Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel

Ossenstaartsoep wordt te vaak uit een blik gegeten. Weet je dan wat je eet? Probeer deze verse, zelfgemaakte ossenstaartsoep en je wil niet anders meer.

4 11.522

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel – Ossenstaartsoep doet me denken aan vroeger tijden. Ik at het regelmatig, maar dan altijd uit een pakje. Het is ook verkrijgbaar in blikken, maar bij het vlees wat daar in zit kun je zeker twijfelen.


Os of rund?

Er is verschil tussen ossen en runderen. Wie ossenstaart bij zijn slager haalt zal in de meeste gevallen runderstaart mee krijgen. We kunnen daar een heel punt van maken, maar uiteindelijk kun je van deze ossen- of runderstaarten een echt smakelijke soep maken.

Afvalvlees vroeger

Bij het woord alleen al lopen de rillingen over mijn lijf. Dat het woord überhaupt bestaat! In vroeger tijden werden de staarten niet gebruikt. Toen bedacht werd dat je van deze staarten een mooie soep kan maken is de ossenstaartsoep ontstaan. De soep werd razend populair.

Afvalvlees nu

Onderstaand laat ik je zien hoe je een mooie soep creëert uit runderstaarten. Maar de meest gegeten ossenstaartsoep is die uit een blik of zak. Welk vlees wordt daar in gebruikt? Laten we het modern afvalvlees noemen. Ik heb spontaan geen trek meer.

Culinaire runderstaarten

Natuurlijk is het niet mijn doel om jullie te doen gruwen van spookverhalen. Het is wel mijn doel om te vertellen dat je beter iets zelf kunt maken. Daarom deel ik met jullie het recept van een geweldige ossenstaartsoep. Of, zoals je wil, een runderstaartsoep. Een zo puur mogelijke bereiding met verse groenten geeft een heerlijk krachtige soep. Zet ook thuis de ossenstaartsoep weer eens echt op de kaart.

ossenstaartsoep-175438Ossenstaartsoep, zo maak je het

 • 1 ossenstaart in stukken
 • 1 ½ liter water
 • 1 ui
 • 2 wortels
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 prei
 • 2 kruidnagels
 • een bundeltje bladselderij
 • 1 laurierblad
 • 5 zwarte peperkorrels
 • 3 eetlepels Madeira
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • zout en peper

Doe de ossenstaart met het water in een royale soeppan. Breng dit bijna aan de kook en zet dan het vuur zo laag mogelijk. Voeg de prei, de ui en 1 ½  wortel in grove stukken toe. Doe ook bladselderij, tijm, laurier en kruidnagels in de pan. Laat dit zo’n 3 uur langzaam trekken.

Haal de ossenstaart uit de pan, snijd het vlees in kleine blokjes en houd het warm onder aluminiumfolie. Zeef de bouillon. Gooi alle groenten en kruiden weg. Zet de bouillon dan weer op het vuur. Voeg de Madeira toe en breng verder op smaak met zout en peper.

Snij de overige halve wortel in kleine blokjes. Snij de bleekselderij in fijne stukjes. Doe wortel en bleekselderij bij de bouillon. Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Leg het ossenstaartvlees in het midden van een royale, liefst platte soepkom. Giet er nu met een soeplepel de bouillon met de fijne groenten over.

Serveer de ossenstaartsoep direct

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Gerard van der Leeuw zegt

  Ha, ja, dat zou leuk zijn. ik kan me er iets bij voorstellen. Het is een soort vlees dat lekkerder wordt als het langer suddert. Overigens volledig mee eens: ossestaartsoep uit een pakje, blikje of zakje…brrrr!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dat wordt wel januari hoor 🙂

 2. Gerard van der Leeuw zegt

  Ossestaartsoep, heerlijk, maar is echt al heel oud. ‘In vroeger tijden’ gebruikte men werkelijk alles van de slacht. Al in de 15de eeuw kon je in Antwerpen ossestaartsoep (weg met die rare tussen ‘n’) krijgen en ook de Romeinen kenden het soepje. Dat het vaak soepjes zijn (ook in China, in Brazilië etc.) komt natuurlijk omdat je van ossestaart nu eenmaal perfect bouillon kunt trekken. Vlees over: maak er croquetjes van!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Leuk die kennis Gerard. Je kunt van de ossestaart (zoals jij wil zonder die rare tussen ‘n’) ook een heerlijke stoofschotel maken. Dat gaat met nagenoeg dezelfde ingrediënten. Misschien komen we daar binnenkort nog een keer op terug.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer