• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Curry

Mulligatawny, een werkelijk verrukkelijke currysoep

door Marlene Stolte
in Curry, Maaltijdsoep, Soep
0
4
Mulligatawny

Mulligatawny, een werkelijk verrukkelijke currysoep – Toen ‘meneer Lekker Tafelen’ hoorde welk recept ik deze week wilde plaatsen was zijn eerste reactie: “Dan heb je de lezers wel het een en ander uit te leggen!”. Dus ga er maar even voor zitten, want dit wordt geen 1-2-3 receptje. Laat je niet afschrikken hierdoor of door de lijst met ingrediënten. Als je zorgt dat je de currypasta al klaar hebt, alles al gesneden hebt en klaar hebt staan, is het eigenlijk niet veel anders dan het in een pan doen en even laten pruttelen.

Mulligatawny

Allereerst de naam, Mulligatawny. Schots denk je, misschien Wales of anders Iers. Niet dus, de naam is een samenvoeging van twee woorden uit de taal van de Tamils (Zuid-India): millagu dat peper betekent en thanni dat water betekent. En dat zegt meteen al heel veel over deze soep, pittig! Oorspronkelijk is het een met water verdunde curryschotel van de Tamils, vandaar het woord water.
Maar het land waaraan je waarschijnlijk in eerste instantie dacht toen je dit woord voor het eerst zag is wel de juiste richting, want de Mulligatawny is een soep die veel in Engeland gegeten wordt. En al wat langer, want deze soep is zo’n 150 jaar geleden meegekomen met de soldaten die terugkwamen uit India, destijds een kolonie van Engeland. De originele curryschotel op basis van linzen aangelengd met water en verder naar de Britse smaak aangepast, beviel zo goed dat ze het recept meenamen naar huis. En dat wat in oorsprong een groentecurryschotel was is nu een soep met allerlei variaties. Met kip, met vlees en vegetarische varianten, met of zonder linzen. Ook weer zo’n recept dat iedereen aanpast naar eigen smaak, maar met een gemene deler: hij is pittig!

En fijn, ook voor vegetariërs is dit een prima recept, laat het vlees eruit en je hebt een verrukkelijke gevulde pittige groente-currysoep.

Maak je eigen curry of gebruik desnoods een pasta uit een potje

Met alle versies die er zijn heb ik natuurlijk wel mijn eigen favoriet. Ik houd van een goed gevulde soep vooral in de winter, met veel groente.
Maak de currypasta eens zelf, het kost echt niet zoveel tijd. Alle benodigde specerijen kan je bij de toko kopen. Ik gebruik zelf liever zaadjes omdat de smaak van de gemalen varianten vaak minder sterk is, maar je kan het natuurlijk ook met de gemalen varianten maken. De pasta is een aantal weken in de koelkast houdbaar en past prima bij andere gerechten, net zoals de benodigde specerijen die dan ook meteen in je keukenkastje liggen. Durf het eens en begin met een kipfiletje en wat currypasta! Gaat het je toch wat te ver, gebruik dan bijvoorbeeld de Madras currypasta van Patak’s, te koop in de supermarkt. Je kan dan eventueel ook voor een mildere currypasta kiezen.

Lekker met basmatirijst

Maak er rijst bij en schep de soep erover. Door het gebruik van de heerlijk geurende basmati rijst met de garam masala (specerijenmengsel, te koop in de supermarkt of toko) wordt de geur en smaak nog eens extra versterkt. De halve pompoen die je over hebt kan je met wat tijm en olijfolie de volgende dag ook prima door een pasta doen. Maar je kan natuurlijk ook puur voor de soep kiezen en er naan bij serveren.

Mulligatawny

Het recept is voor 6-8 personen. Waarom zoveel? Omdat je veel verschillende ingrediënten gebruikt, maar in kleinere hoeveelheden. Maak je voor minder personen dan heb je veel restjes, zoals een halve ui of een half blikje tomatenpuree en dat is zonde. En niet onbelangrijk, dit is echt een soep om te spetteren als je op een koude winterdag veel vrienden te eten hebt! De currysoep is prima in te vriezen maar ik heb ook wel eens een restje de volgende dag in een groente-wokschotel gebruikt, je hebt dan nog net het pittige tikje van de soep dat je wokschotel net dat extra’s geeft.

Wat heb je nodig:

  • grote pan voor de soep
  • kleinere pan voor de rijst
  • keukenmachine met mes voor de currypasta

Madras currypasta:

  • 3 el korianderzaadjes
  • 2 el komijnzaadjes
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 1 el bruine mosterdzaadjes
  • 1 el vers gemalen zwarte peper
  • halve tl kurkuma
  • 3 cm verse gember, geschild, in stukjes
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 3 el zonnebloemolie
  • sap 1 citroen

Soep:

  • olijfolie
  • 250-300 gr rundergehakt
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 1 flinke winterwortel, plakjes
  • 5 tenen knoflook, gepeld, dunne plakjes
  • 1 rode paprika, zonder zaadjes, fijne stukjes
  • 3 cm verse gember, geschild, fijngehakt
  • 3 verse rode Spaanse pepers, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1 bosje verse koriander, houd wat blaadjes apart voor garnering, de rest fijn gesneden (ook de steeltjes)
  • 2 el Madras currypasta
  • 2 el tomatenpuree
  • zeezout en peper
  • 1 el suiker
  • 1,5 liter runderbouillon

Rijst:

  • halve flespompoen, in blokjes, met schil
  • handvol verse tijmblaadjes
  • 2 tl garam masala
  • 1 kop basmatirijst
  • magere yoghurt, voor erbij (en te blussen)

Begin met de currypasta:

Rooster de koriander-, komijn- en mosterdzaadjes eerst heel even in een koekenpan. Doe daarna alle ingrediënten in de keukenmachine en meng alles tot een wat gladde pasta.

Soep:

Rul het gehakt op hoog vuur in de olijfolie tot het mooi goudbruin is. Doe er dan de ui, paprika, wortel, knoflook, rode peper, koriander en gember bij. Roerbak de groenten met het gehakt en minuut of 10 op matig vuur, totdat ze wat zacht zijn.

Roer er de currypasta en de tomatenpuree samen met flink wat vers gemalen peper en matig zout door. Voeg dan het schepje suiker toe om wat van de scherpte van de tomatenpuree te halen. Als alles goed is gemengd voeg dan de bouillon toe en laat de soep ongeveer 45 minuten pruttelen.

Rijst:

Doe de blokjes pompoen met wat olijfolie in een pan en laat ze met de deksel op de pan op wat matig vuur zacht worden. Doe er 1 kopje basmatirijst en 2 kopjes water bij en laat ongeveer 8 munten op matig vuur met de deksel op de pan gaar worden. Check op het laatst een paar keer, zodat de rijst niet aanbrand. Haal de pan van het vuur en laat de pan nog een minuut of 10 staan. Maak de rijst los met een vork.

Serveer de rijst apart of doe de rijst in de soep (vind ik persoonlijk het lekkerst), doe er een paar flinke lepels yoghurt over en garneer de mulligatawny met de apart gehouden blaadjes koriander.

Eet lekker!

Tags: CurryGroente - Vruchtgroenten - PompoenIndiawereldgerechten
DeelPin26Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pastinaak-pompoensoep
Soep

Pastinaak-pompoensoep

Gele curry met gehaktballetjes
Curry

Gele curry met gehaktballetjes

tortilla pakketjes
Recepten

Tortilla pakketjes gevuld met pulled chicken en pompoen

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Geroosterde spruitjes met pompoen
Bijgerecht

Geroosterde spruitjes met pompoen

Reacties 4

  1. Rik says:
    3 jaar geleden

    Niks lekkerder dan soep met BALLEN! en met vijf tenen knoflook heb je een huis vol soep 🙂

    Beantwoorden
  2. Kirk Olson says:
    3 jaar geleden

    Rundergehakt in een Indiase soep??

    Beantwoorden
  3. IJ. Vreugdenhil says:
    6 jaar geleden

    Vindt u het erg als we dat in het Nederlands gewoon op z’n Nederlands kerriesoep noemen. Bent u wel eens in India geweest?
    Ik heel vaak.

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      6 jaar geleden

      Nee hoor meneer Vreugdenhil, ik vind het prima als u het kerriesoep noemt. En ja, ik ben wel eens in India geweest.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen