Kalfssoep – Kalfssoep is een soep die wordt gemaakt van kalfsbouillon. Deze bouillon wordt getrokken van kalfsvlees en kalfsbotten. Voor het recept van de kalfssoep met prei en gehaktballetjes hebben we de bouillon niet gebonden. Dat betekent dat het een lichte soep is, die dus heel geschikt is om als voorgerecht te serveren bij een etentje, maar die ook lekker is als tussendoortje. De soep is natuurlijk gevuld met balletjes van kalfsgehakt. Neem eens de moeite om zelf van kalfsvlees een lekkere kalfsbouillon te trekken en deze kalfssoep te maken. Je zult zien dat kalfsbouillon een verfijndere smaak heeft dan runderbouillon, en prettig verrast zijn.
Kalfsgehakt, voor de balletjes
Kalfsgehakt is een mager alternatief voor rundergehakt en wordt gemaakt van het vlees van jonge kalfjes. Het gehakt heeft een fijnere structuur en is lichter van kleur dan ander gehakt. Kalfsgehakt heeft een aantal voordelen in vergelijking met bijvoorbeeld runder- of lamsgehakt. Zo bevat het minder vet en calorieën, maar wel veel eiwitten en voedingsstoffen. Dit maakt het een gezonde keuze voor wie op zoek is naar een magere proteïnebron. Kalfsgehakt wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken, bijvoorbeeld in Italiaanse gehaktballen of Griekse souvlaki. Maar je kunt het ook heel goed gebruiken om een gewone Hollandse gehaktbal mee te bereiden. En we gebruiken het in de kalfssoep. Want daarin horen natuurlijk kalfsgehaktballetjes.
Kalfssoep -tips
Je kunt deze bijna helemaal van tevoren maken. Voeg alleen de prei nog toe op het moment dat je de kalfssoep hebt opgewarmd om te serveren.
Voor een variant op deze soep vervang je de prei bijvoorbeeld door fijngesneden gemengde soepgroenten. Je kunt ook fijngesneden verse tuinkruiden gebruiken.
Kalfssoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 liter kalfsbouillon
- 300 gram kalfsgehakt
- 1 eierdooier
- 0,5 theelepel Worcestershiresauce
- een snufje nootmuskaat
- 1 volle eetlepel panko of paneermeel
- peper en zout
- 150 gram prei, heel fijn gesneden
- een paar takjes peterselie, fijn gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfssoep:
Meng in een kom het kalfsgehakt met de eierdooier, de Worcestershiresauce, de panko, de nootmuskaat, en wat peper en zout. Draai er kleine balletjes van en leg deze op een bord. Zet het bord een half uurtje in de koelkast, zodat de gehaktballetjes wat op kunnen stijven.
Breng de kalfsbouillon aan de kook. Voeg de gehaktballetjes toe en kook een paar minuten door, zodat deze gaar worden. Zet dan het vuur uit en voeg de fijngesneden prei toe. Deze wordt vanzelf zachter in de hete kalfssoep, dus de groente hoeft niet mee te koken. Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Schep de kalfssoep in diepe borden en garneer met wat gehakte peterselie.
Tafel lekker !!