Geroosterde tomatensoep – Overal ter wereld wordt tomatensoep gegeten en ze worden allemaal op verschillende manieren klaargemaakt. Wat dan de lekkerste is, en de beste manier om het klaar te maken zal wel nooit duidelijk worden. Een goede manier om verse tomatensoep te maken is door de tomaten en andere ingrediënten eerst in de oven te roosteren. Geroosterde tomatensoep dus. Een lekkere, dikke soep, met een volle tomatensmaak. Je serveert er een prima lunch mee, maar een grotere portie met wat vers stokbrood doet het ook goed als lichte avondmaaltijd.
Tomatensoep met geroosterde groenten
Waarom zou je dat doen, de tomaten en andere groenten roosteren voor je ze tot soep verwerkt? Het klinkt als veel gedoe voor iets wat in de soep verdwijnt en uiteindelijk ook nog wordt gepureerd. Maar het heeft, zoals veel dingen, echt een reden. Door de groenten te roosteren krijgen ze een veel diepere smaak. In de oven zullen de tomaten gaan karameliseren, waardoor er veel meer aroma’s vrijkomen dan als je de groenten alleen zou koken. Je geeft de geroosterde tomatensoep dus gewoon iets extra’s mee, waardoor hij extra lekker wordt. Groenten roosteren in de oven duurt ongeveer 45 minuten. Maar daar hoef je natuurlijk niet bij te blijven staan. En beloofd: die extra bereidingstijd is het meer dan waard!
De lekkerste tomaten voor in de soep
Als je groenten gaat kopen voor de geroosterde tomatensoep, let er dan op dat je echt goed rijpe tomaten kiest, die een mooie, felrode kleur hebben. Ze mogen best een al beetje zacht zijn. Die tomaten zou je misschien voor een salade niet kiezen, maar om soep van te maken zijn ze bijzonder geschikt. Rijpe tomaten hebben tenslotte veel meer smaak dan onrijpe exemplaren.
Om geroosterde tomatensoep te maken heb je een staafmixer of een blender nodig. Gebruik je een blender, laat de soep dan wel eerst iets afkoelen, om ongelukken te voorkomen.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Geroosterde tomatensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo rijpe tomaten
- 3 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode puntpaprika
- 100 gram winterpeen
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1250 ml groentebouillon
- 140 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je geroosterde tomatensoep:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel de uien en snijd ze in partjes.
Pel de knoflook.
Snijd de winterpeen in schijven.
Verwijder de zaadlijsten uit de puntpaprika en snijd hem in stukken.
Snijd de tomaten in doormidden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel alle groenten over de bakplaat en besprenkel ze met de balsamico en wat olijfolie. Bestrooi met de oregano en wat zout. Zet de bakplaat voor 45 minuten in de oven.
Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Bak hierin de tomatenpuree een paar minuten.
Voeg de geroosterde groenten toe aan de tomatenpuree. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer.
Serveer de geroosterde tomatensoep met (zelfgemaakte) croutons.
Tafel lekker !!
Gaan de tomaten in zijn geheel in de oven of snijd je die ook in stukken?
Je kunt de tomaten halveren, Ginie. De tekst is inmiddels aangepast.
De tomaten valken onder de geroosterde groenten, Frank!😉
Wat doe je met de tomaten?