Mediterrane bonensoep – Gedroogde bonen, die gebruiken we steeds minder vaak. In de supermarkten liggen steeds meer soorten kant-en-klare bonen in een zak of pot. Handig dat wel, maar wat is er mis met de gedroogde boon? Oké, je moet ze even in de week zetten en ze moeten wat langer koken, maar door de bonen in de soep gaar te koken worden ze vele malen smaakvoller dan de al gare bonen. En de smaak, daar draait het om. Daarnaast heeft het toch ook wel iets, zo’n pruttelende pan Mediterrane bonensoep op het fornuis en geuren die zich door het huis verspreiden.
Verschillende soorten bonen voor een Mediterrane bonensoep
Je hebt bonen in vele maten en soorten. De bruine en de witte bonen zijn het meest bekend. Je hebt ook nog kidneybonen, zwarte boontjes, kievitsboontjes en nog veel meer. Ik wilde de soep in eerste instantie maken met witte bonen, maar toen ik een zakje met gemengde boontjes zag liggen was ik verkocht. Die gingen het worden, het ziet er leuk uit en door verschillende bonen te gebruiken krijg je ook een verschil in structuur tussen de bonen. Kun je ze niet vinden of gebruik je liever witte of bruine bonen dan kan dat natuurlijk ook.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Mediterrane bonensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gemengde gedroogde boontjes
- 250 gram tomaat
- 250 gram ui
- 1 winterwortel
- 1 teen knoflook
- 1 steel bleekselderij
- 1 1/2 liter bouillon
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijn
- 3 theelepels ras el hanout
- zout en peper
- olijfolie
- 400 gram gekruide worst
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je een mediterrane bonensoep zelf maken:
Doe de boontjes in een kom en schenk er zoveel water over, dat ze helemaal onder staan. Laat dit minimaal 6 uur weken.
Snipper de ui en rasp de knoflook.
Snijd de wortel en de bleekselderij in fijne reepjes.
Ontvel de tomaten en snijd ze in kleine stukjes, en voeg ze bij de bleekselderij en wortel.
Verhit de olijfolie en smoor hierin de ui met de knoflook. Voeg de komijn, koriander en ras el hanout toe en verwarm ze even mee.
Voeg de wortel, bleekselderij en tomatenstukjes toe en giet de bouillon erbij.
Giet de bonen af en spoel ze even kort af. Voeg ze bij de groenten in de pan en laat alles aan de kook komen. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag, laat dit minimaal een uur zachtjes koken.
Haal het worstvlees uit het vel en bak dit even rul in een droge koekenpan.
Doe de worst in de pan bij de soep en laat dit nog een kwartiertje door sudderen. Proef of de bonen gaar zijn, zo ja, breng de soep op smaak met peper, zout en eventueel nog wat ras el hanout. Snijd wat blad van de selderijstengel klein en strooi dit over de soep.
Tafel lekker !!
Ik kocht onlangs “zomaar in een opwelling” een mengsel van gemengde droge bonen, o.a. kievitsboontjes, bruine-en witte bonen , limabonen en kikkererwten in een plaatselijk kruidenwinkeltje maar had geen idee wat ik er van maken wilde. Dit recept gevonden en het viel zelfs bij mijn man erg in de smaak. Hij is echt een “Hollandse Pot”-eter, maar vond dit erg lekker. Ik had alleen nog wat snoep tomaatjes in huis, dus heb dit aangevuld met een half pakje gezeefde tomaten uit de voorraadkast. Verder heb ik een verse worst in zijn geheel mee gaar gekookt in de soep, en daarna in plakjes gesneden en weer toegevoegd i.p.v. het gehakt te rullen. Dat vinden wij persoonlijk smakelijker.
Verder een heerlijk gerecht om voor veel bezoek te maken. Lekker met Turks brood er bij!! Een blijvertje dus!!??
Daar doen we het graag voor Wil! ?
Connie, we vonden deze soep erg lekker.
Ik zou graag nog wat meer groenten erin doen. Kan ik dan misschien ook aubergines gebruiken?
Morgen is ze nog lekkerder. Zeker weten!
Lieve groet Cecile
Meer groente kan altijd, dat is het leuke van soep. Wanneer je aubergine wil gebruiken zou ik deze wel eerst aanbakken in een beetje olie en er op het laatst in doen. Aubergine wordt anders te gaar en valt uit elkaar, dit geeft een heel raar uiterlijk aan de soep.
Laat de restjes soep smaken vandaag.
Goed idee, Connie , om de aubergines eerst aan te bakken!
Lieve groet Cecile
Bedankt Connie! Dan ga ik nog snel rennen om ze te halen.
Lieve groet Cecile
Succes ik hoor graag of de soep lekker was.
Connie, gebruik je als gekruide worst salami of chorizo? of een speciaal gekruid worstje? Ik wil hem vandaag maken dus ik hoop dat je snel kunt antwoorden, anders gebruik ik gewoon een van de genoemde worstjes.
Lieve groet Cecile
Ik gebruik hiervoor verse worst met kruiden, je kunt ook normale verse worst nemen en zelf extra kruiden toevoegen.
Goede avond ,de Mediterrane bonensoep was zo lekker.
Het hebt lang geduurd maar nu was het ongezellig buiten en vond het er de tijd voor?Hoewel ik soep altijd lekker vindt.
Hartelijk dank weer voor het heerlijke recept.
En nog een fijne zondag, met vriendelijke groet majaquak
Altijd fijn om te horen als een recept goed in de smaak is gevallen.
Dank je wel Maja
Goede Avond Lekker Tafelen,
Wilde in het weekend de Mediterane bonensoep gaan maken.
Als het gelukt is dan schrijf ik het op de site.
Alvast bedankt voor het recept
Wat leuk Maja, het weer is er goed voor. Zie je reactie tegemoet.