Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Minestronesoep “grote soep”

Minestronesoep is een Italiaanse soep. Vrij vertaald betekend het grote soep. Minestronesoep is een dikke en volle groentesoep met groenten van het seizoen.

0 213

Minestronesoep – Waar komt de naam Minestronesoep vandaan? Zoals met veel recepten heeft iedere streek zijn eigen recept. Zo ook de Italiaanse klassieker Minestronesoep wat vrij vertaald grote soep betekend. Hij wordt meestal gemaakt van resten verse groenten zoals onder andere courgette, kool, wortel, erwten of net wat er voor handen is. Het is dan ook een soep die per jaargetijde enorm kan verschillen. Vaak zitten er ook bonen in, wanneer dit zo is zijn het meestal borlotti bonen al zie je steeds vaker dat er witte bonen aan toegevoegd worden. Maar altijd aanwezig is de heerlijke tomaat, knoflook en olijfolie.

Goed gevuld maar waarmee?

Soms wordt er gebruik gemaakt van pancetta of gehakt maar lang niet altijd. Italianen eten namelijk best vaak vegetarische gerechten. Voor de binding worden er vaak stukjes aardappel aan toegevoegd die tijdens het kookproces uit elkaar vallen. De pasta in de soep is ook wel een dingetje, de een zegt die moet erin en voor de ander is het heiligschennis. Dus doe wat je zelf het lekkerst vindt. Echter wanneer je pasta aan de soep toevoegt zal de soep veel gevulder zijn en perfect zijn als volledige maaltijd.

Extra lekker

Om de soep een extra toets te geven heb ik er een beetje basilicumolie bij gedaan. Dit is een beetje extra werk en het hoeft niet maar is wel erg lekker. Wil je er toch iets extra’s aan toevoegen zou je ook een lepeltje rode of groene pesto kunnen nemen.


Minestronesoep

Maaltijdsoep voor 4 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram pancetta
  • 2 stengels bleekselderij
  • 500 gram tomaten
  • 2 aardappels
  • 1 courgette
  • 2 liter kippenbouillon
  • 250 gram gedroogde witte bonen
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 100 gram kleine pasta
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4-5 takjes basilicum

Zo maak je minestronesoep:

Was de witte bonen en zet deze 12 uur in koud water weg. Kook de bonen een half uur voor gebruik. Ze mogen wel nog stevig zijn want ze garen in de soep nog na. Was en snij de groentes in kleine stukjes, hou ze wel gescheiden van elkaar. Ontvel de tomaten en snij deze ook in stukjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin zachtjes de ui. Voeg er de pancetta en de knoflook aan toe en fruit deze mee. Doe er dan de aardappels, bleekselderij en de gesneden tomaten bij. Voeg de bouillon, laurier, de Italiaanse kruiden en de voorgekookte bonen toe en breng dit alles aan de kook. Doe er na een half uur ongeveer de gesneden courgette bij. Kook nu alles tot de gaarheid naar wens is. Voeg er de pasta aan toe en kook deze in de soep naar aanwijzingen op de verpakking gaar. Breng alles op smaak met zout en peper en eventueel een beetje tabasco.

Snij de basilicum zeer fijn en meng deze met wat peper, zout en de olijfolie. Je kunt dit ook zeer fijn malen in een klein mengbekertje als je dit hebt.

Serveer de minestronesoep met een lepel van de basilicumolie.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer