Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Linzensoep met zoete aardappel en ras el hanout

De linzensoep mag zeker vallen onder de makkelijke maaltijdsoepen. In dit geval krijgt deze binding door zowel de linzen als de zoete aardappel.

0 249

Linzensoep, in sommige landen zo populair dat deze soms als ontbijt wordt gegeten. Zelf vind ik het een heerlijke soep voor een lekkere lunch. Het vult goed, is lekker en niet te vergeten het is erg gezond.

Linzen weetjes

Linzen hoeven in tegenstelling tot de meeste andere peulvruchten niet te worden geweekt en staan daarom bekend als makkelijk en snel. Er zijn zeer veel soorten linzen zoals onder andere: rode, licht groene, donkergroene, blonde en berglinzen. De smaak is licht nootachtig maar varieert net als de kooktijd per soort. Zo zijn rode linzen zeer snel gaar en vallen snel uit elkaar daarom worden deze vaak voor soepen gebruikt. De donkere linzen hebben meer bite en zijn hierdoor ideaal in een salade, soep of stoofgerecht waarin je de structuur graag wilt behouden. Hou er rekening mee dat linzen zeer veel vocht absorberen, 50 gram linzen zijn gekookt ongeveer 100 gram voeg daarom genoeg vocht toe wanneer je linzen kookt.

Hou er rekening mee dat linzen zeer veel vocht absorberen.

Zoete aardappel en ras el hanout

Zoete aardappel is lekker in een soep, de smaak is vrij neutraal een beetje licht zoet en eenmaal gaar valt deze uit elkaar en zorgt zo voor binding. Erg lekker bij de zoete aardappel en linzen in deze soep is ras el hanout. Dit is een gemengde specerij die je steeds vaker tegenkomt. Het lijkt een beetje op kerrie. Beide bevatten kurkuma wat voor de diepe gele kleur zorgt maar ras el hanout bevat veel meer specerijen en heeft een diepere smaak. Ook wil de smaak van Ras el hanout nogal eens verschillen afhankelijk van waar je deze koopt. De naam betekend vrij vertaald “het beste uit de winkel”wat verklaard waarom de smaak ervan zo verschillend kan zijn.


Linzensoep met zoete aardappel en ras el hanout

Maaltijdsoep voor 4 personen:

 • 150 gram groene linzen
 • 300 gram zoete aardappel
 • 100 gram wortel
 • 100 gram selderij
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 laurierblaadje
 • ½ theelepel komijnpoeder
 • 2 theelepels ras el hanout
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2 liter (kippen) bouillon

Was de linzen en verwijder eventuele steentjes. Snij de groente in kleine stukjes. Verhit de olijfolie en bak hierin de ui glazig. Voeg de specerijen toe en bak deze een kort mee. Zo komen alle smaken beter tot zijn recht. Voeg er nu de wortel, selderij, zoete aardappel en knoflook aan toe en bak alles licht mee. Voeg er de bouillon en de linzen aan toe en kook dit in een klein uurtje gaar. Neem 1/3 van de linzensoep uit de pan en mix dit in een blender fijn. Doe de linzensoep terug in de pan en breng op smaak met zout en peper.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer