Franse wortelsoep – Soeprecepten kun je nooit genoeg hebben. En een recept voor een soepje dat je met een klein budget maakt al helemaal niet. Franse wortelsoep, ook wel Potage Crécy genoemd, is een klassiek recept uit de Franse keuken. De soep wordt gemaakt van goedkope ingrediënten als winterpeen, aardappels en sjalotten, dus je zet voor weinig een lekkere maaltijd op tafel. Franse wortelsoep is helemaal vegetarisch, of zelfs vegan. Hij staat ook nog eens snel op tafel, dus wat wil je nog meer?
Soep van winterpeen
De basis van het recept voor de Franse wortelsoep is winterpeen. Je zou het misschien niet zo snel verzinnen om daar een soep van te maken, maar in combinatie met de aardappel en de sjalotten is dat toch echt wel een goed idee. Zeker als je van hutspot houdt, zul je de wortelsoep ook waarderen. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt zul je begrijpen waarom. Nu ging het iets te ver om de soep in het Nederlands om te dopen tot hutspotsoep, maar het had eigenlijk best gekund.
Het loont overigens best de moeite om een flinke pan vol Franse wortelsoep te koken. Je kunt de soep prima invriezen. Zo kun je op een druk moment toch een lekkere, zelf gekookte soep serveren.
Franse wortelsoep kun je ook van restjes maken
Heb je gekookte aardappels of winterpeen over? Die kun je heel goed gebruiken om te verwerken in de Franse wortelsoep. Eten weggooien kan niet meer, en als je de restjes in de soep verwerkt krijgen ze een prima bestemming. Het is erg lekker om de soep te serveren met zelfgemaakte croutons. Dat gaat heel makkelijk door blokjes oud brood even om te schudden in een beetje olijfolie met wat zout en die een paar minuten te bakken in de airfryer. Zo kom je ook op een lekkere manier van overgebleven oud brood af.
Soep van winterpeen
Je zet een lekkere en budgetvriendelijke maaltijd op tafel met soep van winterpeen. Kijk snel bij de verschillende recepten!
Franse wortelsoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram winterpeen
- 400 gram aardappels
- 1250 ml groentebouillon
- 75 gram sjalotten
- olie om in te bakken
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- een paar takjes verse selderij
- een paar takjes verse peterselie + wat extra om te garneren
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Franse wortelsoep:
Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken.
Schil de winterpenen met een dunschiller en snijd ze in plakjes.
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Pel de sjalotten en snijd ze in dikke ringen.
Verhit wat olie in een soeppan en zet hierin de winterpeen, de aardappels en de sjalotten even aan. Ze hoeven niet bruin te kleuren.
Blus af met de bouillon.
Voeg de tijm, de selderij en de peterselie toe. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes een half uurtje doorkoken.
Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Schep de Franse wortelsoep in kommen of borden, doe er wat croutons in en bestrooi de soep met wat van de achtergehouden peterselie. Serveer direct.
Tafel lekker !!