Kaassoep met graskaas en mosterd – Als je een kaasliefhebber bent, dan moet je zeker eens kaassoep proeven. In dit artikel vind je een recept voor een lekkere zomerse soep, gemaakt van graskaas, op smaak gebracht met mosterd. De soep is prima geschikt als voorgerechtje in een menu, maar doet het zeker ook heel goed als lunchgerecht, zeker als je hem dan serveert met wat vers gebakken stokbrood. En buiten etend, in het voorjaarszonnetje, met een lekker glas koele witte wijn erbij, maak je de lunch met kaassoep met graskaas en mosterd natuurlijk extra feestelijk.
Graskaas
Graskaas, dat is de jonge kaas van melk van koeien die na de winter voor het eerst weer in de wei hebben gestaan. Ze eten voor het eerst weer lekker vers en kruidig gras, en dat proef je terug in de kaas. Graskaas is dus een echt seizoensproduct. Wil je de kaassoep met graskaas en mosterd maken op een moment dat er geen graskaas te koop is? Vervang die dan door gewone jonge, of jong belegen kaas.
Kaassoep met graskaas en mosterd, met wat lekkere tips
In het recept van de soep zijn plakken uitgebakken ham gebruikt om de soep van een lekkere topping te voorzien. Eet je liever geen vlees? Vervang de ham dan door iets anders. Je zou wat, heel dun gesneden, rauwe prei kunnen gebruiken, of een schepje gebakken paddenstoelen.
Wij hebben Zaanse mosterd gebruikt. Die mosterd is vrij mild en medium grof, waardoor je de structuur van de mosterd nog een beetje terugziet in de soep. Natuurlijk kun je kiezen voor een andere mosterdsoort. Grover, fijner, pittiger, of heel scherp, het kan allemaal. Kies wat jij lekker vindt. Zo geef je makkelijk je eigen draai en smaak aan de kaassoep met graskaas en mosterd.
Je kunt de soep van tevoren klaarmaken. Laat de soep dan afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast. Klop de soep tijdens het opwarmen even door met een garde.
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Kaassoep met graskaas en mosterd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram graskaas, geraspt
- 800 ml groentebouillon
- 200 ml droge witte wijn
- 45 gram bloem
- 45 gram boter
- 1 eetlepel (Zaanse) mosterd
- 4 plakken rauwe ham
- 1 eetlepel gehakte bieslook
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaassoep met graskaas en mosterd:
Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg de bloem toe en meng die met een rubberen spatel goed door de boter. Nu heb je een roux. Bak de roux ongeveer 3 minuten, terwijl je blijft roeren. Zo wordt de bloem gaar en voorkom je dat de soep naar meel gaat smaken.
Voeg nu een scheut wijn toe. Je zult zien dat het vocht snel wordt opgenomen door de roux. Op die manier voeg je alle wijn en de bouillon toe. Zo ontstaat er een gebonden soep.
Smelt vervolgens de graskaas in de soep. Klop eventueel even met een garde om de kaas goed door de soep te mengen. Breng de soep op smaak met de mosterd en eventueel zout en peper. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van hoe zout de bouillon is, en hoe scherp de mosterd.
Bak de plakken rauwe ham uit in een droge, hete koekenpan. Let er wel op dat het niet verbrandt. Laat afkoelen en breek in stukjes.
Serveer de soep met graskaas en mosterd in grote kommen of diepe borden. Verdeel over elke kom wat van de uitgebakken ham en bestrooi met wat bieslook.
Tafel lekker !!