Gazpacho – Gazpacho is een lekkere en verfrissende soep die vooral lekker is tijdens de warme zomermaanden, vanwege zijn koelende eigenschappen en gezonde ingrediënten. De koude soep zit namelijk bomvol verse groenten, die rauw gepureerd worden. Gazpacho heeft een geschiedenis die ver teruggaat en is uitgegroeid tot een klassiek gerecht in de Spaanse, en vooral de Andalusische keuken. Het wordt zowel als voorgerecht, tapa of amuse, of als tussendoortje geserveerd, maar ook wel als hoofdgerecht. En, zoals het met de meeste klassieke gerechten gaat, zijn er ook van Gazpacho talloze recepten in omloop en heeft zo ongeveer elke familie zijn eigen geheime recept. Er zijn varianten met brood, zonder brood, veel varianten op basis van tomaat, maar er wordt ook wel gazpacho gemaakt zonder tomaat. Onze versie is zonder brood, maar wel op basis van verse tomaten.
Gazpacho – tips
Je hebt om dit recept te kunnen maken een blender of een keukenmachine nodig om de groente te pureren.
Je maakt een gazpacho heel snel, binnen tien minuten heb je een complete soep. Maar houd er rekening mee dat de tomatensoep echt ijskoud gegeten wordt. Dat betekent dat de soep zeker een aantal uren in de koelkast zal moeten om op de juiste temperatuur te komen. Wil je de soep in de avond serveren, maak hem dan ’s morgens al. Dan weet je zeker dat hij tijd genoeg heeft om af te koelen.
Met het recept voor gazpacho heb je ook het ideale recept om restjes rauwe groenten op te maken. Wees dus creatief in de keuken, zo hoef je nooit eten weg te gooien.
Houd je van pittig? Dan kun je twee dingen doen. Voeg een extra chilipeper toe. Of zet een flesje Tabasco of andere pepersaus op tafel als je de gazpacho serveert. Zo kan iedereen de soep naar eigen smaak wat pittiger maken.
Het is ook lekker om de soep met zelfgemaakte croutons te serveren.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Gazpacho
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kleine ui
- 1 kilo rijpe tomaten
- 1 komkommer
- 1 rode paprika
- 3 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 2 eetlepels olijfolie
- een paar takjes verse oregano
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gazpacho:
Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Snijd de komkommer in stukjes, je hoeft hem niet te schillen. Verwijder de steel en de zaadlijsten van de paprika en de chilipeper en snijd ze in stukjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snipper de ui grof. Verwijder de uiteinden van de bleekselderij en snijd in stukjes.
Doe alle groenten bij elkaar in de blender of de keukenmachine en pureer ze.
Voeg de azijn, de olijfolie en de paprikapoeder toe en blend nog even. Voeg naar smaak peper en zout aan de gazpacho toe.
Giet de gazpacho over in een kan of in schone flessen. Dek af en zet voor een aantal uren in de koelkast. De soep moet echt door en door koud zijn.
Serveer de soep in glaasjes. Garneer met wat fijngesneden groente, of met (zelfgemaakte)croutons.
Tafel lekker !!