• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Erwtensoep uit eigen keuken!

door Elise de Haan
in Soep
Erwtensoep
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Erwtensoep – Er zijn van die gerechten die ik af en toe gewoon moet maken. Een daar van is erwtensoep. Elk najaar, als het wat kouder wordt (nou ja, dit jaar was het nog niet echt koud, maar goed), begint het te kriebelen…en dan moet het gebeuren.

Dus…alle ingrediënten ingeslagen en aan de gang.

Erwtensoep koken leerde ik van mijn moeder. In de loop der jaren heb ik het recept hier en daar wat aangepast. En vervolgens ontstond er een discussie met moeders over of er wel of geen winterpeen in moet… Zij vindt dat het absoluut niet moet en eet dus geen erwtensoep met wortel. En ik vind dat het er wel in moet! Waar we het wel over eens zijn is dat de soep zo dik moet zijn dat de lepel er rechtop in kan staan.

Zelf erwtensoep maken is niet moeilijk. Je bent er wel even zoet mee, maar daarna heb je dan ook een grote pan met het lekkerste comfortfood dat er bestaat!

Verder wil ik je de tip geven om verse rookworst te gebruiken. Dit is zoveel lekkerder dan houdbare worsten. Je moet ze wel even 20 minuten wellen van te voren, maar dat is beslist de moeite waard. Er zijn fijne en grove verse rookworsten te koop. Voor de erwtensoep maakt het niet uit welke je gebruikt.

Dus…hier onder het recept, voor flink gevulde erwtensoep, met wortel! (Sorry mam! ??)

Erwtensoep

Maaltijdsoep ( voor een grote pan vol ):

  • 1 kilo spliterwten
  • 4 liter runderbouillon
  • 600 gram varkensvlees, schouderkarbonade, hamschijf oid
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 ( verse ) rookworsten
  • 1 knolselderij, in blokjes
  • 2 preien, in halve ringen
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 aardappels, in blokjes
  • 2 winterpeen, in kleine stukjes
  • 2 bosjes bladselderij, gesneden
  • peper
  • zout ( eventueel selderijzout )

Zo maak je erwtensoep:

Spoel de spliterwten af, in een zeef, onder de kraan. Doe ze samen met het varkensvlees,  de bouillon (of het water en de bouillonblokjes) in een hele grote pan. Breng aan de kook, en laat, onder regelmatig roeren, op een laag vuur koken tot de spliterwten uit elkaar gevallen zijn en het vlees gaar is.

Haal het vlees uit de pan, en trek het met twee vorken uit elkaar. Gooi eventuele botten weg. Doe het vlees terug in de pan. Doe het spek erbij en breng alles weer aan de kook.

Voeg de groenten toe en breng weer aan de kook. Laat koken tot de groenten zacht zijn.

Snijd de rookworsten in plakjes. Indien je verse rookworsten gebruikt, laat deze dan 20 minuten wellen in een pan met water dat je tegen de kook aan houdt. Reeds gegaarde rookworsten kun je direct snijden. Voeg de worst aan de soep toe en laat warm worden.

Als laatste de gesneden bladselderij toevoegen en een paar minuten mee laten koken.

Breng indien nodig de soep op smaak met peper en zout. Je kunt hier ook selderijzout voor gebruiken. Dit is een mix van zout en selderijzaad.

Ik laat de soep vervolgens een paar uur afkoelen. Dit proces kun je versnellen door de soeppan in een met koud water gevulde gootsteen te plaatsen. De soep zal nu dikker worden.

Als je gaat eten, verwarm dan alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt en zet de rest in de koelkast. Want erwtensoep kan snel zuur worden. Als je overhoudt, kun je dat prima invriezen.

Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Stokbrood of breekbrood kan natuurlijk ook!

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Knolgroenten - KnolselderijGroente - PeulvruchtenGroente - Peulvruchten - SpliterwtenMaaltijdsoepVlees - SchouderkarbonadeVlees - Varkensvlees - Hamschijf

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Maaltijdsoep

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )
Stamppot

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen