Doperwtensoep van verse doperwten – In de winter wordt er in Nederland volop erwtensoep gekookt en gegeten. De winterse peulvruchtensoepen worden gemaakt van gedroogde peulvruchten en in het geval van erwtensoep zijn dat spliterwten. Nu kun je ook in de zomer prima erwtensoep eten, alleen maak je die dan van verse doperwten. Je geeft er een lekker oosters smaakje aan door de toevoeging van gember, kokosmelk, sereh en rode peper. Op die manier maak je een heerlijke doperwtensoep van verse doperwten. Een origineel zomers alternatief voor de winterse erwtensoep. Er wordt geen vlees en zuivel in de soep verwerkt, dus hij is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. En het belangrijkste, hij is minstens zo lekker!
Voor een doperwtensoep moet je niet met een potje doperwten aan komen zetten
In de zomer zijn er verse doperwten te koop. Heis is dan ook een echte seizoensgroente. Je zult er wel even naar moeten zoeken, want de meeste supermarkten verkopen ze niet. Sommige winkels verkopen wel reeds gedopte, verse doperwten. Die vind je in het koelschap. Voor de erwten in de peul zul je naar de groenteboer moeten, of naar de markt. Mogelijk moet je ze van tevoren bestellen.
Die doperwten heten overigens niet voor niets DOPerwten. Ze zitten nog in de peul, dus je zult eerst wat tijd moeten steken in het doppen van de doperwten. Dat doppen is nog best een klusje, maar daarna heb je wel wat. Want verse doperwten zijn qua smaak niet te vergelijken met diepvriesdoperwten en al helemaal niet met die uit en blik of een pot. Je kunt natuurlijk ook, onder het mom van een gezellige gezinsbezigheid, proberen om je kinderen voor het karretje te spannen en die te laten helpen met doppen.
Een ander voordeel van verse doperwten is dat ze heel snel gaar zijn. Je hoeft ze maar een paar minuten te koken. Je zet er dus heel makkelijk een heerlijke verse en vooral ook originele zomergroente mee op tafel.
Doperwtensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram verse doperwten (gedopt)
- 200 ml dikke kokosmelk
- 500 ml groentebouillon
- 2 sjalotjes
- 1 limoen
- 1 theeleppel serehpoeder
- 1 rode chilipeper
- 4 cm verse gember
- 5 à 10 gram verse koriander
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je doperwtensoep:
Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken.
Snijd de sjalotten in stukjes.
Snijd de geschilde gember in stukjes.
Snijd de chilipeper in ringetjes. Verwijder eventueel het zaad.
Rasp de schil van de limoen en pers de vrucht vervolgens uit.
Breng de doperwten, de sjalot, de gember, de chilipeper, het limoensap, de sereh en de limoenrasp aan de kook in de groentebouillon. Kook een minuut of 5.
Haal de pan van de warmtebron en voeg de kokosmelk toe.
Pureer de soep met de staafmixer.
Voeg de verse koriander toe en mix de soep nog even na.
Garneer de doperwtensoep voor het serveren met wat korianderblaadjes en wat ringetjes chilipeper.
Tafel lekker !!
Deze doperwtensoep is heerlijk. wij vonden het alleen erg dik, dus wat meer bouillon toegevoegd.
Lieve groet Cecile Geurts-Huijbers
Je kunt een gepureerde soep die te dik is, wat ook vaak gebeurt als je de soep laat afkoelen en daarna weer wilt opwarmen, altijd verdunnen met bouillon. Fijn dat je de soep lekker vond, Cecile!