• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Maaltijdsoep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

Het recept voor een heerlijke maaltijdsoep die je echt een keer moet proberen

door Elise de Haan
in Maaltijdsoep, Soep
1
0
Minestrone met boerenkool

Minestrone met boerenkool – Minestrone is een traditionele groentesoep die al eeuwenlang een belangrijk onderdeel is van de Italiaanse keuken. De soep bestaat uit verschillende groenten, vaak bonen, soms aardappelen en rijst of een combinatie hiervan. Er wordt soms ook pasta aan toegevoegd, maar er is een levendige discussie over of dit er nu wel of niet in hoort. Zoals bij alle traditionele gerechten bestaan er ook van minestrone honderdduizenden recepten, en is er geen ‘juist recept’. De minestrone met boerenkool uit het recept hieronder bevat geen pasta. Ook bevat het recept geen vlees of vleesbouillon, dus ook vegetariërs kunnen van deze soep genieten. Laat je de Parmezaanse kaas weg of vervang je deze door een vegan alternatief? Dan is de minestrone met boerenkool ook geschikt als veganistische maaltijd.

Wat maakt minestrone bijzonder?

Wat minestrone zo bijzonder maakt, is dat het een soep is die zich leent voor seizoensgebonden variëteiten. In de zomer kun je bijvoorbeeld meer verse zomergroenten en kruiden als basilicum toevoegen, terwijl in de winter kool of knolselderij een toevoeging kunnen zijn. Dit maakt minestrone tot een soep die bij elk seizoen en elke smaak past. De minestrone met boerenkool is natuurlijk een beetje een winterse soep, maar als je in de zomer aan boerenkool kunt komen, dan is het ook in de zomer beslist een lekker, én gezond comfortfood!

Minestrone met boerenkool – tips

Minestrone kun je goed een dag eerder bereiden. De volgende dag is hij stiekem nog lekkerder.

Wil je de minestrone met boerenkool in de zomer bereiden, maar kun je geen boerenkool vinden? Vervang deze dan eens door palmkool, ook wel cavolo nero genoemd. Deze heeft wel iets van borenkool weg. Maar omdat minestrone in principe met elke soort groente kan worden bereid, kun je ook een andere kool gebruiken. Laat je fantasie gewoon de vrije loop.

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood

Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten

Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?

Minestrone met boerenkool

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram grof gesneden boerenkool
  • 300 gram droge witte bonen
  • 500 gram tomaten, in kleine stukjes
  • 250 gram courgette, in blokjes
  • 200 gram winterpeen, in blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 200 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 3 uien, in kwart ringen
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1500 ml groentebouillon
  • 1,5 eetlepel verse tijmblaadjes
  • rozemarijn, de naalden van 2 takjes
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • 140 gram tomatenpuree
  • olijfolie om in te bakken
  • Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je minestrone met boerenkool:

De avond van tevoren: Zet de witte bonen in de week in een schaal koud water en laat minstens 8 uur weken.

Kook de witte bonen gaar in schoon water, zonder zout. Dit kan afhankelijk van het soort bonen dat je gebruikt een half uur tot een uur duren. Proef na een half uur om te controleren. Laat de bonen in een zeef uitlekken als ze gaar zijn.

Zorg dat alle groenten voor de minestrone met boerenkool gesneden klaar staat.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote soeppan. Bak hier de uien in tot ze zacht zijn. Laat de uien niet bruin kleuren, gewoon zacht is genoeg. Voeg dan de bleekselderij en de winterpeen toe. Bak deze een paar minuten mee en voeg dan de aardappelblokjes toe. Vervolgens voeg je de tomatenpuree toe. Bak deze ook een paar minuten mee en doe dan de tomaten, de knoflook en de courgette in de pan. Bak alles nog heel even en blus dan af met de bouillon.

Breng de minestrone aan de kook, voeg de tijm, de rozemarijn en de laurierblaadjes toe. Laat de soep, op een laag vuurtje, zachtjes een half uurtje koken.

Voeg vervolgens de witte bonen en de boerenkool aan de minestrone toe. Laat de soep nog een kwartiertje koken.

Doe de geraspte Parmezaan in een schaaltje en geef deze er apart bij. Zo kan ieder zelf de gewenste hoeveelheid kaas bepalen.

Serveer de minestrone met boerenkool in grote kommen, en geef er wat grof brood bij.

Tafel lekker !!

DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Currysoep met kip
Maaltijdsoep

Currysoep met kip

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Kippensoep
Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Maaltijdsoep

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen