• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Dat wordt ouderwets genieten!

door Elise de Haan
in Soep
1
0
Kippensoep

Kippensoep – Onmisbaar bij een griepje of een flinke verkoudheid… na het eten van een kop verse, zelfgemaakte kippensoep voel je je vaak een stuk beter. Maar nog beter kun je kippensoep eten omdat het gewoon erg lekker is. Natuurlijk trek je ook de bouillon voor deze soep zelf. Dat klinkt als veel gedoe, maar behalve het snijden van wat groenten, wat specerijen toevoegen et cetera, hoef je alleen maar een kip in een pan water op te zetten. Je hoeft echt niet steeds in die pan te roeren, dus je kunt terwijl het huis zich met een heerlijke geur vult, gewoon iets anders doen. Verse kippensoep wint het altijd van een blik of een zak, probeer het maar eens!

De soepkip, dat is de basis van een goede kippenbouillon

Voor het koken van kippensoep trek je eerst een heerlijk geurende kippenbouillon. Je kunt daarvoor wat kippenbouten, of andere kipdelen met botten gebruiken, of een hele kip. Voor de lekkerste bouillon gebruik je echter een soepkip. En wat is dan het verschil tussen een soepkip en een gewone vleeskip?

Een soepkip is een kip die speciaal is gefokt voor het maken van kippensoep en bouillon. Deze kippen hebben een hogere hoeveelheid botten en daardoor veel meer smaak dan gewone kippen. Want de botten geven de meeste smaak aan de bouillon. Soepkippen zij kleiner dan kippen die voor het vlees worden gefokt, en zijn ook vaak ouder dan de kippen die we gebruiken om te grillen. Hun vlees is daarom ook meer ‘volwassen’ en daardoor smakelijker. Een soepkip koop je bij de poelier of de slager.

Kippensoep – tips en weetjes

Kippensoep wordt van oudsher ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. Waarom is dat zo en waar komt die naam vandaan? Joodse penicilline is een naam die wordt gegeven aan een specifieke soort kippensoep, die wordt gezien als een klassiek gerecht binnen de Joodse keuken. Deze soep wordt vaak gezien als een soort ‘medicijn’ voor verkoudheid of griep en wordt daarmee gezien als een geneeskrachtig gerecht. De term ‘Joodse penicilline’ wordt vaak gebruikt omdat de soep vergelijkbaar wordt gezien met hoe penicilline wordt gebruikt om infecties te behandelen. Inmiddels is gebleken dat kippensoep een stof bevat die carnosine wordt genoemd en die het imuunsysteem helpt om griep, verkoudheid en dergelijke, tegen te gaan.

Je kunt kippenbouillon ook gebruiken als basis voor andere gerechten dan kippensoep. Het is dan ook zeker de moeite waard om een grotere hoeveelheid kippenbouillon te maken als je kippensoep gaat bereiden, en een gedeelte in te vriezen. Zo heb je altijd zelfgetrokken kippenbouillon bij de hand.

Laat je niet afschrikken door de lange bereidingstijd. Het grootste gedeelte daarvan is de wachttijd tijdens het trekken van de bouillon. De soep zelf kost je hooguit een halfuurtje.

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Kippensoep

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 soepkip, ongeveer 1250 gram
  • 2 uien, gehalveerd, schil laten zitten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • 1 prei, in stukjes
  • 1/2 citroen, in parten
  • 15 gram verse gember, in schijfjes
  • 10 gram peterselietakjes
  • 10 gram selderijtakjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1/2 tot 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap)
  • 250 ml witte wijn
  • 2,5 liter water
  • 300 gram soepgroenten, bijvoorbeeld prei, bleekselderij, wortel, peterselie, paprika
  • 75 gram vermicelli

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kippensoep:

Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.

Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de kip en de groente zeker een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen. Langer dan 4 uur mag ook.

Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Zet even weg op een bord om iets af te koelen.

Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven. Doe de bouillon terug in de pan.

Haal nu het vlees van de kip en trek het in stukjes. De botten, het vel et cetera kun je weggooien.

Breng de bouillon aan de kook. Als deze kookt voeg je de soepgroenten en de vermicelli toe. Laat koken tot de soepgroente en de vermicelli beetgaar zijn. Voeg dan de stukjes kip toe en warm de soep nog even goed door.

Proef of de soep nog zout nodig heeft en voeg dat eventueel toe.

Serveer in diepe borden of grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood erbij.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin24Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

pastinaak-venkelsoep met garnalen
Soep

Pastinaak-venkelsoep met garnalen

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Eenvoudige linzensoep met chorizo
Maaltijdsoep

Eenvoudige linzensoep met chorizo

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen