Komkommersoep Is de komkommer groenten, of is het fruit? De komkommer behoort tot de groenten en om wat specifieker te zijn, tot de vruchtgroenten. Net als bijvoorbeeld tomaten en courgettes. Nog leuker is dat ook de meloen tot de vruchtgroenten behoort. Voor alle vruchtgroenten geldt dat je ze niet in de koelkast hoort te bewaren. Vruchtgroenten verliezen smaak in de koelkast. Merk je dat? nee, nauwelijks. Maar wie in het gelukkige bezit is van een ouderwetse kelder of een onverwarmde bijkeuken kan het wel weten. Als je de vruchtgroenten namelijk bewaart op een temperatuur van rond de 13 graden Celsius kun je deze groenten veel langer bewaren.
Smaak
Bovenstaande best belangrijke feiten over vruchtgroenten, en dus ook over de komkommer, vertel ik jullie omdat je bij onderstaand recept meer smaak creëert door de komkommer buiten de koelkast te bewaren. Omdat het een koele soep moet worden kun je de komkommer een uur van te voren koelen, maar het koelen achteraf is ruim voldoende om de soep koud te serveren.
Komkommersoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 komkommer, geschild
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 4 takjes verse munt
- 2 eetlepel volle yoghurt
- 250 ml groentebouillon (van tablet)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je komkommersoep:
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje. Voeg de komkommer en de bouillon toe en laat alles op een matig vuur 5 min. zacht koken. Voeg peper en zout naar smaak toe. Neem de pan van het vuur. Hak de helft van de munt fijn en voeg deze toe. Pureer het geheel met de staafmixer of keukenmachine, meng de yoghurt erdoor en laat de komkommersoep in ca. 3 uur in de koelkast koud worden. Serveer de komkommersoep in glaasjes en garneer met een blaadje munt.
Tafel lekker!!