Gekarameliseerde uiensoep met camembert – Je kunt van een paar heel eenvoudige ingrediënten soms de heerlijkste gerechten maken. Bijvoorbeeld deze uiensoep van gekarameliseerde rode uien. Dit is een soep die je zo kunt maken als je weinig in huis hebt. De meeste ingrediënten zul je wel standaard op voorraad hebben, zo niet, dan zijn ze makkelijk te vervangen.
In onderstaand recept zijn rode uien gebruikt. Uiteraard kun je ook andere uien gebruiken. Rode uien zijn wat specifieker van smaak dan gele uien. Probeer de soep eens met rode uien en eens met gele uien. Als je ze naast elkaar proeft, zul je merken dat de variant met rode uien het qua smaak wint.
De camembert geeft een wat ander tintje dan gewone geraspte kaas. Hou je niet van camembert, vervang deze dan door andere, goed smeltende kaas.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?
Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram rode uien, in niet te dunne, halve of kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 75 gram boter
- 3 el suiker
- 60 ml balsamicoazijn
- 375 ml water
- 1 el gedroogde tijm
- 1250 ml groentebouillon
- 1,5 el bloem
- zout en peper
- 6 niet te dunne sneetjes stokbrood
- 1 camembertkaasje, in plakken
- Optioneel: wat extra geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gekarameliseerde uiensoep met camembert:
Smelt de boter in een ruime braadpan. Laat de boter echter niet te bruin kleuren. Zet de uien en de knoflook hierin een paar minuten aan. Voeg dan de suiker, de balsamicoazijn, het water en de tijm toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat op een laag vuur ongeveer 3 kwartier heel zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Haal het deksel er de laatste 10 minuten af en laat het vocht wat inkoken.
Strooi de bloem bij de uien en meng deze er heel goed doorheen. Schenk dan de bouillon er bij en breng de soep aan de kook. Laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Verwarm de oven, op de grillstand, voor op 225 graden.
Verdeel de soep over vuurvaste soepkommen. Leg in elke kom een sneetje stokbrood. Verdeel de camembert over het brood, en de eventuele geraspte kaas.
Zet de soepkommen op een bakplaat en zet een paar minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Serveer de gekarameliseerde uiensoep met camembert direct.
Tafel lekker !!
Soep was heerlijk, maar helaas echt veel te zoet. 1 eetlepel suiker lijkt mij meer dan genoeg. Jammer!
Je kunt een recept altijd aanpassen, Rina. Koken is tenslotte een creatief proces. Als je de hoeveelheid suiker aanpast, dan zou ik ook de hoeveelheid balasamicoazijn aanpassen om te voorkomen dat de soep te zuur wordt.
De soep was heerlijk, maar de volgende keer pas ik toch nog sommige dingen aan, zoals heel wat minder suiker en de camembert vervang ik door roquefort of Danish Blue iig geval een blauw kaas.
Lieve groet Cecile
Hallo Cecile,
Fijn dat je de soep lekker vond. Met blauwe kaas is hij ook erg lekker, zo maak ik hem zelf ook wel eens. Je kunt de hoeveelheid suiker aanpassen, alleen zou ik dan ook de hoeveelheid Balsamicoazijn wat verminderen om te voorkomen dat deze teveel gaat overheersen!
3 el suiker lijkt me erg veel. Ik gebruik slechts 1 tlp suiker .
Dag Mieke,
Er zit behoorlijk wat Balsamicoazijn in het recept. Om de zoet-zuur balans te behouden heb ik gekozen voor 3 eetlepels suiker. Uiteraard kun je het recept naar eigen keuze en smaak aanpassen. Het eindresultaat zal dan wel anders worden.
Wat een heerlijk en gemakkelijk recept .
Dankjewel voor je reactie, Els. Fijn dat je van de uiensoep hebt genoten!