• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Daslooksoep; Zacht en kruidig tegelijk

De smaak van de lente

door Connie Derks
in Soep
0
6
daslooksoep

Daslooksoep; Zacht en kruidig tegelijk – Daslook is niet heel erg bekend. Een beetje foodie shopt in een vreemde stad niet alleen bij kledingzaken, maar ook bij slagers, bakkers en de groenteboer. Wie dat wel eens doet kan zomaar daslook tegenkomen in het buitenland. Hier in Nederland is daar moeilijk aan te komen, maar het kan zomaar zijn dat het in je eigen achtertuin staat.

Soep van daslook

Je zou zeker eens een soep van daslook moeten proberen. Dit lijkt op een spinaziesoep. Daslooksoep heeft een heerlijk zachte smaak die tussen spinazie en knoflook ligt. Een beetje kruidig wel. Je hoeft dus bij het maken van een daslooksoep niet zoveel kruiden toe te voegen.

Extraatje: Daslookolie

Als je dan toch daslooksoep gaat maken is het leuk om van diezelfde daslook tegelijkertijd een daslookolie te maken. Zo kun je langer genieten van de smaak van daslook. De olie is lekker voor in een pesto of om bijvoorbeeld groenten of een pasta op smaak te brengen. Dus het receptje voor daslookolie even tussendoor:

  • 150 gram daslook
  • 75 gram olie
  • 15 gram zout

Was de daslook en snij deze grof. Doe alles in een blender en maal het tot een mooie groene pasta. Doe de pasta in een schoon goed afsluitbaar glazen potje. Deze pasta is in de koelkast ongeveer 3 maanden houdbaar.

Smaak en geur

Als je rauwe daslook ruikt, ruik je knoflook. Als je rauwe daslook proeft proef je knoflook. Je zult merken dat als je een daslooksoep maakt de smaak een beetje afvlakt. Dat is kenmerkend voor daslook. Proef daarom tijdens het maken van de daslooksoep regelmatig of de smaak aan jouw wensen voldoet. De soep krijgt zijn binding door het meekoken en pureren van aardappel. Extra smaak geef je mee door de (zelfgemaakte) groentebouillon.

Daslook recepten

Daslook; De lekkerste recepten met “onkruid”

Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!

Daslooksoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 150 gram daslook
  • 350 gram bloemige aardappels
  • 1 grote ui
  • 1 liter groentebouillon
  • scheutje room naar smaak
  • peper & zout
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je daslooksoep:

Snipper de ui en bak deze glazig in de olijfolie. Voeg de geschilde en in stukken gesneden aardappels en de bouillon toe. Kook de aardappels totdat deze goed gaar zijn. Was de daslook en snij in grove stukken. Voeg deze aan de soep toe en roer even door de soep zodat de daslook een beetje slinkt. Zet nu de staafmixer in de soep of doe de daslooksoep in de blender en maal deze helemaal fijn. Voeg nu een scheutje room en peper en zout naar smaak toe. Warm de daslooksoep nog even door. Laat de daslooksoep vooral niet te lang koken. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de smaak en de mooie groen kleur zal dan donker worden.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Uiensoep als voorgerecht
DeelPin60Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

komkommersoep
Soep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Koude koolrabi-courgettesoep
Soep

Koude koolrabi-courgettesoep

Kaassoep met graskaas en mosterd
Soep

Kaassoep met graskaas en mosterd

Chinese soep met rundvlees en groenten
Soep

Chinese soep met rundvlees en groenten

verse aspergesoep
Soep

Zondagse soep met asperges

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes
Soep

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes

aspergesoep sinaasappel
Soep

Aspergesoep met sinaasappel

raapstelensoep
Soep

Raapstelensoep met zeebaars

Reacties 6

  1. Martine Vandenbroucke says:
    1 jaar geleden

    Aangezien daslook tijdelijk is, wil ik er zoveel als mogelijk van genieten, verleden week pesto gemaakt,
    en daslook stoemp, en vandaag soep van dslook.
    Grt Martine

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Leuk Martine! Dat is precies waar het op Lekker Tafelen om draait. Genieten van de seizoenen!

      Beantwoorden
    • Steurs martine says:
      1 jaar geleden

      Vandaag ook eerste keer daslooksoep gemaakt ,was super LEKKER, ga die zeker nog eens maken , alvast bedankt

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        1 jaar geleden

        Wat een heerlijk compliment! Leuk dat je het geprobeerd hebt en nog leuker dat het blijkbaar voor herhaling vatbaar is ☺️

        Beantwoorden
  2. Connie says:
    5 jaar geleden

    Leuk om te lezen dit. Altijd weer een uitdaging om iets anders te proberen. Koken is fun.

    Beantwoorden
  3. D. Facto says:
    5 jaar geleden

    Vandaag kwam een kennis langs en die had daslook in de tuin. Ze bracht me een grote zak mee omdat ze wist dat ik een zwak heb voor zulke niet alledaagse dingen.
    Prachtig groene blaadjes, maar nu wat bedenken!
    Allereerst heb ik de blaadjes gewassen en in de slamolen gedroogd, toen mooi bijeengebonden met een elastioekje. Zo had ik twee flinke “tuiltjes” dasllook.
    Eerst heb ik van kwark een kruidig broodsmeersel gemaakt. Olie, een scheutje sherry en anijs, dragon, suiker, peper en zout uit de vijzel erdoor geroerd. Toen de smaak goed was (met nog een druppeltje aroma), heb ik flink wat blaadjes daslook met een scherp mes, heel fijn gesneden en eronder gemengd! Heeerlijk!
    Vervolgens heb ik een gesnipperd uitje en wat ringetjes prei en lente-ui in wat boter aangebraden. Hierop 1/2 ltr. water en 2 – 3 geschilde aardappeltjes erbij. Dan met een bouillonblokje alles gaar laten koken. Daarna met de mixstaaf pureren!
    Nu pas enkele bolletjes diepvrieskervel en een flink handjevol fijngesneden daslook erbij. Niet meer koken! Alleen nog warm maken. Heerlijk! In het soepbord nog een scheutje room en een paar croutons!
    De rest van de daslook als tuiltje in een zakje naar de vriezer! Hiervoor heb ik later wel ideeen!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen