• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, november 29, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Dat wordt ouderwets genieten!

door Elise de Haan
in Soep
2
0
Kippensoep

Kippensoep – Onmisbaar bij een griepje of een flinke verkoudheid… na het eten van een kop verse, zelfgemaakte kippensoep voel je je vaak een stuk beter. Maar nog beter kun je kippensoep eten omdat het gewoon erg lekker is. Natuurlijk trek je ook de bouillon voor deze soep zelf. Dat klinkt als veel gedoe, maar behalve het snijden van wat groenten, wat specerijen toevoegen et cetera, hoef je alleen maar een kip in een pan water op te zetten. Je hoeft echt niet steeds in die pan te roeren, dus je kunt terwijl het huis zich met een heerlijke geur vult, gewoon iets anders doen. Verse kippensoep wint het altijd van een blik of een zak, probeer het maar eens!

De soepkip, dat is de basis van een goede kippenbouillon

Voor het koken van kippensoep trek je eerst een heerlijk geurende kippenbouillon. Je kunt daarvoor wat kippenbouten, of andere kipdelen met botten gebruiken, of een hele kip. Voor de lekkerste bouillon gebruik je echter een soepkip. En wat is dan het verschil tussen een soepkip en een gewone vleeskip?

Een soepkip is een kip die speciaal is gefokt voor het maken van kippensoep en bouillon. Deze kippen hebben een hogere hoeveelheid botten en daardoor veel meer smaak dan gewone kippen. Want de botten geven de meeste smaak aan de bouillon. Soepkippen zij kleiner dan kippen die voor het vlees worden gefokt, en zijn ook vaak ouder dan de kippen die we gebruiken om te grillen. Hun vlees is daarom ook meer ‘volwassen’ en daardoor smakelijker. Een soepkip koop je bij de poelier of de slager.

Kippensoep – tips en weetjes

Kippensoep wordt van oudsher ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. Waarom is dat zo en waar komt die naam vandaan? Joodse penicilline is een naam die wordt gegeven aan een specifieke soort kippensoep, die wordt gezien als een klassiek gerecht binnen de Joodse keuken. Deze soep wordt vaak gezien als een soort ‘medicijn’ voor verkoudheid of griep en wordt daarmee gezien als een geneeskrachtig gerecht. De term ‘Joodse penicilline’ wordt vaak gebruikt omdat de soep vergelijkbaar wordt gezien met hoe penicilline wordt gebruikt om infecties te behandelen. Inmiddels is gebleken dat kippensoep een stof bevat die carnosine wordt genoemd en die het imuunsysteem helpt om griep, verkoudheid en dergelijke, tegen te gaan.

Je kunt kippenbouillon ook gebruiken als basis voor andere gerechten dan kippensoep. Het is dan ook zeker de moeite waard om een grotere hoeveelheid kippenbouillon te maken als je kippensoep gaat bereiden, en een gedeelte in te vriezen. Zo heb je altijd zelfgetrokken kippenbouillon bij de hand.

Laat je niet afschrikken door de lange bereidingstijd. Het grootste gedeelte daarvan is de wachttijd tijdens het trekken van de bouillon. De soep zelf kost je hooguit een halfuurtje.

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Kippensoep

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 soepkip, ongeveer 1250 gram
  • 2 uien, gehalveerd, schil laten zitten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • 1 prei, in stukjes
  • 1/2 citroen, in parten
  • 15 gram verse gember, in schijfjes
  • 10 gram peterselietakjes
  • 10 gram selderijtakjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1/2 tot 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap)
  • 250 ml witte wijn
  • 2,5 liter water
  • 300 gram soepgroenten, bijvoorbeeld prei, bleekselderij, wortel, peterselie, paprika
  • 75 gram vermicelli

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kippensoep:

Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.

Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de kip en de groente zeker een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen. Langer dan 4 uur mag ook.

Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Zet even weg op een bord om iets af te koelen.

Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven. Doe de bouillon terug in de pan.

Haal nu het vlees van de kip en trek het in stukjes. De botten, het vel et cetera kun je weggooien.

Breng de bouillon aan de kook. Als deze kookt voeg je de soepgroenten en de vermicelli toe. Laat koken tot de soepgroente en de vermicelli beetgaar zijn. Voeg dan de stukjes kip toe en warm de soep nog even goed door.

Proef of de soep nog zout nodig heeft en voeg dat eventueel toe.

Serveer in diepe borden of grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood erbij.

Tafel lekker !!

DeelPin135TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Ossenstaartsoep
Recepten

Ossenstaartsoep

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Romige bospaddenstoelensoep
Recepten

Romige bospaddenstoelensoep

zelfgemaakte kippensoep
Soep

Zelfgemaakte kippensoep; de bouillon moet 4 uur trekken!

Uiensoep met kaastoast
Soep

Uiensoep met kaastoast; met de Rotterdamsche Oude

Eenvoudige linzensoep met chorizo
Maaltijdsoep

Eenvoudige linzensoep met chorizo

witte bonensoep of ribkessoep
Soep

Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Check het recept of lees de info
Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

Recept in de picture

Worstenbrood om te delen
Hartig

Worstenbrood om te delen

Van een worstenbrood om te delen kun je lekker veel plakken snijden. Met dit xxl saucijzenbroodje maak je gegarandeerd vrienden.

Check het recept of lees de info
Romig dessert met peer en mascarpone

Romig dessert met peer en mascarpone

Kip Korma

Kip Korma; uit de Indiase keuken

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • letta de Jong op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Catharina op Garnalenmousse in een glaasje

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen