Romige bospaddenstoelensoep – Een heerlijke goed gevulde soep met de smaken van het najaar is altijd lekker. Soep betekent warmte en gezelligheid. Hoe fijn is het om na een heerlijke herfstwandeling even op te warmen met een heerlijke kom romige bospaddenstoelensoep. Het is de perfecte manier om, een guur en koud, herfstig weekend te vieren.
Ga voor de optimale smaak
Soep kan altijd, als voorgerecht of tussendoor, het maakt niet uit. Je kunt een gewoon lekkere champignonsoep maken, maar het is nog veel leuker en vooral ook lekkerder om met verschillende soorten paddenstoelen te werken. Die verschillende paddenstoelen zitten boordevol smaak en maken de soep net iets spannender. In dit recept voor een heerlijk romige bospaddenstoelensoep gebruiken we shiitake, oesterzwammen en cantharellen. Die varianten zijn voor iedereen goed verkrijgbaar en geven een heerlijke rijke smaak aan de soep. Alle paddenstoelen hebben hun eigen smaak en structuur die van de soep een echt smaakfestijn maken.
Zo geef je de romige bospaddenstoelensoep de optimale smaak
Een romige bospaddenstoelensoep kun je op verschillende manieren maken. Hoe je de soep maakt is mede bepalend voor het eindresultaat. Je kunt het heel makkelijk houden en de gesneden paddenstoelen in de soep laten garen. Je snapt vast wel als je diezelfde paddenstoelen even kort aanbakt met gesnipperde ui en een beetje knoflook dat je met dezelfde ingrediënten veel meer smaak creëert. Neem even de moeite en bak die paddenstoelen eerst even lekker op een hoog vuur aan voor een optimale smaak, je proeft echt verschil.
Gedroogde paddenstoelen voor extra smaak
Je ziet ze wel eens liggen die zakjes gedroogde paddenstoelen en waarschijnlijk denk je dan: “best duur en wat moet ik ermee?” Neem de volgende keer toch eens zo’n zakje mee naar huis. Vermaal dat zakje gedroogde paddenstoelen in een foodprocessor en doe dit in een goed luchtdicht afsluitbaar potje. Dat potje met poeder is goud waard. Het maakt niet echt veel uit voor welke gedroogde paddenstoelen je gaat, dit poeder geeft de romige bospaddenstoelensoep, andere soepen, sauzen en heel veel andere gerechten heel veel smaak. Je hoeft niet meer te doen dan een theelepeltje poeder toe te voegen tijdens het kookproces. Echt probeer het maar eens, het is je geld meer dan waard.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Romige bospaddenstoelensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram shiitake
- 75 gram oesterzwammen
- 75 gram cantharellen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 25 + 35 gram boter
- 35 gram bloem
- 1 liter groente of runderbouillon
- 200 ml kookroom
- 1 theelepel poeder van gedroogde paddenstoelen
- zout en peper
- 2 takjes peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je romige bospaddenstoelensoep:
Snipper de ui en pers de knoflook. Hak de peterselie fijn.
Controleer de bospaddenstoelen en veeg eventueel zand met een borsteltje of stukje keukenpapier weg. Was ze niet in water! Snijd ze in niet al te kleine stukken.
Verhit een koekenpan en bak in de 25 gram boter de bospaddenstoelen op hoog vuur even aan. Voeg er de ui aan toe en pers er de knoflook boven uit en bak dit mee tot de uien glazig zien. Zet opzij.
Verwarm een soeppan en smelt daarin de 35 gram boter. Voeg er de bloem aan toe en roer dit er doorheen. Gaar even kort door.
Voeg er nu 1/3 van de bouillon aan toe en roer tot de klontjes weg zijn. Voeg er de rest van de bouillon aan toe en roer weer goed door. Neem een siliconen spatel en breng de soep al roeren aan de kook.
Voeg er de gebakken bospaddenstoelen en de theelepel poeder aan toe en laat dit samen even goed doorwarmen.
Breng de soep op smaak met de kookroom en zout en peper naar smaak. Werk af met de gehakte peterselie.
Serveer de romige bospaddenstoelensoep lekker heet!
Tip: extra lekker met een beetje truffelolie.
Tafel lekker !!