Linzensoep met zoete aardappel en ras el hanout – Linzensoep is in sommige landen zo populair dat de soep zelfs als ontbijt gegeten wordt. Wij vinden het een heerlijke soep voor een lekkere lunch. Het vult goed, is lekker en niet te vergeten, het is erg gezond.
Linzen weetjes
Linzen hoeven in tegenstelling tot de meeste andere peulvruchten niet te worden geweekt en staan daarom bekend als makkelijk en snel. Er zijn heel veel soorten linzen zoals onder andere: rode, lichtgroene, donkergroene, blonde en berglinzen. De smaak is licht nootachtig, maar varieert net als de kooktijd per soort. Zo zijn rode linzen heel snel gaar en ze vallen snel uit elkaar, daarom worden ze vaak voor soepen gebruikt. De donkere linzen hebben meer bite en zijn hierdoor ideaal in een salade, linzensoep of stoofgerecht waarin je de structuur graag wilt behouden. Houd er rekening mee dat linzen heel veel vocht absorberen, 50 gram linzen zijn gekookt ongeveer 100 gram. Voeg daarom genoeg vocht toe als je linzen kookt.
Houd er rekening mee dat linzen zeer veel vocht absorberen.
Zoete aardappel en ras el hanout
Zoete aardappel is lekker in een linzensoep, de smaak is vrij neutraal, een beetje licht zoet en eenmaal gaar valt deze uit elkaar en zorgt zo voor binding. Erg lekker bij de zoete aardappel en linzen in deze soep is ras el hanout. Dit is een gemengde specerij die je steeds vaker tegenkomt. Het lijkt een beetje op kerrie. Beide bevatten kurkuma wat voor de diepe gele kleur zorgt, maar ras el hanout bevat veel meer specerijen en heeft een diepere smaak. Ook wil de smaak van ras el hanout nogal eens verschillen afhankelijk van waar je deze koopt. De naam betekend vrij vertaald “het beste uit de winkel” wat duidelijk maakt waarom de smaak ervan zo verschillend kan zijn.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Zoete aardappel recepten; Van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Linzensoep met zoete aardappel en ras el hanout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram groene linzen
- 300 gram zoete aardappel
- 100 gram wortel
- 100 gram selderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 laurierblaadje
- ½ theelepel komijnpoeder
- 2 theelepels ras el hanout
- 1 theelepel kurkuma
- 2 liter (kippen) bouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je linzensoep met zoete aardappel:
Was de linzen en verwijder eventuele steentjes. Snij de groente in kleine stukjes. Verhit de olijfolie en bak hierin de ui glazig. Voeg de specerijen toe en bak deze een kort mee. Zo komen alle smaken beter tot zijn recht. Voeg er nu de wortel, selderij, zoete aardappel en knoflook aan toe en bak alles licht mee. Voeg er de bouillon en de linzen aan toe en kook dit in een klein uurtje gaar. Neem 1/3 van de linzensoep uit de pan en mix dit in een blender fijn. Doe de linzensoep terug in de pan en breng op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!