Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knolselderijsoep; De concurrent van erwtensoep

Knolselderijsoep is verrukkelijke winterkost. Knolselderij, aardappel, ui en knoflook maken samen deze knolselderijsoep. De concurrent van erwtensoep!

7 2.843

Knolselderij is lekker stevige winterkost. Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Je kan er zeker iets anders mee dan alleen in blokjes in de erwtensoep!!!

Zo maak je knolselderijsoep

Soep voor 4 tot 6 personen

  • 1 grote knolselderij (700 g)
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 1 liter rundvlees bouillon
  • 250 g kruimige aardappels, geschild
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels verse peterselie plat fijn gesneden
  • stukje spek
  • versgemalen peper

Snijd de knolselderij in plakken. Schil de plakken en snijd ze in blokjes. Snijd de aardappelen ook in blokjes. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui, de knoflook, de knolselderij- en aardappelblokjes al omscheppend 3-4 minuten op matig hoog vuur. Schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat het in 20 minuten zachtjes gaar koken. Pureer alles met een staafmixer tot een gladde, licht gebonden soep. Warm de soep nog 10 minuten zachtjes door. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de knolselderijsoep in kommen en zet deze op borden. Strooi de peterselie in de soep en maal er nog wat peper boven. Snijd het stukje spek in plakken. Bak even heel kort uit in een droge koekenpan en serveer op de soep.

Tip: Serveer er geroosterd brood, stokbrood met kruidenboter of roggebrood met spek bij.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
  1. Rik zegt

    Fraai soepje.. mis alleen de room… maar dat is.. smaken verschillen er zijn namelijk mensen die graag dat stormachtige gevoel in hun mond willen waarnemen…

    Voor de variatie zie ik er ook graag een boontje in..
    hoef nie veel en er is keus genoeg bruine bonen, kidneybonen, zwarte bonen, cannellinibonen, chilibonen, borlottibonen, limabonen, black eyed bonen en OK voor de eigenwijze mensen kapucijners…

    Hij staat wel al gepland voor 25 oktober… Serieus!!! Hmmm laat ik het zo zeggen… ik kijk vooruit…

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dank Rik. Room mag, die toevoeging moet je vooral maken. Bonen mag natuurlijk ook, dat maakt er meer een maaltijdsoep van. We kunnen die ideeën of variatietips alleen maar waarderen! 25 oktober? Dan kan ik al dood en begraven zijn. Maar in m’n achterhoofd staat er dan een stoofpotje gepland ?

      1. Rik zegt

        Tijmen leef je nog???

        M’n basis voor de 2.0 versie staat klaar… met room en boontje morgen en een krakend spekje

        1. Rik zegt

          Huh.. witte en bruine bonen in de soep mag dat nog??

          Is het niet racistisch of is het multi-culti??

          1. Lekker Tafelen zegt

            Peulvruchten zijn trendy Rik…… daar moet je mee variëren ?

        2. Lekker Tafelen zegt

          Ik ben benieuwd!

          1. Rik zegt

            Tja, zeg maar rustig smullen hè…
            Witte en bruine bonen erin… wat soepballen gedraaid.
            Nog wat gremolata gemaakt voor op de roggebrood met spek en wat plakjes krakende spek gemaakt voor bij de soep…
            Superrecept voor de beginnende kok!! 🙂 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More