Daslooksoep; Zacht en kruidig tegelijk – Daslook is niet heel erg bekend. Een beetje foodie shopt in een vreemde stad niet alleen bij kledingzaken, maar ook bij slagers, bakkers en de groenteboer. Wie dat wel eens doet kan zomaar daslook tegenkomen in het buitenland. Hier in Nederland is daar moeilijk aan te komen, maar het kan zomaar zijn dat het in je eigen achtertuin staat.
Soep van daslook
Je zou zeker eens een soep van daslook moeten proberen. Dit lijkt op een spinaziesoep. Daslooksoep heeft een heerlijk zachte smaak die tussen spinazie en knoflook ligt. Een beetje kruidig wel. Je hoeft dus bij het maken van een daslooksoep niet zoveel kruiden toe te voegen.
Extraatje: Daslookolie
Als je dan toch daslooksoep gaat maken is het leuk om van diezelfde daslook tegelijkertijd een daslookolie te maken. Zo kun je langer genieten van de smaak van daslook. De olie is lekker voor in een pesto of om bijvoorbeeld groenten of een pasta op smaak te brengen. Dus het receptje voor daslookolie even tussendoor:
- 150 gram daslook
- 75 gram olie
- 15 gram zout
Was de daslook en snij deze grof. Doe alles in een blender en maal het tot een mooie groene pasta. Doe de pasta in een schoon goed afsluitbaar glazen potje. Deze pasta is in de koelkast ongeveer 3 maanden houdbaar.
Smaak en geur
Als je rauwe daslook ruikt, ruik je knoflook. Als je rauwe daslook proeft proef je knoflook. Je zult merken dat als je een daslooksoep maakt de smaak een beetje afvlakt. Dat is kenmerkend voor daslook. Proef daarom tijdens het maken van de daslooksoep regelmatig of de smaak aan jouw wensen voldoet. De soep krijgt zijn binding door het meekoken en pureren van aardappel. Extra smaak geef je mee door de (zelfgemaakte) groentebouillon.
Daslook; De lekkerste recepten met “onkruid”
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!
Daslooksoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram daslook
- 350 gram bloemige aardappels
- 1 grote ui
- 1 liter groentebouillon
- scheutje room naar smaak
- peper & zout
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je daslooksoep:
Snipper de ui en bak deze glazig in de olijfolie. Voeg de geschilde en in stukken gesneden aardappels en de bouillon toe. Kook de aardappels totdat deze goed gaar zijn. Was de daslook en snij in grove stukken. Voeg deze aan de soep toe en roer even door de soep zodat de daslook een beetje slinkt. Zet nu de staafmixer in de soep of doe de daslooksoep in de blender en maal deze helemaal fijn. Voeg nu een scheutje room en peper en zout naar smaak toe. Warm de daslooksoep nog even door. Laat de daslooksoep vooral niet te lang koken. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de smaak en de mooie groen kleur zal dan donker worden.
Tafel lekker !!
Bedankt voor het recept ga het vandaag maken ook bedankt voor de andere recepten van de Daslook
Heb verse Daslook in de tuin
Die heb ik uitgestoken ergens
Wat een luxe eigen daslook, dat gaat vast lekker smaken Edith.
Net daslooksoep gemaakt. Zalig! Bedankt voor het eenvoudige maar heerlijke recept!
Nu ga ik nog de daslookolie en -boter maken.
Groetjes
Martine M
Leuk om te horen Martine, heerlijk toch!
Aangezien daslook tijdelijk is, wil ik er zoveel als mogelijk van genieten, verleden week pesto gemaakt,
en daslook stoemp, en vandaag soep van dslook.
Grt Martine
Leuk Martine! Dat is precies waar het op Lekker Tafelen om draait. Genieten van de seizoenen!
Vandaag ook eerste keer daslooksoep gemaakt ,was super LEKKER, ga die zeker nog eens maken , alvast bedankt
Wat een heerlijk compliment! Leuk dat je het geprobeerd hebt en nog leuker dat het blijkbaar voor herhaling vatbaar is ☺️
Leuk om te lezen dit. Altijd weer een uitdaging om iets anders te proberen. Koken is fun.
Vandaag kwam een kennis langs en die had daslook in de tuin. Ze bracht me een grote zak mee omdat ze wist dat ik een zwak heb voor zulke niet alledaagse dingen.
Prachtig groene blaadjes, maar nu wat bedenken!
Allereerst heb ik de blaadjes gewassen en in de slamolen gedroogd, toen mooi bijeengebonden met een elastioekje. Zo had ik twee flinke “tuiltjes” dasllook.
Eerst heb ik van kwark een kruidig broodsmeersel gemaakt. Olie, een scheutje sherry en anijs, dragon, suiker, peper en zout uit de vijzel erdoor geroerd. Toen de smaak goed was (met nog een druppeltje aroma), heb ik flink wat blaadjes daslook met een scherp mes, heel fijn gesneden en eronder gemengd! Heeerlijk!
Vervolgens heb ik een gesnipperd uitje en wat ringetjes prei en lente-ui in wat boter aangebraden. Hierop 1/2 ltr. water en 2 – 3 geschilde aardappeltjes erbij. Dan met een bouillonblokje alles gaar laten koken. Daarna met de mixstaaf pureren!
Nu pas enkele bolletjes diepvrieskervel en een flink handjevol fijngesneden daslook erbij. Niet meer koken! Alleen nog warm maken. Heerlijk! In het soepbord nog een scheutje room en een paar croutons!
De rest van de daslook als tuiltje in een zakje naar de vriezer! Hiervoor heb ik later wel ideeen!