Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bouillabaisse zelf maken; proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op je bord

Bouillabaisse is een rijke vissoep met vis, garnalen en mosselen uit Marseille. In de soep serveer je stokbroodjes met een oranje-pittige saus: de rouille.

2 2.735

Bouillabaisse, proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op je bord – Bouillabaisse is een heerlijke, rijke vissoep met vis, garnalen en mosselen uit Marseille. In de soep serveer je gebakken stokbroodjes met een oranje-pittige saus: de rouille. Daarop nog een paar sprieten kaas. Smullen maar. De échte bouillabaisse (spreek uit: boeja-bès en niet zoals ik vaak hoor boeja-bèze, dat laatste woord betekent iets héél anders in het Frans…) is thuis in Nederland haast niet te maken. Dat komt omdat de vissen die erin moeten, hier niet of nauwelijks te krijgen zijn (schorpioenvis, pieterman, zeeaal etc.). Maar dat betekent niet, dat je niet zelf iets kunt maken dat aardig in de buurt komt. Ik maak hem met gefileerde in plaats van hele vissen, omdat dat is wel zo makkelijk is en mooi presenteert. Een geaarde inwoner van Marseille zal me er op aanspreken dat dit dus formeel gesproken geen bouillabaisse is, maar dat moet dan maar. Ik durf hem toch zo te noemen, al was het maar vanwege de lekkere rouille die je erbij serveert!


Bouillabaisse

Heerlijke Zuid-Franse vissoep

BouillabaisseSoep voor 4 personen

 •  +/- 750 gram zeevisfilets naar smaak (bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, zeeduivel, zeewolf)
 • 3 tomaten
 • 10 à 12 grote garnalen met schil
 • 1 uitje
 • 500 gr. à 1 kg. mosselen in de schaal
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 sinaasappel
 • 1 prei
 • een paar takjes tijm (of 1 tl. gedroogde)
 • 1 laurierblaadje
 • ½ tl. saffraandraadjes
 • 1 klein venkeltje
 • 1 glaasje witte wijn
 • 2 Spaanse pepers
 • 2 dl. olijfolie
 • een paar sneden lekker boeren- of stokbrood
 • +/- 75 gram Gruyère- of andere harde kaas

Maak eerst de rouille: week een sneetje brood even in wat water en knijp uit. Wrijf in een vijzel 2 teentjes knoflook, de Spaanse pepers en wat zout tot een smeuïge massa. Voeg het brood toe en klop ruim 1 dl. olijfolie erdoor, totdat er een dikke, mayonaise achtige saus ontstaat. Voeg ook nog wat draadjes saffraan toe.

Maak nu de soep: haal de schillen en de koppen van de garnalen en bewaar ze. Verwijder het darmkanaal. Snipper een uitje. Breng 1 ½ liter water aan de kook in een pannetje om de tomaten even in te plonzen. Verwijder de tomaten en doe daar vervolgens de schillen en koppen van de garnalen in met het laurierblaadje, de tijm en een paar schillen van de sinaasappel plus het sap van de halve sinaasappel en laat een klein kwartiertje koken.

Haal ondertussen de velletjes van de tomaten en snijd ze klein. Doe de rest van de olijfolie in een soeppan en bak de uitjes glazig. Pers 2 tenen knoflook uit en voeg toe. Doe het laurierblaadje erbij en voeg ook de tomaten toe. Roer alles een paar minuten om. Doe er dan de wijn bij. Snijd ondertussen de prei de venkel fijn en voeg toe.

Snijd het brood in plakjes, verwarm de oven op 200 graden en leg het brood erin. Je kunt het ook in de broodrooster of onder de gril leggen, maar zó ben je er in één keer vanaf en is het risico van zwartblakeren beperkt.

Giet het kookvocht door een zeef in de pan. Doe de saffraandraadjes erbij en laat het flink koken. Maak de vissen klaar: was ze even en dep ze droog, check op eventuele graten en  snijd de vissen in stukken.

Check ook de mosselen: ze moeten dicht zijn en haal eventueel uitstekende baarden eraf. Doe de stukken vis is het kolkende water en na 3 minuten nog de mosseltjes en de garnalen. Laat nog hooguit 4 minuten koken en serveer de bouillabaisse, steeds een bodempje met een stukje brood in het bord, en de rouille op het brood. Tenslotte nog de kaas raspen en een toefje op de rouille serveren. Bon appétit!

TIP: hongerigen mogen ook nog aardappels door de bouillabaisse doen: gebruik vastkokende en zorg dat ze nagenoeg gaar zijn voordat je de vis erin doet!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Swissie Carine zegt

  Toppie Recepten,

  1. Redactie zegt

   Dankjewel!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer