Linzensoep met zoete aardappel en ras el hanout – Linzensoep is in sommige landen zo populair dat de soep zelfs als ontbijt gegeten wordt. Maar linzensoep is ook heerlijk om bij de lunch of als diner te serveren. Het vult goed, het recept is makkelijk te maken, lekker en niet te vergeten, het is erg gezond. Heb je al eens linzensoep met zoete aardappel geproefd? Kijk snel naar het recept voor de maaltijdsoep, die ook nog eens snel te maken is. Hij kan binnen een uur op tafel staan.
Linzen weetjes
Linzen hoeven in ,tegenstelling tot de meeste andere peulvruchten, niet te worden geweekt. Ze staan daarom bekend als makkelijk en snel klaar te maken. Er zijn heel veel soorten linzen, zoals onder andere rode, lichtgroene, donkergroene, blonde en berglinzen. De smaak is licht nootachtig, maar varieert net als de kooktijd per soort. Zo zijn rode linzen, waarmee het recept voor de linzensoep met zoete aardappel wordt gemaakt, heel snel gaar en ze vallen makkelijk uit elkaar, daarom worden ze vaak voor soepen gebruikt. De donkere linzen hebben meer bite en zijn hierdoor ideaal in een salade, linzensoep of stoofgerecht waarin je de structuur graag wilt behouden. Houd er rekening mee dat linzen heel veel vocht absorberen, 50 gram linzen zijn gekookt ongeveer 100 gram. Voeg daarom genoeg vocht toe als je een recept met linzen gaat maken.
Houd er rekening mee dat linzen zeer veel vocht absorberen
Zoete aardappel en ras el hanout
Zoete aardappel is lekker in een linzensoep. De smaak is vrij neutraal, een beetje licht zoet en eenmaal gaar valt de zoete aardappel uit elkaar en zorgt zo voor een makkelijke binding. Om het recept voor linzensoep met zoete aardappel te maken heb je ras el hanout nodig. Dit is een gemengde specerij die je steeds vaker tegenkomt. Het lijkt een beetje op kerrie. Beide bevatten kurkuma wat voor de diepe gele kleur zorgt, maar in ras el hanout zitten veel meer specerijen en heeft een diepere smaak. Ook wil de smaak van ras el hanout nogal eens verschillen afhankelijk van waar je de specerij koopt. De naam betekent vrij vertaald “het beste uit de winkel” wat duidelijk maakt waarom de smaak ervan zo verschillend kan zijn. Je kunt ras el hanout bij Turkse en Marokkaanse winkels vinden, maar tegenwoordig is het ook vrij makkelijk in de supermarkt verkrijgbaar.
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Linzensoep; de lekkerste recepten
Linzen zijn gezond en lekker. Een makkelijke manier om linzen te eten is als soep. Vind hier de lekkerste recepten voor linzensoep!
Linzensoep met zoete aardappel en ras el hanout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram groene linzen
- 300 gram zoete aardappel
- 100 gram wortel
- 100 gram selderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 laurierblaadje
- ½ theelepel komijnpoeder
- 2 theelepels ras el hanout
- 1 theelepel kurkuma
- 2 liter (kippen)bouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je linzensoep met zoete aardappel:
Was de linzen en verwijder eventuele steentjes.
Snijd de groente in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie en bak hierin de ui glazig. Voeg de specerijen toe en bak ze een kort mee. Zo komen alle smaken beter tot zijn recht.
Voeg nu de wortel, selderij, zoete aardappel en knoflook toe en bak alles licht mee.
Voeg de bouillon en de linzen toe en kook dit alles in een klein uurtje gaar.
Neem 1/3 van de linzensoep uit de pan en mix dit in een blender fijn.
Doe de linzensoep met zoete aardappel terug in de pan en breng op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!