• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel

door Redactie
in Soep
0
4
Ossenstaartsoep maken recept

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel – Ossenstaartsoep doet me denken aan vroeger tijden. Ik at het regelmatig, maar dan altijd uit een pakje. Het is ook verkrijgbaar in blikken, maar bij het vlees wat daar in zit kun je zeker twijfelen.

Os of rund?

Er is verschil tussen ossen en runderen. Wie ossenstaart bij zijn slager haalt zal in de meeste gevallen runderstaart mee krijgen. We kunnen daar een heel punt van maken, maar uiteindelijk kun je van deze ossen- of runderstaarten een echt smakelijke soep maken.

Afvalvlees vroeger

Bij het woord alleen al lopen de rillingen over mijn lijf. Dat het woord überhaupt bestaat! In vroeger tijden werden de staarten niet gebruikt. Toen bedacht werd dat je van deze staarten een mooie soep kan maken is de ossenstaartsoep ontstaan. De soep werd razend populair.

Afvalvlees nu

Onderstaand laat ik je zien hoe je een mooie soep creëert uit runderstaarten. Maar de meest gegeten ossenstaartsoep is die uit een blik of zak. Welk vlees wordt daar in gebruikt? Laten we het modern afvalvlees noemen. Ik heb spontaan geen trek meer.

Culinaire runderstaarten

Natuurlijk is het niet mijn doel om jullie te doen gruwen van spookverhalen. Het is wel mijn doel om te vertellen dat je beter iets zelf kunt maken. Daarom deel ik met jullie het recept van een geweldige ossenstaartsoep. Of, zoals je wil, een runderstaartsoep. Een zo puur mogelijke bereiding met verse groenten geeft een heerlijk krachtige soep. Zet ook thuis de ossenstaartsoep weer eens echt op de kaart.

ossenstaartsoep-175438Ossenstaartsoep, zo maak je het

  • 1 ossenstaart in stukken
  • 1 ½ liter water
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 prei
  • 2 kruidnagels
  • een bundeltje bladselderij
  • 1 laurierblad
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels Madeira
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper

Doe de ossenstaart met het water in een royale soeppan. Breng dit bijna aan de kook en zet dan het vuur zo laag mogelijk. Voeg de prei, de ui en 1 ½  wortel in grove stukken toe. Doe ook bladselderij, tijm, laurier en kruidnagels in de pan. Laat dit zo’n 3 uur langzaam trekken.

Haal de ossenstaart uit de pan, snijd het vlees in kleine blokjes en houd het warm onder aluminiumfolie. Zeef de bouillon. Gooi alle groenten en kruiden weg. Zet de bouillon dan weer op het vuur. Voeg de Madeira toe en breng verder op smaak met zout en peper.

Snij de overige halve wortel in kleine blokjes. Snij de bleekselderij in fijne stukjes. Doe wortel en bleekselderij bij de bouillon. Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Leg het ossenstaartvlees in het midden van een royale, liefst platte soepkom. Giet er nu met een soeplepel de bouillon met de fijne groenten over.

Serveer de ossenstaartsoep direct

Tafel lekker!

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Tags: soep als voorgerecht
DeelPin37Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kippensoep
Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

pastinaak-venkelsoep met garnalen
Soep

Pastinaak-venkelsoep met garnalen

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Eenvoudige linzensoep met chorizo
Maaltijdsoep

Eenvoudige linzensoep met chorizo

Reacties 4

  1. Gerard van der Leeuw says:
    6 jaar geleden

    Ha, ja, dat zou leuk zijn. ik kan me er iets bij voorstellen. Het is een soort vlees dat lekkerder wordt als het langer suddert. Overigens volledig mee eens: ossestaartsoep uit een pakje, blikje of zakje…brrrr!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Dat wordt wel januari hoor 🙂

      Beantwoorden
  2. Gerard van der Leeuw says:
    6 jaar geleden

    Ossestaartsoep, heerlijk, maar is echt al heel oud. ‘In vroeger tijden’ gebruikte men werkelijk alles van de slacht. Al in de 15de eeuw kon je in Antwerpen ossestaartsoep (weg met die rare tussen ‘n’) krijgen en ook de Romeinen kenden het soepje. Dat het vaak soepjes zijn (ook in China, in Brazilië etc.) komt natuurlijk omdat je van ossestaart nu eenmaal perfect bouillon kunt trekken. Vlees over: maak er croquetjes van!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Leuk die kennis Gerard. Je kunt van de ossestaart (zoals jij wil zonder die rare tussen ‘n’) ook een heerlijke stoofschotel maken. Dat gaat met nagenoeg dezelfde ingrediënten. Misschien komen we daar binnenkort nog een keer op terug.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen