Romige citroensoep met rijst – Als ik met citroenen wil gaan werken dan komen er al heel gauw zoete gerechten naar boven, een citroentaart, koekjes of een pudding. Soep van citroenen is toch niet het eerste waar je aan denkt en toch heb ik hier een recept die me zo verrast heeft qua smaak dat ik hem graag wil delen. Fris en toch heel verwarmend, dat zijn kern woorden die ik deze soep mee zou willen geven.
Langkorrelige rijst
Door het gebruik van rijst wordt deze soep voller en krachtiger, welke rijst je kiest is een eigen keuze maar kies in ieder geval wel voor een langkorrelige rijst zoals jasmijn- pandan of basmatirijst. Ik koos voor basmati. Het volle aroma en de licht zoete smaak van deze rijst combineert prima bij het friszure van de citroen.
Piment
Piment wordt ook wel all-spices genoemd en is een specerij dat je gerecht een echte kik geeft. Piment is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar, kun je het niet vinden, maak het dan zelf door 2 deel gemalen kaneel, 1 deel gemalen kruidnagel en 1 deel gemalen nootmuskaat te mengen.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Romige citroensoep
Soep voor 4 personen
- 1 liter groente Bouillon
- 100 gram Rijst
- 2 Citroenen
- 3 Eidooiers
- Zout en/of Peper naar smaak
- 1 mespunt Piment
- Tuinkers
Breng de bouillon aan de kook en voeg hierbij de rijst. Laat het geheel ongeveer 25 minuten koken of in ieder geval tot dat de rijst zacht is. Rasp de schil van de citroenen, halveer de citroenen en pers het sap eruit. Klop dit sap samen met de eidooiers los. Voeg hierbij twee soeplepels van de hete bouillon en blijf goed roeren. Door goed te blijven roeren geef je de eieren geen kans om te gaan stollen bij toevoeging van een warme vloeistof. Schenk het eidooiermengsel nu terug in de pan met bouillon, blijf goed roeren en zorg dat de bouillon niet meer aan de kook raakt. Houd een klein beetje van de rasp apart voor decoratie en strooi de overige rasp nu in de soep samen met zout, peper en de piment.
Verdeel de citroensoep over 4 borden en strooi er wat van de achtergehouden rasp overheen. Leg ik het midden van de citroensoep een pluk tuinkers.
Tafel lekker !!
Een beetje zuur verhaal Samantha… 🙂 🙂 🙂
Met een beetje room gaan we richting velouté… zacht en fluweel 🙂
Past wel in de sinterklaasstemming, wie zoet is krijgt lekkers.. wie stout is de roux?
Misschien een wat zuur verhaal 😉 maar wat is hij lekker deze soep.