Erwtensoep –Â Er zijn van die gerechten die ik af en toe gewoon moet maken. Een daar van is erwtensoep. Elk najaar, als het wat kouder wordt (nou ja, dit jaar was het nog niet echt koud, maar goed), begint het te kriebelen…en dan moet het gebeuren.
Dus…alle ingrediënten ingeslagen en aan de gang.
Erwtensoep koken leerde ik van mijn moeder. In de loop der jaren heb ik het recept hier en daar wat aangepast. En vervolgens ontstond er een discussie met moeders over of er wel of geen winterpeen in moet… Zij vindt dat het absoluut niet moet en eet dus geen erwtensoep met wortel. En ik vind dat het er wel in moet! Waar we het wel over eens zijn is dat de soep zo dik moet zijn dat de lepel er rechtop in kan staan.
Zelf erwtensoep maken is niet moeilijk. Je bent er wel even zoet mee, maar daarna heb je dan ook een grote pan met het lekkerste comfortfood dat er bestaat!
Verder wil ik je de tip geven om verse rookworst te gebruiken. Dit is zoveel lekkerder dan houdbare worsten. Je moet ze wel even 20 minuten wellen van te voren, maar dat is beslist de moeite waard. Er zijn fijne en grove verse rookworsten te koop. Voor de erwtensoep maakt het niet uit welke je gebruikt.
Dus…hier onder het recept, voor flink gevulde erwtensoep, met wortel! (Sorry mam! ??)
Erwtensoep
Maaltijdsoep ( voor een grote pan vol ):
- 1 kilo spliterwten
- 4 liter runderbouillon
- 600 gram varkensvlees, schouderkarbonade, hamschijf oid
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 2 ( verse ) rookworsten
- 1 knolselderij, in blokjes
- 2 preien, in halve ringen
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 aardappels, in blokjes
- 2 winterpeen, in kleine stukjes
- 2 bosjes bladselderij, gesneden
- peper
- zout ( eventueel selderijzout )
Zo maak je erwtensoep:
Spoel de spliterwten af, in een zeef, onder de kraan. Doe ze samen met het varkensvlees, de bouillon (of het water en de bouillonblokjes) in een hele grote pan. Breng aan de kook, en laat, onder regelmatig roeren, op een laag vuur koken tot de spliterwten uit elkaar gevallen zijn en het vlees gaar is.
Haal het vlees uit de pan, en trek het met twee vorken uit elkaar. Gooi eventuele botten weg. Doe het vlees terug in de pan. Doe het spek erbij en breng alles weer aan de kook.
Voeg de groenten toe en breng weer aan de kook. Laat koken tot de groenten zacht zijn.
Snijd de rookworsten in plakjes. Indien je verse rookworsten gebruikt, laat deze dan 20 minuten wellen in een pan met water dat je tegen de kook aan houdt. Reeds gegaarde rookworsten kun je direct snijden. Voeg de worst aan de soep toe en laat warm worden.
Als laatste de gesneden bladselderij toevoegen en een paar minuten mee laten koken.
Breng indien nodig de soep op smaak met peper en zout. Je kunt hier ook selderijzout voor gebruiken. Dit is een mix van zout en selderijzaad.
Ik laat de soep vervolgens een paar uur afkoelen. Dit proces kun je versnellen door de soeppan in een met koud water gevulde gootsteen te plaatsen. De soep zal nu dikker worden.
Als je gaat eten, verwarm dan alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt en zet de rest in de koelkast. Want erwtensoep kan snel zuur worden. Als je overhoudt, kun je dat prima invriezen.
Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Stokbrood of breekbrood kan natuurlijk ook!
Tafel lekker !!