Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Daslooksoep; Zacht en kruidig tegelijk

Daslook wordt eigenlijk gezien als onkruid. Toch maakte ik van daslook deze verse en homemade daslooksoep. Inclusief bonusrecept: Daslookolie

Daslooksoep; Zacht en kruidig tegelijk – Daslook niet erg bekend maar wel erg lekker. Wanneer ik ga shoppen in een  voor mij vreemde stad, ga ik niet alleen naar kledingzaken, nee ik ga  naar slagers bakkers, en zo ook de groenteboer. Zo zag ik deze daslook liggen, aangezien ik geen moestuin heb was dit mijn kans om deze eens te proberen. Hij smaakt en ruikt wanneer hij rauw is naar knoflook. Eenmaal in de soep had hij een lekkere zachte smaak die tussen spinazie en knoflook ligt. Een beetje kruidig wel.

Nu had ik daslook maar wat zou ik er mee maken? Het meest voor de hand liggend en veilig was een soep. Het was het proberen waard, wij vonden de soep erg lekker !  Ik kreeg de tip om van de daslook een olie te maken die 3 maanden houdbaar is. Zo kan ik nog langer genieten van de smaak van daslook. De olie is lekker voor in een pesto of om bijvoorbeeld groenten of een pasta op smaak te brengen. De smaak van de gepureerde daslook is vrij sterk , wanneer je deze rauw verwerkt niet te royaal gebruiken. Eenmaal gekookt vervlakt de smaak iets.

Meer over daslook lees je hier.

Daslooksoep

Soep voor 4 personen

  • 150 gram daslook
  • 350 gram bloemige aardappels
  • 1 grote ui
  • 1 liter groentebouillon
  • scheutje room naar smaak
  • peper / zout
  • olijfolie

Zo maak je daslooksoep:

Snipper de de ui en bak deze glazig in de olijfolie. Voeg de geschilde en in stukken gesneden aardappels en de bouillon toe en kook de aardappels totdat deze goed gaar zijn. Was de daslook en snij in grove stukken. Voeg deze aan de soep toe en roer even door de soep zodat de daslook een beetje slinkt. Zet nu de staafmixer in de soep of doe de daslooksoep in de blender en maal deze helemaal fijn. Voeg nu een scheutje room en peper en zout naar smaak toe en warm de daslooksoep nog even door. Laat de daslooksoep niet te lang koken dit is niet bevorderlijk voor de smaak en de mooie groen kleur zal dan donker worden.

Daslookolie

  • 150 gram daslook
  • 75 gram olie
  • 15 gram zout

Was de daslook en snij deze grof. Doe alles in een blender en maal het tot een mooie groene pasta. Doe de pasta in een schoon goed afsluitbaar glazen potje. Deze pasta is in de koelkast ongeveer 3 maanden houdbaar.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Connie zegt

    Leuk om te lezen dit. Altijd weer een uitdaging om iets anders te proberen. Koken is fun.

  2. D. Facto zegt

    Vandaag kwam een kennis langs en die had daslook in de tuin. Ze bracht me een grote zak mee omdat ze wist dat ik een zwak heb voor zulke niet alledaagse dingen.
    Prachtig groene blaadjes, maar nu wat bedenken!
    Allereerst heb ik de blaadjes gewassen en in de slamolen gedroogd, toen mooi bijeengebonden met een elastioekje. Zo had ik twee flinke “tuiltjes” dasllook.
    Eerst heb ik van kwark een kruidig broodsmeersel gemaakt. Olie, een scheutje sherry en anijs, dragon, suiker, peper en zout uit de vijzel erdoor geroerd. Toen de smaak goed was (met nog een druppeltje aroma), heb ik flink wat blaadjes daslook met een scherp mes, heel fijn gesneden en eronder gemengd! Heeerlijk!
    Vervolgens heb ik een gesnipperd uitje en wat ringetjes prei en lente-ui in wat boter aangebraden. Hierop 1/2 ltr. water en 2 – 3 geschilde aardappeltjes erbij. Dan met een bouillonblokje alles gaar laten koken. Daarna met de mixstaaf pureren!
    Nu pas enkele bolletjes diepvrieskervel en een flink handjevol fijngesneden daslook erbij. Niet meer koken! Alleen nog warm maken. Heerlijk! In het soepbord nog een scheutje room en een paar croutons!
    De rest van de daslook als tuiltje in een zakje naar de vriezer! Hiervoor heb ik later wel ideeen!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.