Koude koolrabi-courgettesoep – Het is warm, en je hebt zin in soep. Alleen als je soep gaat eten krijg je het meestal nog warmer. Tijd dus voor een koud soepje. Want dat is heerlijke verfrissend op een warme dag. Als lunch op een zomerse dag, als voorgerechtje in een menu, of als amuse in een klein glaasje, de koude koolrabi-courgettesoep kun je op allerlei manieren inzetten. Top hem af met iets lekkers als wat zalmsnippers, wat verkruimelde feta, of wat je maar leuk en lekker vindt. Zo kun je met een kleine toevoeging een compleet andere draai aan de soep geven. En zullen we je stiekem nog een klein geheimpje vertellen? De koude koolrabi-courgettesoep is ook gewoon warm heel erg lekker!
Koolrabi
Die mooie lichtgroene knollen zie je vast wel eens in de supermarkt op de groenteafdeling of bij de groenteboer liggen. Veel mensen hebben dan geen idee wat dat zijn en hoe ze smaken. Want koolrabi is een relatief onbekende knolgroente. Tijd om daar verandering in te brengen, want koolrabi is echt heerlijk. Behalve in de soep, zoals in het recept hier onder, kun je nog zoveel meer doen met koolrabi. Koken, bakken, in de stamppot of rauw in de salade, met koolrabi kan alles. Je zult versteld staan van de smaak en vooral de knapperigheid van de groente. Koop er gewoon eens een paar, ze zijn in het begin van de zomer ‘in het seizoen’. En begin bijvoorbeeld met de koude koolrabi-courgettesoep. Zeker weten dat je vaker koolrabi gaat eten!
Koude koolrabi-courgettesoep; tips
In het recept zul je zien dat de koude soep lavas als ingrediënt heeft. Lavas is ook wel bekend als maggiplant. Nu zul je het in de supermarkt niet zo snel vinden, maar probeer het eens bij de groenteboer. Of misschien groeit het in je tuin. Als je eenmaal een plant hebt komt hij ieder jaar terug. Lavas is heerlijk om soepen op smaak te brengen. Geen lavas te vinden? Vervang het dan door bladselderij. Dat komt qua smaak het dichtst in de buurt.
Al eerder genoemd, de koude koolrabi-courgettesoep is ook warm erg lekker. Zeker als je er wat geraspte kaas of reepjes gerookte kipfilet in strooit!
Liever geen zuivel gebruiken? De kookroom het recept kun je prima vervangen door een plantaardig alternatief.
De bereidingstijd in het recept betreft het klaarmaken van de soep. Om de soep goed koud te laten worden moet hij echt een paar uur de koelkast in. Je kunt de soep echter heel goed een dag van tevoren klaarmaken. Op het moment dat je hem wilt gaan eten ben je supersnel klaar!
Koolrabi; een bijzonder knolletje!
Een prachtig lichtgroen, en soms ook paars, knolletje, dat een beetje tot de vergeten groenten behoort. Jammer, want koolrabi is heerlijk!
Koude soep; heerlijk verfrissend op warme dagen
De gazpacho is de alom bekende koude soep, een Spaanse klassieker met vele variaties. Maar er zijn veel meer koude soepen voor zomerse dagen.
Koude koolrabi-courgettesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 courgettes, in blokjes
- 2 koolrabiknollen, in blokjes
- 2 preien, in grove ringen
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- 50 gram lavas, blad met stelen, grof gesneden, eventueel bladselderij
- 1,5 liter groentenbouillon
- 100 ml kookroom, of een plantaardig alternatief
- olijfolie
- zout en peper
- staafmixer of blender
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je koude koolrabi-courgettesoep:
Verhit wat olie in een soeppan. Zet hierin de koolrabi, de courgette, de prei en de knoflook even aan. Laat de groente niet donker kleuren.
Voeg vervolgens de groentebouillon en de lavas toe. Kook de soep een minuut of 15 door tot de groenten zacht zijn.
Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Doe de kookroom erbij en mix nog even door. Breng de soep goed op smaak met zout en peper.
Laat de soep afkoelen, en zet hem dan vervolgens een aantal uren in de koelkast om goed koud te laten worden.
Serveer de koude koolrabi-courgettesoep met een lekkere topping en wat vers brood.
Tafel lekker !!