Raapstelensoep met zeebaars – Raapsteeltjes horen tot een van de eerste voorjaarsgroenten. Een groente om ieder jaar weer naar uit te kijken dus. Dat eerste frisse lentegroen kun je op veel verschillende manieren inzetten. Vaak wordt er stamppot van gemaakt of ze worden verwerkt in een salade. Maar de ietwat stugge structuur van raapsteeltjes leent zich ook prima voor een heerlijke soep.
Raapstelensoep
De licht pittige smaak van raapstelen doet een beetje denken aan rucola. Door de lentegroenten heel kort in de bouillon te garen en daarna te pureren krijg je een krachtige frisgroene soep. De raapstelensoep krijgt binding door de stukjes aardappel die je meekookt. Om hem lekker romig te maken voeg je er nog een beetje kookroom aan toe. Zo maak je in korte tijd een heerlijke basissoep boordevol smaak.
Raapstelensoep met zeebaars
Door de soep te vullen met vis kun je de soep in een grotere portie prima als maaltijdsoep op tafel zetten. Geef er dan lekker vers brood met roomboter bij. De zeebaars wordt gegaard in de bouillon waar ook de aardappels in garen. Zo heb je maar een pan nodig en de soep krijgt extra smaak door de vis. De zeebaars roer je niet door de soep, maar verdeel je in grove stukken over de borden. Zo zie je en proef je ook echt wat je eet.
Raapstelensoep met…..
Raapstelensoep is erg lekker met zeebaars, maar je kunt ook kiezen voor een andere vulling. Hier staan er een paar op een rijtje voor je:
- Vis: verse of gerookte zalm, kabeljauw, of garnalen
- Kip: gerookte kip in dunne plakjes of een restje kip in stukjes
- Vlees: in blokjes gesneden gekookte ham, reepjes rauwe ham, uitgebakken spekjes
- Kaas: in blokjes gesneden jonge kaas, dotjes roomkaas of kleine bolletjes mozzarella of geitenkaas
- Groenten: in stukken gesneden asperges of gebakken champignons
- Ei: stukjes gekookt ei, omelet rolletjes
- Brood: maak zelf broodstengels of heerlijke croutons van oud brood en serveer die bij de soep
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Raapstelensoep met zeebaars
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram raapsteeltjes
- 150 gram aardappels
- 1 ui
- 1 liter bouillon naar keuze
- 100- 200 gram zeebaars
- 50 ml kookroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je raapstelensoep:
Snijd de ui fijn en bak ze aan in een klein beetje boter of olie.
Giet voorzichtig de bouillon bij de uien
Schil de aardappels en snijd die in kleine blokjes. Gaar de aardappels in de bouillon.
Pocheer de zeebaars in grove stukken zachtjes gaar in de bouillon. Dit hoeft echt maar kort, want de vis hoeft maar net gaar te zijn. Haal de vis met een schuimspaan uit de bouillon en leg die op een bordje.
Haal een paar mooie blaadjes van de raapsteeltjes af en snijd de rest van de raapsteeltjes grof en voeg ze bij de bouillon. Verwarm ze 2 minuten mee.
Pureer de soep in een blender of maal hem fijn met een staafmixer. Breng de raapstelensoep op smaak met de kookroom, zout en peper.
Verdeel de raapstelensoep over 4 borden en leg voorzichtig een portie vis in het midden van de raapstelensoep. Verdeel er wat fijn gesneden raapsteeltjes over en serveer de soep met lekker vers brood.
Tafel lekker !!