Italiaanse tomatensoep – Bijna iedereen houdt van tomatensoep. Die soep wordt dan ook over de hele wereld gemaakt en gegeten. En het leuke daarvan is dat je op die manier tomatensoep kunt maken in ontelbare varianten. Van een eenvoudige tomatencrèmesoep zonder vulling tot een rijk gevulde Italiaanse tomatensoep. In die laatste gaan, behalve natuurlijk verse tomaten en andere groenten, verse kruiden, ook pasta en cannellinibonen. Met Italiaanse tomatensoep zet je vol trots een heerlijke, voedzame maaltijdsoep op tafel!
Italiaanse tomatensoep maak je van verse tomaten!
Voor het maken van Italiaanse tomatensoep gebruik je verse tomaten. Als je wel eens op een Italiaanse markt bent geweest, heb je daar ongetwijfeld marktkramen vol mooie, rode en vooral rijpe tomaten zien liggen. Nu ben je waarschijnlijk voor je inkopen aangewezen op een Nederlandse supermarkt of groenteboer. En vaak zul je daar onrijpe, en dus harde, lichtrode tomaten aantreffen. Die moet je dus niet hebben. Lekkere tomatensoep maak je van rijpe tomaten. Ga op zoek naar donkerrode tomaten, die zelfs al een beetje zacht worden. Dat is prima voor de soep. Kijk aan het eind van de middag eens op de markt, wie weet heeft die groentekoopman nog ergens een doos tomaten die te rijp dreigen te worden en waar hij van af moet. Die wil hij dan vast voor een klein prijsje aan jou verkopen om er Italiaanse tomatensoep van te maken.
Soep om restjes in te verwerken
In Italië worden soepen als minestrone et cetera, ook gebruikt om restjes in te verwerken. Dat trucje kun jij natuurlijk met jouw Italiaanse tomatensoep ook heel goed uithalen. Een restje pasta, bonen of groenten laat zich heel goed in een soep verwerken. En hoewel het recept hieronder vegetarisch, of zelfs vegan is gehouden, kun je uiteraard ook prima een restje vlees, of salami of iets dergelijks aan de soep toevoegen. Ruim de koelkast op en leef je uit op jouw eigen variant van Italiaanse tomatensoep!
Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Italiaanse tomatensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse, rijpe tomaten
- 2 grote uien
- 4 teentjes knoflook
- 75 gram winterpeen
- 3 stengels bleekselderij
- 140 gram tomatenpuree
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 150 m witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- een klein bosje basilicum
- 100 gram pasta (niet te grof)
- 250 gram gare cannellinibonen
- 1 schepje suiker
- zout en peper
- 500 gram soepgroenten, naar keuze
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Italiaanse tomatensoep:
Snipperde ui en de knoflook grof.
Snijd de winterpeen en de bleekselderij in stukjes.
Snijd de tomaten in stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in een flinke soeppan. Fruit hierin de ui, de knoflook, de bleekselderij en de winterpeen aan.
Voeg na een minuut of 5 de tomatenpuree toe en bak die een paar minuten mee om te ontzuren.
Voeg de oregano toe.
Doe de tomaten in de pan en laat ze zacht worden. Blus af met de wijn.
Schenk de groentebouillon in de pan en breng alles aan de kook. Laat op een laag vuurtje, met het deksel op de pan, 20 minuten zachtjes doorkoken.
Haal de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg de basilicumblaadjes en een schepje suiker toe, en mix nog even goed door.
Breng de soep weer aan de kook. Doe de soepgroenten en de pasta erbij en kook ze beetgaar.
Voeg de cannellinibonen toe en warm de soep nog even goed door.
Breng de Italiaanse tomatensoep op smaak met zout en peper.
Serveer met lekker vers stokbrood of grof boerenbrood.
Tafel lekker !!