderdaad, het is maar 30 minuten werk om de soep te maken. Je begint met een werkblad vol verse ingrediënten. Daar word je al blij van. Even wat snijden, maar als je gekozen hebt om visfilet te kopen is dat al veel minder werk. Die paar verse groenten zijn zo gesneden. Kortom, je hebt hier het recept voor een bouillabaisse die echt snel en makkelijk te maken is. Als je vrienden komen eten kun je dit vol trots serveren.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!
Bouillabaisse
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 liter water
- +/- 750 gram (Noord)zee visfilets naar smaak (bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, schelvis, wijting)
- 10 à 12 grote garnalen met schaal
- 500 gr. à 1 kg. mosselen in de schelp
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 laurierblaadje
- een paar takjes verse tijm
- 1 kleine venkel
- 4 aardappelen
- 3 tomaten
- 1 ui
- 8 teentjes knoflook
- 4,5 gram saffraandraadjes
- +/- 100 gram Gruyère- of andere harde kaas (zelf geraspt)
- een paar sneden lekker boeren- of stokbrood (gesneden in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik)
- 2-4 eetlepels kruim van het brood (liefst witbrood)
- 1 chilipeper
- 1/4 sap van een citroen
- 1 mespunt fleur de sel of keukenzout
- 1 eierdooier
- 500 ml zonnebloemolie
- optioneel: piment d'espelette (gedroogde specerij)
- optioneel: 1 theelepel cayennepeper (gedroogde specerij)
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Bouillabaisse maken met lokale vis:
Maak eerst de rouille:
Snijd de chilipeper zo fijn mogelijk, pers de knoflook. Eventueel kun je dit nog even vijzelen of pletten om alle sappen en smaken mooi vrij te geven.
Verkruimel het kruim van de achtergehouden stukken stokbrood zo fijn mogelijk.
Doe een eidooier in een kom. Sla met een garde de eidooier los en voeg er druppelsgewijs, terwijl je blijft kloppen met de garde, de zonnebloemolie aan toe tot je een gladde saus krijgt.
Voeg het sap van 1/4 citroen toe.
Voeg 0,5 gram saffraan en de mespunt fleur de sel/zout toe.
Dit is ook het moment waarop je de optionele gedroogde specerijen toevoegt.
Meng de chilipeper, de knoflook en het broodkruim door de saus.
Roer tot het broodkruim is “opgegaan” in de saus.
Serveer in een leuk schaaltje.
Maak nu de soep:
Hak de ui en de knoflook fijn en stoof aan in de olijfolie tot ze glazig zijn.
Voeg er de kleingesneden tomaten, fijngesneden venkel , laurier en tijm , 4 gram saffraan en zout en peper uit de molen aan toe.
Laat ongeveer 5 minuten smoren.
Leg daarop de in hapklare stukken gesneden visfilets en aardappelen.
Giet er vervolgens 1 liter water bij en laat 15 minuten koken.
Check de mosselen: ze moeten dicht zijn en haal eventueel uitstekende baarden eraf. Doe de mosselen samen met de garnalen in de pan en laat nog even koken tot de mosselen gaar zijn.
Snijd intussen het brood in plakjes, verwarm de oven op 200 graden en leg het brood erin tot het goudbruin en krokant is.
Serveer de bouillabaisse met een toefje geraspte kaas, de gebakken broodjes en een schaaltje vol rouille.
Tafel lekker !!
Wat ik mis in de bouillabaisse is de saffraan een scheutje pastis.
Het is overigens een recept dat in Marseille bijna overal net een ander receptje heeft, oorspronkelijk is het een recept van vissers, dat kan altijd wat afwijkend zijn. Ikzelf at het voor het eerst op mijn verjaardag 14 juli, bij een mevrouw uit de streek, die pas toezegde om het te maken nadat ze bij de vissers van la Ciotat de vis had gekocht. Die maaltijd staat mij nog steeds bij, dat was pas echt bouillabaisse eten. We hebben toen ook geleerd Pastis te drinken.