Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mediterrane bonensoep

Mediterrane bonensoep – Gedroogde bonen we gebruiken ze steeds minder vaak. In de supermarkten liggen steeds meer soorten kant en klare bonen in een zak of pot. Handig dat wel maar wat is er mis met de gedroogde boon? Oké je moet ze even in de week zetten en ze moeten wat langer koken maar door de bonen in de soep gaar te koken worden ze vele malen smaakvoller dan de al gare bonen. En de smaak, daar draait het om. Ik vind het trouwens wel wat hebben zo’n pruttelende pan op het fornuis en geuren die zich verspreiden door je huis.

Vele soorten gedroogde bonen

Je hebt bonen in vele maten en soorten de bruine en de witte zijn het meest bekend. Je hebt ook nog Kidneybonen, Zwarte boontjes, Kievits boontjes en nog veel meer. Ik wilde deze soep in eerste instantie maken met witte bonen maar toen ik een zakje met gemengde boontjes zag liggen was ik verkocht. Deze gingen het worden, het ziet er leuk uit en door verschillende bonen te gebruiken krijg je ook een verschil in structuur tussen de bonen. Kun je deze niet vinden of gebruik je liever witte of bruine bonen dan kan dat natuurlijk ook.

Mediterrane bonensoep

  • 300 gram gemengde gedroogde boontjes
  • 250 gram tomaat
  • 250 gram ui
  • 1 winterwortel
  • 1 teen knoflook
  • 1 steel bleekselderij
  • 1 1/2 liter bouillon
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 3 theelepels ras el hanout
  • Zout/peper
  • Olijfolie
  • 400 gram gekruide worst

Doe de boontjes in een kom en schud er royaal water over zodat ze helemaal onder staan. Laat dit minimaal 6 uur weken.

Snipper de ui en rasp de knoflook. Snij de wortel en de bleekselderij in fijne reepjes.Ontvel de tomaten en snij deze in kleine stukjes, voeg bij de bleekselderij en wortel. Verhit de olijfolie en smoor hierin de ui met de knoflook. Voeg de komijn, koriander en ras el hanout toe en verwarm deze even mee door. Voeg de wortel, bleekselderij en tomatenstukjes toe en schud er de bouillon bij.  Schud de bonen af en spoel ze even kort af. Voeg ze bij de groente in de pan en laat alles aan de kook komen. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag, laat dit minimaal een uur zachtjes koken. Haal de worst uit het vel en bak deze even rul in een droge koekenpan. Doe de worst in de pan bij de soep en laat dit nog een kwartiertje door sudderen. Proef of de bonen gaar zijn, zo ja breng de soep smaak met peper, zout en eventueel nog wat ras el hanout. Snij wat blad van de selderijstengel klein en strooi dit over de soep.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 Reacties
  1. Cecile zegt

    Connie, we vonden deze soep erg lekker.
    Ik zou graag nog wat meer groenten erin doen. Kan ik dan misschien ook aubergines gebruiken?
    Morgen is ze nog lekkerder. Zeker weten!
    Lieve groet Cecile

    1. Connie zegt

      Meer groente kan altijd, dat is het leuke van soep. Wanneer je aubergine wil gebruiken zou ik deze wel eerst aanbakken in een beetje olie en er op het laatst in doen. Aubergine wordt anders te gaar en valt uit elkaar, dit geeft een heel raar uiterlijk aan de soep.
      Laat de restjes soep smaken vandaag.

      1. Cecile zegt

        Goed idee, Connie , om de aubergines eerst aan te bakken!
        Lieve groet Cecile

  2. Cecile zegt

    Bedankt Connie! Dan ga ik nog snel rennen om ze te halen.
    Lieve groet Cecile

    1. Connie zegt

      Succes ik hoor graag of de soep lekker was.

  3. Cecile zegt

    Connie, gebruik je als gekruide worst salami of chorizo? of een speciaal gekruid worstje? Ik wil hem vandaag maken dus ik hoop dat je snel kunt antwoorden, anders gebruik ik gewoon een van de genoemde worstjes.
    Lieve groet Cecile

    1. Connie zegt

      Ik gebruik hiervoor verse worst met kruiden, je kunt ook normale verse worst nemen en zelf extra kruiden toevoegen.

  4. maja quak zegt

    Goede avond ,de Mediterrane bonensoep was zo lekker.
    Het hebt lang geduurd maar nu was het ongezellig buiten en vond het er de tijd voor?Hoewel ik soep altijd lekker vindt.
    Hartelijk dank weer voor het heerlijke recept.
    En nog een fijne zondag, met vriendelijke groet majaquak

    1. Connie zegt

      Altijd fijn om te horen als een recept goed in de smaak is gevallen.
      Dank je wel Maja

  5. maja zegt

    Goede Avond Lekker Tafelen,
    Wilde in het weekend de Mediterane bonensoep gaan maken.
    Als het gelukt is dan schrijf ik het op de site.
    Alvast bedankt voor het recept

    1. Connie Derks zegt

      Wat leuk Maja, het weer is er goed voor. Zie je reactie tegemoet.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.