Mulligatawny, een werkelijk verrukkelijke currysoep – Toen ‘meneer Lekker Tafelen’ hoorde welk recept ik deze week wilde plaatsen was zijn eerste reactie: “Dan heb je de lezers wel het een en ander uit te leggen!”. Dus ga er maar even voor zitten, want dit wordt geen 1-2-3 receptje. Laat je niet afschrikken hierdoor of door de lijst met ingrediënten. Als je zorgt dat je de currypasta al klaar hebt, alles al gesneden hebt en klaar hebt staan, is het eigenlijk niet veel anders dan het in een pan doen en even laten pruttelen.
Mulligatawny
Allereerst de naam, Mulligatawny. Schots denk je, misschien Wales of anders Iers. Niet dus, de naam is een samenvoeging van twee woorden uit de taal van de Tamils (Zuid-India): millagu dat peper betekent en thanni dat water betekent. En dat zegt meteen al heel veel over deze soep, pittig! Oorspronkelijk is het een met water verdunde curryschotel van de Tamils, vandaar het woord water.
Maar het land waaraan je waarschijnlijk in eerste instantie dacht toen je dit woord voor het eerst zag is wel de juiste richting, want de Mulligatawny is een soep die veel in Engeland gegeten wordt. En al wat langer, want deze soep is zo’n 150 jaar geleden meegekomen met de soldaten die terugkwamen uit India, destijds een kolonie van Engeland. De originele curryschotel op basis van linzen aangelengd met water en verder naar de Britse smaak aangepast, beviel zo goed dat ze het recept meenamen naar huis. En dat wat in oorsprong een groentecurryschotel was is nu een soep met allerlei variaties. Met kip, met vlees en vegetarische varianten, met of zonder linzen. Ook weer zo’n recept dat iedereen aanpast naar eigen smaak, maar met een gemene deler: hij is pittig!
En fijn, ook voor vegetariërs is dit een prima recept, laat het vlees eruit en je hebt een verrukkelijke gevulde pittige groente-currysoep.
Maak je eigen curry of gebruik desnoods een pasta uit een potje
Met alle versies die er zijn heb ik natuurlijk wel mijn eigen favoriet. Ik houd van een goed gevulde soep vooral in de winter, met veel groente.
Maak de currypasta eens zelf, het kost echt niet zoveel tijd. Alle benodigde specerijen kan je bij de toko kopen. Ik gebruik zelf liever zaadjes omdat de smaak van de gemalen varianten vaak minder sterk is, maar je kan het natuurlijk ook met de gemalen varianten maken. De pasta is een aantal weken in de koelkast houdbaar en past prima bij andere gerechten, net zoals de benodigde specerijen die dan ook meteen in je keukenkastje liggen. Durf het eens en begin met een kipfiletje en wat currypasta! Gaat het je toch wat te ver, gebruik dan bijvoorbeeld de Madras currypasta van Patak’s, te koop in de supermarkt. Je kan dan eventueel ook voor een mildere currypasta kiezen.
Lekker met basmatirijst
Maak er rijst bij en schep de soep erover. Door het gebruik van de heerlijk geurende basmati rijst met de garam masala (specerijenmengsel, te koop in de supermarkt of toko) wordt de geur en smaak nog eens extra versterkt. De halve pompoen die je over hebt kan je met wat tijm en olijfolie de volgende dag ook prima door een pasta doen. Maar je kan natuurlijk ook puur voor de soep kiezen en er naan bij serveren.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Mulligatawny
Het recept is voor 6-8 personen. Waarom zoveel? Omdat je veel verschillende ingrediënten gebruikt, maar in kleinere hoeveelheden. Maak je voor minder personen dan heb je veel restjes, zoals een halve ui of een half blikje tomatenpuree en dat is zonde. En niet onbelangrijk, dit is echt een soep om te spetteren als je op een koude winterdag veel vrienden te eten hebt! De currysoep is prima in te vriezen maar ik heb ook wel eens een restje de volgende dag in een groente-wokschotel gebruikt, je hebt dan nog net het pittige tikje van de soep dat je wokschotel net dat extra’s geeft.
Wat heb je nodig:
- grote pan voor de soep
- kleinere pan voor de rijst
- keukenmachine met mes voor de currypasta
Madras currypasta:
- 3 el korianderzaadjes
- 2 el komijnzaadjes
- 2 gedroogde chilipepers
- 1 el bruine mosterdzaadjes
- 1 el vers gemalen zwarte peper
- halve tl kurkuma
- 3 cm verse gember, geschild, in stukjes
- 4 tenen knoflook, gepeld
- 3 el zonnebloemolie
- sap 1 citroen
Soep:
- olijfolie
- 250-300 gr rundergehakt
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 flinke winterwortel, plakjes
- 5 tenen knoflook, gepeld, dunne plakjes
- 1 rode paprika, zonder zaadjes, fijne stukjes
- 3 cm verse gember, geschild, fijngehakt
- 3 verse rode Spaanse pepers, zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 bosje verse koriander, houd wat blaadjes apart voor garnering, de rest fijn gesneden (ook de steeltjes)
- 2 el Madras currypasta
- 2 el tomatenpuree
- zeezout en peper
- 1 el suiker
- 1,5 liter runderbouillon
Rijst:
- halve flespompoen, in blokjes, met schil
- handvol verse tijmblaadjes
- 2 tl garam masala
- 1 kop basmatirijst
- magere yoghurt, voor erbij (en te blussen)
Begin met de currypasta:
Rooster de koriander-, komijn- en mosterdzaadjes eerst heel even in een koekenpan. Doe daarna alle ingrediënten in de keukenmachine en meng alles tot een wat gladde pasta.
Soep:
Rul het gehakt op hoog vuur in de olijfolie tot het mooi goudbruin is. Doe er dan de ui, paprika, wortel, knoflook, rode peper, koriander en gember bij. Roerbak de groenten met het gehakt en minuut of 10 op matig vuur, totdat ze wat zacht zijn.
Roer er de currypasta en de tomatenpuree samen met flink wat vers gemalen peper en matig zout door. Voeg dan het schepje suiker toe om wat van de scherpte van de tomatenpuree te halen. Als alles goed is gemengd voeg dan de bouillon toe en laat de soep ongeveer 45 minuten pruttelen.
Rijst:
Doe de blokjes pompoen met wat olijfolie in een pan en laat ze met de deksel op de pan op wat matig vuur zacht worden. Doe er 1 kopje basmatirijst en 2 kopjes water bij en laat ongeveer 8 munten op matig vuur met de deksel op de pan gaar worden. Check op het laatst een paar keer, zodat de rijst niet aanbrand. Haal de pan van het vuur en laat de pan nog een minuut of 10 staan. Maak de rijst los met een vork.
Serveer de rijst apart of doe de rijst in de soep (vind ik persoonlijk het lekkerst), doe er een paar flinke lepels yoghurt over en garneer de mulligatawny met de apart gehouden blaadjes koriander.
Eet lekker!
Niks lekkerder dan soep met BALLEN! en met vijf tenen knoflook heb je een huis vol soep 🙂
Rundergehakt in een Indiase soep??
Vindt u het erg als we dat in het Nederlands gewoon op z’n Nederlands kerriesoep noemen. Bent u wel eens in India geweest?
Ik heel vaak.
Nee hoor meneer Vreugdenhil, ik vind het prima als u het kerriesoep noemt. En ja, ik ben wel eens in India geweest.