- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Goulashsoep; De klassieker met runderrookworst

Goulashsoep; De klassieker met runderrookworst – In mijn kookboeken uit de jaren ’70 komt de goulashsoep al veel voor. En ook tijdens mijn koksopleiding hebben we vaak genoeg een goulashsoep gemaakt. Met andere woorden de Goulashsoep is een soep die al weer een hele tijd meedraait en zelfs wel als klassieker bestempeld kan worden. Tijdens een gesprek met andere schrijvers van Lekker Tafelen kwamen de nieuwe maaltijdsoepen van Honig ter sprake, waar ook een Goulashsoep tussen zit. Zo jammer dat koken uit een pakje. Het is vaak duurder, ongezonder en niet eens lekkerder.

Goulashsoep is namelijk ontzettend makkelijk om zelf te maken en doet me denken aan de wintersport[1]. Ik deel dan ook graag mijn recept voor verse, huisgemaakte Goulashsoep


Goulashsoep met runderrookworst

Maaltijdsoep[2] voor 3 á 4 personen

Zet alle ingrediënten klaar. Maak de uien schoon en snij ze in kwarten. Snij vervolgens van de kwarten plakjes. Snij de paprika’s in halve dunne reepjes.

Zet een soeppan op het vuur en doe hier de boter in, laat deze uitbruisen. Doe hier vervolgens de gerookte paprikapoeder en de gewone paprikapoeder bij en bak dit lichtjes aan tot het heerlijk geurt. Voeg hier de tomatenpuree aan toe en bak de tomatenpuree aan. Dit zorgt ervoor dat de tomatenpuree ontzuurt. Let wel op dat het niet aanbrand. Voeg de bloem hier aan toe en roer dit tot er een dikke pasta ontstaat. Blijf dit een paar minuten garen maar niet aanbranden. Je hebt nu een zogenaamde “roux” gemaakt.

Voeg hier de koude bouillon aan toe, beetje voor beetje. Voeg een beetje toe, laat het aan de kook komen en dan weer een beetje tot alle bouillon erbij zit.  Zet de soep[4] op een laag vuur. Doe hier de laurier, kruidnagel en tijm bij.

Zet een hapjespan op het vuur en doe hier een eetl. zonnebloemolie in. Bak de runderpoulet hier in aan tot  hij mooi bruin begint te worden. Voeg hier dan de paprika en ui aan toe. En bak dit zachtjes aan tot de ui  glazig word en de paprika zacht.

Snij ondertussen de runderrookworst in plakjes. Doe het vlees met de paprika en de uien in de goulashsoep. Voeg de runderrookworst eraan toe en laat de soep lekker 30 minuten opstaan. De goulashsoep is nu klaar op om te dienen. Let er bij het opdienen op dat je de laurier en kruidnagel niet in de soepborden belandt.

Eet smakelijk!

Links in dit recept:
  1. wintersport: https://lekkertafelen.nl/specials/makkelijke-wintersport-recepten/
  2. Maaltijdsoep: https://lekkertafelen.nl/special/maaltijdsoep/
  3. Runderrookworst: https://lekkertafelen.nl/kookschool/rookworst/
  4. soep: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/soep/