• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel

door Redactie
in Soep
0
4
Ossenstaartsoep maken recept

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel – Ossenstaartsoep doet me denken aan vroeger tijden. Ik at het regelmatig, maar dan altijd uit een pakje. Het is ook verkrijgbaar in blikken, maar bij het vlees wat daar in zit kun je zeker twijfelen.

Os of rund?

Er is verschil tussen ossen en runderen. Wie ossenstaart bij zijn slager haalt zal in de meeste gevallen runderstaart mee krijgen. We kunnen daar een heel punt van maken, maar uiteindelijk kun je van deze ossen- of runderstaarten een echt smakelijke soep maken.

Afvalvlees vroeger

Bij het woord alleen al lopen de rillingen over mijn lijf. Dat het woord überhaupt bestaat! In vroeger tijden werden de staarten niet gebruikt. Toen bedacht werd dat je van deze staarten een mooie soep kan maken is de ossenstaartsoep ontstaan. De soep werd razend populair.

Afvalvlees nu

Onderstaand laat ik je zien hoe je een mooie soep creëert uit runderstaarten. Maar de meest gegeten ossenstaartsoep is die uit een blik of zak. Welk vlees wordt daar in gebruikt? Laten we het modern afvalvlees noemen. Ik heb spontaan geen trek meer.

Culinaire runderstaarten

Natuurlijk is het niet mijn doel om jullie te doen gruwen van spookverhalen. Het is wel mijn doel om te vertellen dat je beter iets zelf kunt maken. Daarom deel ik met jullie het recept van een geweldige ossenstaartsoep. Of, zoals je wil, een runderstaartsoep. Een zo puur mogelijke bereiding met verse groenten geeft een heerlijk krachtige soep. Zet ook thuis de ossenstaartsoep weer eens echt op de kaart.

ossenstaartsoep-175438Ossenstaartsoep, zo maak je het

  • 1 ossenstaart in stukken
  • 1 ½ liter water
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 prei
  • 2 kruidnagels
  • een bundeltje bladselderij
  • 1 laurierblad
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels Madeira
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper

Doe de ossenstaart met het water in een royale soeppan. Breng dit bijna aan de kook en zet dan het vuur zo laag mogelijk. Voeg de prei, de ui en 1 ½  wortel in grove stukken toe. Doe ook bladselderij, tijm, laurier en kruidnagels in de pan. Laat dit zo’n 3 uur langzaam trekken.

Haal de ossenstaart uit de pan, snijd het vlees in kleine blokjes en houd het warm onder aluminiumfolie. Zeef de bouillon. Gooi alle groenten en kruiden weg. Zet de bouillon dan weer op het vuur. Voeg de Madeira toe en breng verder op smaak met zout en peper.

Snij de overige halve wortel in kleine blokjes. Snij de bleekselderij in fijne stukjes. Doe wortel en bleekselderij bij de bouillon. Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Leg het ossenstaartvlees in het midden van een royale, liefst platte soepkom. Giet er nu met een soeplepel de bouillon met de fijne groenten over.

Serveer de ossenstaartsoep direct

Tafel lekker!

Tags: soep als voorgerechtVleesVlees - Rundvlees
DeelPin35Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

komkommersoep
Soep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Koude koolrabi-courgettesoep
Soep

Koude koolrabi-courgettesoep

Kaassoep met graskaas en mosterd
Soep

Kaassoep met graskaas en mosterd

Chinese soep met rundvlees en groenten
Soep

Chinese soep met rundvlees en groenten

verse aspergesoep
Soep

Zondagse soep met asperges

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes
Soep

Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes

aspergesoep sinaasappel
Soep

Aspergesoep met sinaasappel

raapstelensoep
Soep

Raapstelensoep met zeebaars

Reacties 4

  1. Gerard van der Leeuw says:
    6 jaar geleden

    Ha, ja, dat zou leuk zijn. ik kan me er iets bij voorstellen. Het is een soort vlees dat lekkerder wordt als het langer suddert. Overigens volledig mee eens: ossestaartsoep uit een pakje, blikje of zakje…brrrr!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Dat wordt wel januari hoor 🙂

      Beantwoorden
  2. Gerard van der Leeuw says:
    6 jaar geleden

    Ossestaartsoep, heerlijk, maar is echt al heel oud. ‘In vroeger tijden’ gebruikte men werkelijk alles van de slacht. Al in de 15de eeuw kon je in Antwerpen ossestaartsoep (weg met die rare tussen ‘n’) krijgen en ook de Romeinen kenden het soepje. Dat het vaak soepjes zijn (ook in China, in Brazilië etc.) komt natuurlijk omdat je van ossestaart nu eenmaal perfect bouillon kunt trekken. Vlees over: maak er croquetjes van!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Leuk die kennis Gerard. Je kunt van de ossestaart (zoals jij wil zonder die rare tussen ‘n’) ook een heerlijke stoofschotel maken. Dat gaat met nagenoeg dezelfde ingrediënten. Misschien komen we daar binnenkort nog een keer op terug.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen