- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Mediterrane bonensoep

Mediterrane bonensoep – Gedroogde bonen we gebruiken ze steeds minder vaak. In de supermarkten liggen steeds meer soorten kant en klare bonen in een zak of pot. Handig dat wel maar wat is er mis met de gedroogde boon? Oké je moet ze even in de week zetten en ze moeten wat langer koken maar door de bonen in de soep gaar te koken worden ze vele malen smaakvoller dan de al gare bonen. En de smaak, daar draait het om. Ik vind het trouwens wel wat hebben zo’n pruttelende pan op het fornuis en geuren die zich verspreiden door je huis.

Vele soorten gedroogde bonen

Je hebt bonen in vele maten en soorten de bruine en de witte zijn het meest bekend. Je hebt ook nog Kidneybonen, Zwarte boontjes, Kievits boontjes en nog veel meer. Ik wilde deze soep in eerste instantie maken met witte bonen maar toen ik een zakje met gemengde boontjes zag liggen was ik verkocht. Deze gingen het worden, het ziet er leuk uit en door verschillende bonen te gebruiken krijg je ook een verschil in structuur tussen de bonen. Kun je deze niet vinden of gebruik je liever witte of bruine bonen dan kan dat natuurlijk ook.


Mediterrane bonensoep

Maaltijdsoep[1] voor 4 personen

Doe de boontjes in een kom en schud er royaal water over zodat ze helemaal onder staan. Laat dit minimaal 6 uur weken.

Snipper de ui en rasp de knoflook. Snij de wortel en de bleekselderij in fijne reepjes.Ontvel de tomaten en snij deze in kleine stukjes, voeg bij de bleekselderij en wortel. Verhit de olijfolie en smoor hierin de ui met de knoflook. Voeg de komijn, koriander en ras el hanout toe en verwarm deze even mee door. Voeg de wortel, bleekselderij en tomatenstukjes toe en schud er de bouillon bij.  Schud de bonen af en spoel ze even kort af. Voeg ze bij de groente in de pan en laat alles aan de kook komen. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag, laat dit minimaal een uur zachtjes koken. Haal de worst uit het vel en bak deze even rul in een droge koekenpan. Doe de worst in de pan bij de soep en laat dit nog een kwartiertje door sudderen. Proef of de bonen gaar zijn, zo ja breng de soep smaak met peper, zout en eventueel nog wat ras el hanout. Snij wat blad van de selderijstengel klein en strooi dit over de soep.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. Maaltijdsoep: https://lekkertafelen.nl/special/maaltijdsoep/