Soep van geroosterde bloemkool – Soep van geroosterde bloemkool is een soepje vol smaak. Zelfs degene die niet zo dol zijn op bloemkool zullen hiervan smullen. Als je eenmaal ontdekt dat geroosterde bloemkool écht lekker is zul je dus ook gaan houden van deze soep.
Smaak kost tijd
Je moet er wel even de tijd voor nemen. En dat is nu juist waar we met z’n allen van roepen dat we die niet hebben. Geloof me, het is je tijd meer dan waard. Vergeet daarbij dat je al die tijd in een pan staat te roeren. Zeker niet! Een soep van geroosterde bloemkool begint bij het roosteren van de bloemkool. Het enige dat jij daarvoor hoeft te doen is die bloemkool even inkwasten met wat olie en paprikapoeder en deze vervolgens in de oven schuiven. Ondertussen kun jij een wijntje drinken of alvast de overige ingrediënten voor de soep klaarzetten.
Rooster ook de wortels en de knoflook in diezelfde oven
Je roostert de bloemkool dit keer gelijktijdig met wat wortels, die je in de lengte in plakken hebt gesneden en met drie (ja drie) hele knoflooktenen. Aan de olie, waarmee je de groenten inkwast, voeg je wat geroosterde paprikapoeder toe en dat is het zo’n beetje. 50 minuten later heb je een prachtige basis voor de soep, die daarna in een handomdraai klaar is! Jouw beloning bestaat uit een paar lachende gezichten aan tafel.
Bloemkoolsoep; dit zijn de lekkerste varianten
Eén groente, meerdere soepen en nog meer smaken, van lekker licht tot een goed vullende bloemkoolsoep, ze zijn allemaal even lekker.
Soep van geroosterde bloemkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram wortels, in de lengte in plakken gesneden
- 2-3 el olijfolie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- zout en peper
- 500 gram bloemkool in plakken gesneden
- 3 hele teentjes knoflook, gepeld
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1.25 liter groentebouillon
- een kloddertje crème fraîche of zure room (garnering)
- een handje geroosterd amandelschaafsel (garnering)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je soep van geroosterde bloemkool:
Rooster de groentes (ingekwast met olijfolie en geroosterde paprikapoeder) in circa 50 minuten gaar in de oven op 200 tot 220°C. In de tussentijd rooster je de amandelsnippertjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren. Neem een soeppan en fruit de gesnipperde sjalot zachtjes in een klein scheutje olie aan. Doe de geroosterde bloemkool, wortels en knoflooktenen erbij en voeg 1, 25 liter groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer alles met behulp van een staafmixer tot een romige soep. Proef de soep en voeg desgewenst nog wat peper of zout toe.
Je kunt de soep direct serveren of tot gebruik wegzetten en later voorzichtig opwarmen. Schenk de soep in borden of kommen en garneer hem met een kloddertje crème fraîche (waar je eventueel nog een beetje citroen- of limoensap doorheen geroerd hebt, voor de frissigheid). Strooi wat amandelschaafsel over het roomkloddertje en klaar!
Als je toevallig in het bezit bent van arganolie, druppel dan als extra smaakaccent wat van die olie over de soep van geroosterde bloemkool.
Tafel lekker !!