- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel

Ossenstaartsoep – Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel – Ossenstaartsoep doet me denken aan vroeger tijden. Ik at het regelmatig, maar dan altijd uit een pakje. Het is ook verkrijgbaar in blikken, maar bij het vlees wat daar in zit kun je zeker twijfelen.


Os of rund?

Er is verschil tussen ossen en runderen. Wie ossenstaart bij zijn slager haalt zal in de meeste gevallen runderstaart mee krijgen. We kunnen daar een heel punt van maken, maar uiteindelijk kun je van deze ossen- of runderstaarten een echt smakelijke soep maken.

Afvalvlees vroeger

Bij het woord alleen al lopen de rillingen over mijn lijf. Dat het woord überhaupt bestaat! In vroeger tijden werden de staarten niet gebruikt. Toen bedacht werd dat je van deze staarten een mooie soep kan maken is de ossenstaartsoep ontstaan. De soep werd razend populair.

Afvalvlees nu

Onderstaand laat ik je zien hoe je een mooie soep creëert uit runderstaarten. Maar de meest gegeten ossenstaartsoep is die uit een blik of zak. Welk vlees wordt daar in gebruikt? Laten we het modern afvalvlees noemen. Ik heb spontaan geen trek meer.

Culinaire runderstaarten

Natuurlijk is het niet mijn doel om jullie te doen gruwen van spookverhalen. Het is wel mijn doel om te vertellen dat je beter iets zelf kunt maken. Daarom deel ik met jullie het recept van een geweldige ossenstaartsoep. Of, zoals je wil, een runderstaartsoep. Een zo puur mogelijke bereiding met verse groenten geeft een heerlijk krachtige soep[1]. Zet ook thuis de ossenstaartsoep weer eens echt op de kaart.

Ossenstaartsoep, zo maak je het

Doe de ossenstaart met het water in een royale soeppan. Breng dit bijna aan de kook en zet dan het vuur zo laag mogelijk. Voeg de prei, de ui en 1 ½  wortel in grove stukken toe. Doe ook bladselderij, tijm, laurier en kruidnagels in de pan. Laat dit zo’n 3 uur langzaam trekken.

Haal de ossenstaart uit de pan, snijd het vlees in kleine blokjes en houd het warm onder aluminiumfolie. Zeef de bouillon. Gooi alle groenten en kruiden weg. Zet de bouillon dan weer op het vuur. Voeg de Madeira toe en breng verder op smaak met zout en peper.

Snij de overige halve wortel in kleine blokjes. Snij de bleekselderij in fijne stukjes. Doe wortel en bleekselderij bij de bouillon. Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Leg het ossenstaartvlees in het midden van een royale, liefst platte soepkom. Giet er nu met een soeplepel de bouillon met de fijne groenten over.

Serveer de ossenstaartsoep direct

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. soep: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/soep/