Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Goulashsoep; De klassieker met runderrookworst

Klassiek Goulashsoep bomvol verse ingrediënten. Geen pakjes, zakjes of blikken maar het recept van echte goulashsoep met plezier gemaakt, met smaak gegeten! Goulashsoep doet met altijd denken aan de wintersport. Haal dat gevoel ook lekker in huis. Maar deze maaltijdsoep is ook heerlijk na een stevige wandeling.

7 4.806

Goulashsoep; De klassieker met runderrookworst – In mijn kookboeken uit de jaren ’70 komt de goulashsoep al veel voor. En ook tijdens mijn koksopleiding hebben we vaak genoeg een goulashsoep gemaakt. Met andere woorden de Goulashsoep is een soep die al weer een hele tijd meedraait en zelfs wel als klassieker bestempeld kan worden. Tijdens een gesprek met andere schrijvers van Lekker Tafelen kwamen de nieuwe maaltijdsoepen van Honig ter sprake, waar ook een Goulashsoep tussen zit. Zo jammer dat koken uit een pakje. Het is vaak duurder, ongezonder en niet eens lekkerder.

Goulashsoep is namelijk ontzettend makkelijk om zelf te maken en doet me denken aan de wintersport. Ik deel dan ook graag mijn recept voor verse, huisgemaakte Goulashsoep


Goulashsoep met runderrookworst

Maaltijdsoep voor 3 á 4 personen

 • 50 gram Boter
 • 60 gram Bloem
 • 1 theelepel Gerookte paprikapoeder zoet
 • 1 theelepel Gewone paprikapoeder
 • 68 gram Tomatenpuree
 • 1 liter koude Runderbouillon
 • 2 kleine Laurierblaadjes
 • 2 Kruidnagels
 • 1 theelepel Tijm
 • 1 eetlepel Zonnebloemolie
 • 2 kleine uien of 1 grote
 • 1 Rode paprika
 • 1 Groene paprika
 • 300 gram Runderpoulet
 • ½ ambachtelijke Runderrookworst (gegaard)
 • Zout & Peper

Zet alle ingrediënten klaar. Maak de uien schoon en snij ze in kwarten. Snij vervolgens van de kwarten plakjes. Snij de paprika’s in halve dunne reepjes.

Zet een soeppan op het vuur en doe hier de boter in, laat deze uitbruisen. Doe hier vervolgens de gerookte paprikapoeder en de gewone paprikapoeder bij en bak dit lichtjes aan tot het heerlijk geurt. Voeg hier de tomatenpuree aan toe en bak de tomatenpuree aan. Dit zorgt ervoor dat de tomatenpuree ontzuurt. Let wel op dat het niet aanbrand. Voeg de bloem hier aan toe en roer dit tot er een dikke pasta ontstaat. Blijf dit een paar minuten garen maar niet aanbranden. Je hebt nu een zogenaamde “roux” gemaakt.

Voeg hier de koude bouillon aan toe, beetje voor beetje. Voeg een beetje toe, laat het aan de kook komen en dan weer een beetje tot alle bouillon erbij zit.  Zet de soep op een laag vuur. Doe hier de laurier, kruidnagel en tijm bij.

Zet een hapjespan op het vuur en doe hier een eetl. zonnebloemolie in. Bak de runderpoulet hier in aan tot  hij mooi bruin begint te worden. Voeg hier dan de paprika en ui aan toe. En bak dit zachtjes aan tot de ui  glazig word en de paprika zacht.

Snij ondertussen de runderrookworst in plakjes. Doe het vlees met de paprika en de uien in de goulashsoep. Voeg de runderrookworst eraan toe en laat de soep lekker 30 minuten opstaan. De goulashsoep is nu klaar op om te dienen. Let er bij het opdienen op dat je de laurier en kruidnagel niet in de soepborden belandt.

Eet smakelijk!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. Pierre zegt

  hier hebben we een reuze probleem met paprika smaak, vertering en reflux
  kan het ook zonder

  1. Hanneke Dekker zegt

   Beste Pierre,

   Uiteraard kan je het ook zonder paprika maken en het vervangen voor een groente die voor jullie wel kan qua gezondheid. Kies dan wel voor een stevige groente die je goed kunt stoven. Ik wil je wel meegeven dat paprika één van de belangrijkste ingrediënten in een Goulash is, de smaak van de paprika maakt het juist Goulash. De smaak zal dus anders zijn.

   Groeten Hanneke

 2. Roel Bouwknegt zegt

  Roel,
  Prima recept. Ik mis alleen het garen – tijd – van het vlees

  1. Hanneke Dekker zegt

   Beste Roel, Het garen van de runderpoulet is o.a. afhankelijk van de dikte van je stukjes. Als je kleine stukjes hebt dan zijn ze binnen de 30 minuten suddertijd gaar. Maar zoals het voor elke soep geld. Hoe langer de soep en het vlees opstaan, des te meer smaak krijgt je soep. Let hem geruts heel zachtjes 1,5 uur opstaan voor heel mals vlees en meer smaak.

 3. Marieke zegt

  Super lekker! Ik gebruik de basis van dit recept nu ook als basis voor bruinebonensoep.

  1. Lekker Tafelen zegt

   En zo horen we het graag Marieke, eenmaal een kooktechniek onder de knie, dan kun je er heel veel mee. Zelf koken is zo leuk!

 4. Elisa zegt

  Werkelijk verrukkelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer