Kippensoep – Onmisbaar bij een griepje of een flinke verkoudheid… na het eten van een kop verse, zelfgemaakte kippensoep voel je je vaak een stuk beter. Maar nog beter kun je kippensoep eten omdat het gewoon erg lekker is. Natuurlijk trek je ook de bouillon voor deze soep zelf. Dat klinkt als veel gedoe, maar behalve het snijden van wat groenten, wat specerijen toevoegen et cetera, hoef je alleen maar een kip in een pan water op te zetten. Je hoeft echt niet steeds in die pan te roeren, dus je kunt terwijl het huis zich met een heerlijke geur vult, gewoon iets anders doen. Verse kippensoep wint het altijd van een blik of een zak, probeer het maar eens!
De soepkip, dat is de basis van een goede kippenbouillon
Voor het koken van kippensoep trek je eerst een heerlijk geurende kippenbouillon. Je kunt daarvoor wat kippenbouten, of andere kipdelen met botten gebruiken, of een hele kip. Voor de lekkerste bouillon gebruik je echter een soepkip. En wat is dan het verschil tussen een soepkip en een gewone vleeskip?
Een soepkip is een kip die speciaal is gefokt voor het maken van kippensoep en bouillon. Deze kippen hebben een hogere hoeveelheid botten en daardoor veel meer smaak dan gewone kippen. Want de botten geven de meeste smaak aan de bouillon. Soepkippen zij kleiner dan kippen die voor het vlees worden gefokt, en zijn ook vaak ouder dan de kippen die we gebruiken om te grillen. Hun vlees is daarom ook meer ‘volwassen’ en daardoor smakelijker. Een soepkip koop je bij de poelier of de slager.
Kippensoep – tips en weetjes
Kippensoep wordt van oudsher ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. Waarom is dat zo en waar komt die naam vandaan? Joodse penicilline is een naam die wordt gegeven aan een specifieke soort kippensoep, die wordt gezien als een klassiek gerecht binnen de Joodse keuken. Deze soep wordt vaak gezien als een soort ‘medicijn’ voor verkoudheid of griep en wordt daarmee gezien als een geneeskrachtig gerecht. De term ‘Joodse penicilline’ wordt vaak gebruikt omdat de soep vergelijkbaar wordt gezien met hoe penicilline wordt gebruikt om infecties te behandelen. Inmiddels is gebleken dat kippensoep een stof bevat die carnosine wordt genoemd en die het imuunsysteem helpt om griep, verkoudheid en dergelijke, tegen te gaan.
Je kunt kippenbouillon ook gebruiken als basis voor andere gerechten dan kippensoep. Het is dan ook zeker de moeite waard om een grotere hoeveelheid kippenbouillon te maken als je kippensoep gaat bereiden, en een gedeelte in te vriezen. Zo heb je altijd zelfgetrokken kippenbouillon bij de hand.
Laat je niet afschrikken door de lange bereidingstijd. Het grootste gedeelte daarvan is de wachttijd tijdens het trekken van de bouillon. De soep zelf kost je hooguit een halfuurtje.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!
Kippensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 soepkip, ongeveer 1250 gram
- 2 uien, gehalveerd, schil laten zitten
- 4 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 wortels, in stukjes
- 1 prei, in stukjes
- 1/2 citroen, in parten
- 15 gram verse gember, in schijfjes
- 10 gram peterselietakjes
- 10 gram selderijtakjes
- 1 takje rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 12 jeneverbessen
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 1/2 tot 1 eetlepel zout
- 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap)
- 250 ml witte wijn
- 2,5 liter water
- 300 gram soepgroenten, bijvoorbeeld prei, bleekselderij, wortel, peterselie, paprika
- 75 gram vermicelli
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kippensoep:
Leg de soepkip in zijn geheel, of als je dat liever hebt, in stukken gesneden, in een grote soeppan. Voeg de uien, de knoflook, de bleekselderij, de wortel, de gember, de citroen, de peterselie, de selderij, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagels, de peperkorrels en de jeneverbessen toe. Schenk het water in de pan, doe de wijn en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.
Zodra het water begint te koken zet je het vuur heel laag. Zo laag dat het bijna niet kookt. Gebruik als je op gas kookt eventueel een sudderplaatje. Nu laat je de kip en de groente zeker een uurtje of 4 trekken om een krachtige, geurige bouillon te krijgen. Langer dan 4 uur mag ook.
Haal na het trekken van de bouillon de kip uit de pan. Zet even weg op een bord om iets af te koelen.
Leg een schone theedoek in een zeef, en de zeef de bouillon. De groenten en specerijen die je dan overhoudt, kun je weggooien. Die hebben hun dienst gedaan en alle smaak afgegeven. Doe de bouillon terug in de pan.
Haal nu het vlees van de kip en trek het in stukjes. De botten, het vel et cetera kun je weggooien.
Breng de bouillon aan de kook. Als deze kookt voeg je de soepgroenten en de vermicelli toe. Laat koken tot de soepgroente en de vermicelli beetgaar zijn. Voeg dan de stukjes kip toe en warm de soep nog even goed door.
Proef of de soep nog zout nodig heeft en voeg dat eventueel toe.
Serveer in diepe borden of grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood erbij.
Tafel lekker !!