Italiaanse tomatensoep – Mensen die bekend zijn met de Franse keuken zullen meteen de link met Franse uiensoep leggen bij het zien van deze soep. Hoe lekker ook, wanneer je s’avonds aan tafel zit met dikke ogen van het huilen, en je mascara daar zit waar het niet hoort, dan lokt al dat uien snijden niet zo. Vandaar dat ik een afslag verder heb genomen en er een Italiaanse tomatensoep van heb gemaakt. Vergezeld met gegratineerde crostini met roomkaas, gruyère en oregano. Wanneer je soep wilt garneren kun je daar het beste kookroom voor gebruiken, deze is dik en trekt een mooier wit streepje dan slagroom.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Italiaanse tomatensoep
Soep voor 4 personen
Voor de soep:
- 1 kilo mooie Roma- of trostomaten
- 1 teen knoflook
- 1 rode ui
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 el balsamicoazijn
- snuf zout, peper en suiker
- olijfolie extra vergine
- 70 g tomatenpuree van Mutti
- 1/2 liter kippenbouillon
- 2 takjes tijm geritst
- 2 handen vers gesneden basilicum
Voor de garnering:
- gedroogde oregano
- kookroom
Voor de crostini:
- 1/2 dik wit stokbrood of ciabatta
- Olijfolie
- roomkaas volvette versie
- 80 g gruyère kaas
- 1 tl oregano
Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de tomaten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel de balsamico erover, en twee eetlepels extra vergine olijfolie. Maal er peper over en verdeel er tussen duim en wijsvinger suiker en zout overheen. Zet de tomaten een half uur in de oven.
Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit gedurende twee minuten in een braadpan. Doe er de tomatenpuree bij en de gedroogde oregano en fruit mee. Voeg er na het roosteren de tomaten uit de oven bij en de halve liter bouillon en laat nog een kwartiertje zachtjes koken.
Intussen ga je door met de crostini.
Snijd vier dikke schuine plakken uit het stokbrood of ciabatta. Bestrijk beide kanten met olijfolie en rooster ze in de oven op een rooster zeven minuten op 200 graden. Laat ze even afkoelen en besmeer ze dik met roomkaas. Meng de geraspte gruyère kaas met de oregano en verdeel de kaas in een dikke laag over de crostini.
Doe de verse basilicum bij de soep en pureer deze met een staafmixer. Kijk of de soep mooi op dikte is, dus niet te dik, maar ook niet te dun. Proef of je de soep lekker op smaak vindt.
Zet de crostini op een met bakpapier beklede bakplaat en gratineer ze in ongeveer drie minuten, blijf er vooral bijstaan zodat het niet te hard kan gaan.
Giet kokend water in vier diepe borden om ze voor te verwarmen, droog erna af en schep er met beleid de tomatensoep in. Leg in het midden van ieder bord een gegratineerde crostini en garneer verder met een streepje room en gedroogde oregano.
Tafel lekker!