- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Pompoensoep – Het basisrecept waar jij mee kunt variëren

Pompoensoep, de basis – Pompoen is een vruchtgroente die vanaf oktober goed verkrijgbaar is. Toen ik de flespompoen zag tijdens het boodschappen doen heb ik hem gelijk mee genomen. Pompoen is namelijk lang houdbaar, je kunt hem op een droge plek enkele weken bewaren. Wil je meer weten over pompoen?  Kijk dan bij dit artikel[1] waar we je alles erover vertellen. Het lekkerste is natuurlijk gelijk aan de slag te gaan met je pompoen. Zo hebben we hier een basisrecept voor je van pompoensoep waar je later eindeloos mee kunt variëren.

In dit recept heb ik gekozen voor gedroogde tijm. Dit omdat we de pompoen gaan roosteren. Gedroogde tijm geeft langere tijd de smaak af aan de pompoen en blijft mooier in de oven.


Pompoensoep maken

Soep[2] voor 4 personen

Extra nodig: Staafmixer

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Snij de pompoen door de helft boven de ronding en dan nogmaals dwars door de helft zodat je de zaadlijsten ziet. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. De schil mag erop blijven zitten. Die halen we eraf nadat hij in de oven is geweest. Dat gaat een stuk makkelijker.

Snij de pompoen in grove stukken en doe deze in een ovenschaal. Doe hier de zonnebloemolie, tijm en zeezout bij. Schep dit alles goed door elkaar heen. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 45 minuten. Kijk na 45 minuten of de pompoen mooi zacht is. Haal de schaal uit de oven als het klaar is en laat het afkoelen.

Als het afgekoeld is dat je het kunt vastpakken haal je de schil van alle pompoenstukjes af. Dit gaat heel makkelijk met een schilmesje. Zet de pompoen vervolgens opzij. Schil de uien en sjalotten en snij ze in grove stukken. We gaan straks de soep pureren dus de grote maakt niet zoveel uit.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe hier de margarine in. Bak hierin de ui en sjalotten in aan tot ze glazig zijn en beginnen te kleuren. Voeg de pompoen toe en bak het geheel nog even 5 minuten. Voeg nu de bouillon toe en laat de soep nog even 30 minuten trekken.

Pureer vervolgens de soep met een de staafmixer helemaal glad. Proef de soep en breng het evt. nog even op smaak met zout en peper.

Variatietips:

Links in dit recept:
  1. dit artikel: http://lekkertafelen.nl/kookschool/pompoen-wat-moet-je-weten-en-wat-kun-je-eten/
  2. Soep: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/soep/
  3. flespompoen: https://lekkertafelen.nl/specials/recepten-met-pompoen/
  4. kippenbouillon: https://lekkertafelen.nl/recepten/kippenbouillon-maken/
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2016/10/Pompoensoep-de-basis-3.jpg
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2016/10/pompoensoep-de-basis-2.jpg
  7. groentebouillon: https://lekkertafelen.nl/recepten/groentebouillon-maken/