Ossenstaartsoep – Het klinkt een beetje ouderwets, ossenstaartsoep, en het wordt tegenwoordig ongetwijfeld minder gegeten dan vroeger, toen werd het geserveerd als voorgerecht bij feestelijke gelegenheden als een kerstdiner. Best jammer, want de soep is nog steeds heerlijk en verdient het dus om af en toe weer eens onderdeel van een bijzonder menu te zijn. Je ziet in de supermarkt nog wel pakjes en blikken ossenstaartsoep. Maar we maken hem toch zeker zelf? Daar zijn geen pakjes voor nodig! We delen het recept voor een licht gebonden ossenstaartsoep met je. Ga jij dit bijzondere voorgerecht weer eens op tafel zetten? Je gasten zullen ongetwijfeld verrast zijn.
Ossenstaartsoep maak je van …?
Zelf maken dus, die ossenstaartsoep. Maar waar maak je die dan van? Nou, van ossenstaarten dus. Zou je denken. We hebben in Nederland eigenlijk geen ossen meer. Een os is een gecastreerde stier. Vroeger werden die ossen als trekdier in de landbouw gebruikt. Aangezien de landbouw tegenwoordig gemechaniseerd is, zijn de ossen niet meer nodig en worden er geen stieren meer gecastreerd om tot os op te groeien. Er worden daarom dan ook geen ossen meer geslacht en verkoopt de slager dus geen ossenstaarten. Hoe maak je dan ossenstaartsoep? Ossen zijn runderen, en ossenstaarten dus rundvlees. Er worden wel veel koeien geslacht. En die hebben ook een staart die heel geschikt is om, samen met wat verse groenten, een krachtige bouillon van te trekken. Op naar de slager dus, voor een runderstaart. En als je toch gaat winkelen, ga dan gelijk langs de slijter voor een flesje Madeira. Dat is een versterkte wijn, die wordt gemaakt op het Portugese eiland Madeira, is een smaakmaker die echt in een klassieke ossenstaartsoep hoort.
Je kunt de bouillon voor de soep heel goed al een dag van tevoren trekken. Geef de bouillon lekker de tijd om flink krachtig te worden, dat komt de smaak van de soep echt ten goede. Trek er gerust een paar uur voor uit. Je hoeft tenslotte niet naast de pan te blijven staan.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Ossenstaartsoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo runderstaart, in stukken gehakt
- 2 uien
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 1/2 rode chilipeper
- 1 teentje knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 15 gram bladselderij
- 6 zwarte peperkorrels
- 4 kruidnagels
- 1,5 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 liter water
- zout en peper
- olie om in te bakken
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 50 ml Madeira
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ossenstaartsoep:
Was en snijd de prei, de winterpeen en de bleekselderij in grove stukken. Snij de uien in kwarten en pel de knoflook.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan of soeppan. Bak hierin de stukken ossenstaart rondom bruin aan. Voeg de ui, de chilipeper, de knoflook, de winterpeen, de prei, en de bleekselderij toe en bak ze even mee. Doe de tomatenpuree in de pan en bak die ook even mee.
Schenk het water in de pan. Voeg de laurier, de peperkorrels, de tijm, de bladselderij en een halve theelepel zout toe.
Breng de bouillon aan de kook en laat hem op een heel laag vuurtje een uurtje of 3 trekken, langer mag ook.
Zeef de bouillon. Houd de runderstaart apart. De groenten kun je weggooien, die hebben hun smaak afgegeven.
Smelt de boter in een pan en laat hem lichtbruin kleuren. Voeg in een keer alle bloem toe en roer goed door de boter heen. Laat het mengsel een minuut of 3 zachtjes bakken om de bloem gaar te laten worden. Je hebt nu een bruine roux.
Roer vervolgens de bouillon in scheutjes door de roux. Als alle bouillon opgenomen is, heb je een licht gebonden ossenstaartsoep. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en peper als dat nodig is. Roer de Madeira door de soep.
Pluk het vlees van de runderstaart en voeg het aan de soep toe.
Garneer de ossenstaartsoep op het bord of in de kom met wat fijn gesneden prei.
Tafel lekker !!
PEEN NIET WEGGOOIEN, de peen is heerlijk en kan je erna gewoon opeten.
Dankjewel voor de tip, Goldfish.
MOET je runderstaarten gebruiken voor ossenstaartsoep? Kan je geen runder(kalfs)schenkel gebruiken?
Met vriendelijke groet,
Eric.
Koken is een creatief proces, Eric. Er ‘moet’ dus niets. Je zou uiteraard ook een bouillon van runderschenkel kunnen trekken en verder gewoon het recept volgen. De schenkel en de staart komen van hetzelfde dier, dus er zal geen enorm verschil in de bouillon zitten die je er van trekt. De soep zal er zeker niet minder om smaken!