Brandnetelsoep – Brandnetels op je bord? Je dacht vast niet dat je daar ooit aan zou beginnen. Maar brandnetels zijn gewoon heel lekker en heel gezond. En, brandnetelkaas bijvoorbeeld is helemaal niet ongewoon, dus waarom waag je jezelf niet een keer aan het maken van een brandnetelsoep? Geloof maar, een brandnetelsoep prikkelt echt je zintuigen. Het is verrassend glad en zacht van smaak, een beetje tussen spinazie en zuring in.
Een lentewandeling met een lekkere beloning achteraf
Verse brandnetel koop je niet bij de groenteboer of in de supermarkt, je zal ze dus zelf moeten gaan oogsten. Wat is er nu leuker dan een wandeling door de lentezon en thuiskomen met een vers ingrediënt voor een lekkere soep?
Voor dit recept van brandnetelsoep gebruik je alleen de brandneteltoppen, die nog niet in het zaad staan. Nu (in april) is het ideale moment om brandnetels te gaan oogsten. Vanaf ongeveer eind mei komen de brandnetels in bloei, dan zijn ze niet langer geschikt voor het maken van een brandnetelsoep. In april zijn de brandnetels jong en fris.
Vergeet niet om handschoenen mee te nemen, je wil je natuurlijk niet prikken. Afwashandschoenen zijn het geschiktst.
Zorg ervoor dat je de brandneteltoppen alleen plukt op plekken waar je zeker weet dat ze niet bespoten zijn. Het liefst ook niet aan de kant van een drukke weg in verband met vervuiling door uitlaatgassen. Heb je toegang tot een weiland? Dan vind je daar de lekkerste en zuiverste brandnetels voor de brandnetelsoep.
Voor de brandnetelsoep heb je 200 gram brandneteltoppen nodig. Dat is zeker tien handen vol.
Brandnetelsoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram brandneteltoppen
- 150 gram ui
- 100 gram groene selderij
- 2 teentjes knoflook
- 30 gram boter
- 1 liter groentebouillon
- zout en peper uit de molen
- Room (voor de afwerking - optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Brandnetelsoep maak je zo:
Hou je handschoenen aan, de brandnetels prikken nog! Was de brandnetels grondig in ruim water. Leg de brandnetels in een volle spoelbak water. Ververs het water vier keer.
Kook intussen twee liter water.
Haal de gewassen brandneteltoppen uit het water en leg ze in een vergiet. Overgiet ruim met het kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en laat uitlekken. Als het goed is prikken de brandnetels nu niet meer.
Terwijl de brandnetels uitlekken, snijd je de selderij in grove stukken. Begin met de ui en houd die apart. Smelt 30 gram boter in een kookpan. Stoof hierin de ui aan tot die glazig is. Voeg nu de selderij en de knoflook toe en stoof vijf tot tien minuten aan. Breng op smaak met peper uit de molen en zout.
Knijp intussen de brandneteltoppen uit, er moet zoveel mogelijk overtollig water uit.
Doe de brandneteltoppen dan bij de gestoofde groenten en roer goed door. Laat de brandneteltoppen nog 5 minuten meestoven.
Giet een liter groentebouillon bij de gestoofde groenten. Laat de soep 30 minuten pruttelen op zacht vuur. Mix tot een gladde soep.
Tip: Serveer de brandnetelsoep afgewerkt met een eetlepel room per persoon.
Tafel lekker !!