• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Maaltijdsoep

Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Maaltijdsoep, Soep
0
0
Kapucijnersoep

Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners – Nee! Kapucijners eet je niet alleen als het hard waait, sneeuw voorspelt is of de regen met bakken uit de hemel komt. Want juist in de zomer hangen deze paarse peulen volop aan de ranken en worden de verse kapucijners geoogst. En dan zie je een heel ander erwtje dan je gewend bent dan de gedroogde of in glas of blik verpakte kapucijners. Mooi groen en niet het grauwe kleurtje dat ze later krijgen in het jaar.

Soep van verse kapucijners

Weetjes

Die kleur is wel één van de redenen dat deze erwt nog veel andere namen kent zoals vale erwt, grauwe erwt of zoals ze op Texel zeggen: grauwe gans. En waarschijnlijk omdat de kleur aan de grauwe pij van de Kapucijnermonniken deed denken noemen wij dit erwtje tegenwoordig Kapucijner. Daarnaast kwam ik ook nog Raasdonders tegen, een term die in de krijgsmacht gebruikt werd en dan vooral onder de zeevarende krijgsmacht. De versie van de oorsprong van deze naam, die ik het grappigst vind is de volgende: de matrozen aten een aantal keren per week kapucijners en we weten allemaal wat bonen kunnen doen in je darmen. Juist, ze zorgen voor lucht. Ze razen dus door je donder om het maar even plat te zeggen.

Ben je benieuwd naar wat meer informatie over de kapucijners lees dan dit stukje eens. Ik ga je nu namelijk vertellen hoe je een fijne kapucijnersoep kan maken van verse kapucijners.

Kapucijnersoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram kapucijnerpeulen
  • 1 rode paprika, grove stukken
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, dunne schijfjes
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 5 takjes bonenkruid, alleen de blaadjes gebruiken
  • 1,5 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • vers gemalen peper en zout naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Kapucijnersoep van verse kapucijners maak je zo:

Dop de peulen en spoel de kapucijners nog even af.

Doe een scheutje olijfolie in de pan op matig vuur en doe hierbij de prei, knoflook, ui, de bleekselderij en de blaadjes van het bonenkruid. Laat de groenten in ongeveer 10 minuten zacht en glazig worden, roer regelmatig. Doe dan de paprika erbij en laat deze nog even een minuut of 5 mee smoren.

Giet voorzichtig de bouillon erbij en voeg de kapucijners toe. Breng het geheel aan de kook en laat nog een minuut of 10 pruttelen.

Wil je een wat meer gebonden soep, schep dan 2 flinke soep-opscheplepels met de kapucijners (het liefst zonder paprika) uit de pan in een hoge kan en pureer dit deel met de staafmixer. Doe het gepureerde deel terug in de pan en verwarm de soep nog even. Voeg vers gemalen peper en zout naar smaak toe.

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Verse peulvruchten - KapucijnersVerse peulvruchten
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

aspergesoep sinaasappel
Soep

Aspergesoep met sinaasappel

Bloemkoolsoep met aardappel en Port Salut
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep met aardappel en Port Salut

raapstelensoep
Soep

Raapstelensoep met zeebaars

daslooksoep
Soep

Daslooksoep; Zacht en kruidig tegelijk

Aspergesoep Met Zalm En Dille
Soep

Aspergesoep met zalm en dille

Aspergesoep met zalm en garnalen
Soep

Aspergesoep met zalm en garnalen

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Spinaziesoep met crème fraîche
Soep

Spinaziesoep met crème fraîche

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen