• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Dat wordt ouderwets genieten!

door Elise de Haan
in Soep
2
0
Kippensoep

Kippensoep – Onmisbaar bij een griepje of een flinke verkoudheid… na het eten van een kop verse, zelfgemaakte kippensoep voel je je vaak een stuk beter. Maar nog beter kun je kippensoep eten omdat het gewoon erg lekker is. Natuurlijk trek je ook de bouillon voor deze soep zelf. Dat klinkt als veel gedoe, maar behalve het snijden van wat groenten, wat specerijen toevoegen et cetera, hoef je alleen maar een kip in een pan water op te zetten. Je hoeft echt niet steeds in die pan te roeren, dus je kunt terwijl het huis zich met een heerlijke geur vult, gewoon iets anders doen. Verse kippensoep wint het altijd van een blik of een zak, probeer het maar eens!

De soepkip, dat is de basis van een goede kippenbouillon

Voor het koken van kippensoep trek je eerst een heerlijk geurende kippenbouillon. Je kunt daarvoor wat kippenbouten, of andere kipdelen met botten gebruiken, of een hele kip. Voor de lekkerste bouillon gebruik je echter een soepkip. En wat is dan het verschil tussen een soepkip en een gewone vleeskip?

Een soepkip is een kip die speciaal is gefokt voor het maken van kippensoep en bouillon. Deze kippen hebben een hogere hoeveelheid botten en daardoor veel meer smaak dan gewone kippen. Want de botten geven de meeste smaak aan de bouillon. Soepkippen zij kleiner dan kippen die voor het vlees worden gefokt, en zijn ook vaak ouder dan de kippen die we gebruiken om te grillen. Hun vlees is daarom ook meer ‘volwassen’ en daardoor smakelijker. Een soepkip koop je bij de poelier of de slager.

Kippensoep – tips en weetjes

Kippensoep wordt van oudsher ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. Waarom is dat zo en waar komt die naam vandaan? Joodse penicilline is een naam die wordt gegeven aan een specifieke soort kippensoep, die wordt gezien als een klassiek gerecht binnen de Joodse keuken. Deze soep wordt vaak gezien als een soort ‘medicijn’ voor verkoudheid of griep en wordt daarmee gezien als een geneeskrachtig gerecht. De term ‘Joodse penicilline’ wordt vaak gebruikt omdat de soep vergelijkbaar wordt gezien met hoe penicilline wordt gebruikt om infecties te behandelen. Inmiddels is gebleken dat kippensoep een stof bevat die carnosine wordt genoemd en die het imuunsysteem helpt om griep, verkoudheid en dergelijke, tegen te gaan.

Je kunt kippenbouillon ook gebruiken als basis voor andere gerechten dan kippensoep. Het is dan ook zeker de moeite waard om een grotere hoeveelheid kippenbouillon te maken als je kippensoep gaat bereiden, en een gedeelte in te vriezen. Zo heb je altijd zelfgetrokken kippenbouillon bij de hand.

Laat je niet afschrikken door de lange bereidingstijd. Het grootste gedeelte daarvan is de wachttijd tijdens het trekken van de bouillon. De soep zelf kost je hooguit een halfuurtje.

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Kippensoep

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 soepkip, ongeveer 1250 gram
  • 2 uien, gehalveerd, schil laten zitten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • 1 prei, in stukjes
  • 1/2 citroen, in parten
  • 15 gram verse gember, in schijfjes
  • 10 gram peterselietakjes
  • 10 gram selderijtakjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1/2 tot 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap)
  • 250 ml witte wijn
  • 2,5 liter water
  • 300 gram soepgroenten, bijvoorbeeld prei, bleekselderij, wortel, peterselie, paprika
  • 75 gram vermicelli

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kippensoep:

Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.

Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de kip en de groente zeker een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen. Langer dan 4 uur mag ook.

Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Zet even weg op een bord om iets af te koelen.

Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven. Doe de bouillon terug in de pan.

Haal nu het vlees van de kip en trek het in stukjes. De botten, het vel et cetera kun je weggooien.

Breng de bouillon aan de kook. Als deze kookt voeg je de soepgroenten en de vermicelli toe. Laat koken tot de soepgroente en de vermicelli beetgaar zijn. Voeg dan de stukjes kip toe en warm de soep nog even goed door.

Proef of de soep nog zout nodig heeft en voeg dat eventueel toe.

Serveer in diepe borden of grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood erbij.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin50Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen
Soep

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Toscaanse broodsoep met tomaten, pappa al pomodoro, tomaten, brood
Soep

Toscaanse broodsoep met tomaten; tomatolicious!

Noedelsoep met paksoi
Soep

Noedelsoep met paksoi; klaar in 15 minuten

brandnetelsoep, brandnetel, brandneteltopjes
Soep

Brandnetelsoep; dat prikkelt je zintuigen

Kalfssoep met prei en gehaktballetjes
Soep

Kalfssoep; met prei en gehaktballetjes

Minestrone met boerenkool
Maaltijdsoep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

11 + 20 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen