Garnalenbisque met venkel – Van de schaal van Hollandse garnalen kun je een heerlijke garnalenbisque maken. Een bisque? Ja, een bisque is een verfijnde Franse soep van schaaldieren. Niet zomaar een soep dus. Geen pakje mix in water, of een opgeloste bouillontablet, maar een echt smaakvolle soep.
Hollandse garnalen hebben toch geen schaal?
De garnalenbisque met venkel maak je van de schalen van Hollandse garnalen. Hebben Hollandse garnalen een schaal dan? Ja, zeker! De meeste Hollandse garnalen worden zonder schaal verkocht. Je weet misschien niet beter. Die schaal wordt eraf gepeld in het buitenland. Je koopt dan dus oude Hollandse garnalen. Als je ongepelde garnalen koopt zijn ze dus veel verser. En, belangrijker nog, de Hollandse garnalen die je zelf pelt smaken zoet en zilt, zoals het hoort! Natuurlijk is het even werk, maar het is het waard. En jij gaat dat bevestigen als je de garnalenbisque met venkel proeft.
Ja, zelf garnalen pellen kost best wat tijd, reken een kwartier per 250 gram. Geloof het maar, je zult het enorm waarderen als je gaat proeven!
Met of zonder smaakmakers
Geloof het maar, die garnalenbisque heeft eigenlijk niets nodig. De smaak is zo puur en zo onovertroffen dat je er niets aan toe hoeft te voegen. Voor de liefhebbers is er in dit recept venkel toegevoegd. Die kun je dus ook weglaten. En, de garnalenbisque met venkel krijgt een subtiel extraatje door er een beetje zure room in te doen. Doe dat wel met beleid. Laat het de mooie smaak van de Hollandse garnalen niet overrulen.
De ultieme tip voor de lekkerste garnalenbisque met venkel
Als je besluit de garnalenbisque met venkel te gaan maken moet je deze tip echt even meenemen! De beste manier om garnalenschalen te gebruiken is om ze op middelhoog vuur aan te bakken en vervolgens maximaal 20-30 minuten te laten trekken in de bouillon. Dit geeft voldoende tijd om de smaken vrij te laten komen. Als je ze te lang door laat koken kan de bouillon een bittere, onaangename smaak krijgen, en dat is zonde van de tijd en energie die je in pellen van de Hollandse garnalen gestopt hebt.
Na het pellen van de garnalen blijft ongeveer een derde in gewicht aan garnalenvlees over. Inspiratie nodig voor een lekker recept met deze Hollandse oftewel grijze garnaaltjes? Op Lekker Tafelen staan naast dit recept voor garnalenbisque met venkel talrijke klassiekers en verrassende recepten met Hollandse garnalen.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Recepten met Hollandse garnalen
Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!
Garnalenbisque met venkel (van Hollandse garnalen)
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg ongepelde garnalen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1 kleine venkel
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 scheut cognac
- 1 liter water
- 1 laurierblad
- peper uit de molen
- zure room
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak jij de lekkerste garnalenbisque met venkel:
Als je rauwe garnalen gebruikt kook je die eerst in gezouten water in 3 minuten gaar.
Pel de afgekoelde gekookte garnalen: pak een garnaal met duim en wijsvinger van de ene hand net achter de kop en met de andere hand met duim en wijsvinger in het midden aan de staartkant en buig de garnaal recht. Duw dan aan beide kanten richting het midden. Je hoort dan de schaal kraken en dan kun je de twee delen uit elkaar trekken. Bewaar de schalen.
Snipper de ui en snij de venkel fijn. Bewaar het groene pluis van de venkel.
Verhit een pan met de olijfolie en bak de schalen hierin aan.
Doe de ui, knoflook en venkel er bij.
Giet hier het water op.
Voeg het laurierblad, tomatenpuree en verse peper toe. Roer alles goed om.
Als de soep kookt, verlaag je de temperatuur van het fornuis en laat je de soep maximaal een half uur trekken.
Pureer dan de soep met een staafmixer en zeef de soep. Laat de soep nog kort even opkoken en voeg een scheut cognac toe.
Serveer de garnalenbisque met venkel dan direct met een dot zure room en versier de soep met wat van het venkelpluis.
Tafel lekker !!