Geroosterde bietensoep met geitenkaas – Ook van rode bieten kun je soep maken. Niet echt een alledaags fenomeen in de Nederlandse keuken. Toch zijn die rode bietjes een ware bron van inspiratie. Op Lekker Tafelen vind je dan ook heel veel recepten met rode bieten. De geroosterde bietensoep is er een van.
Groenten roosteren, dat geeft meer smaak!
Het blijkt nog altijd lastig om voldoende verse groenten te eten. Hoe je dat dan wel bereikt? Zorg voor meer smaak! Dat kan door het toevoegen van kruiden of specerijen, maar dat kan ook door groenten te roosteren. De smaak wordt daarmee veel intenser dan als je ze alleen kookt. Het maakt echt verschil. Die pure en eenvoudige techniek komt heel goed van pas bij de geroosterde bietensoep.
Rauwe bieten voor geroosterde bietensoep
Het aanbod aan bieten is groot. Voorgekookte bieten, bieten uit de diepvries, rode bieten in een pot, er is echt van alles verkrijgbaar. Misschien bewijst dat juist wel dat we de smaak van bietjes echt wel kunnen waarderen. Maar! De rauwe bieten blijven vaak in de schappen van de winkel liggen en dat vinden we echt wel zonde. Rauwe bieten kosten je even wat meer tijd, maar ze zijn dat zeker waard. Voor onderstaande geroosterde bietensoep gebruik je dus rauwe rode bieten. Door het roosteren geef je ze een smaakboost en straks zit je aan een heerlijke kom zelfgemaakte rode bietensoep. Wat verkruimelde geitenkaas geeft nog meer smaak en fleurt je kommetje soep op, zodat iedereen aan tafel maar al te graag de eerste hap neemt.
Bouillon geeft ook smaak
Ook de bouillon is een belangrijke factor bij de uiteindelijke smaak van je geroosterde bietensoep. Het staat iedereen natuurlijk vrij om een bouillonblokje te gebruiken. Maar de ware liefde voor het koken proef je in de soep als er een zelf getrokken groentebouillon gebruikt wordt. Maak daarom direct een flinke pan vol bouillon en vries de bouillon die je niet nodig hebt in voor een volgend smaakvol gerecht.
Behalve rode bieten bestaan er ook roze en gele bieten. Dus als je liever gele bietensoep hebt, dan kan dat ook!
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Geroosterde bietensoep met geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1500 gram rauwe bieten
- 4 rode uien, gepeld, in parten
- 4 teentjes knoflook, gepeld
- 1 ingelegde citroen, in plakjes
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 1 el karwijzaad
- 3 el balsamico
- 3 el olijfolie
- 1750 ml groentebouillon
- zout en peper
- wat zachte geitenkaas
- een staafmixer of blender
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je geroosterde bietensoep met geitenkaas:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Was de bieten grondig. Snij de onder- en bovenkant eraf, maar schil de bieten verder niet. Snij de bieten in parten.
Doe de bieten, samen met de uien, knoflook, ingelegde citroen , karwijzaad, tijm en rozemarijn in een grote ovenschaal of een braadslee. Besprenkel met de olijfolie en meng alles goed, zodat alle groente een laagje olie heeft. Zet in de oven en rooster de groenten ongeveer een uur en 15 minuten. Af en toe even omscheppen.
Na het roosteren haal je de takjes van de kruiden er uit en doe je de inhoud van de braadslee in een flinke soeppan. Voeg hier de bouillon aan toe en laat alles nog een minuut of 10 zachtjes doorkoken.
Pureer de soep dan met de staafmixer of in de blender. Als je de soep na het pureren nog te dik vindt, voeg dan wat extra bouillon toe.
Breng de soep op smaak met de balsamico, zout en peper.
Serveer de geroosterde bietensoep in flinke kommen. Verkruimel in elke kom wat geitenkaas.
Tafel lekker !!