Spaanse rode linzensoep – Op koudere dagen is een maaltijdsoep met peulvruchten, een lekkernij. Je kunt het dan gelijk over erwtensoep of bruinebonensoep hebben, maar die zijn behoorlijk bewerkelijk en ze kosten veel tijd om te maken. Daar heb je natuurlijk niet altijd zin in. Maar er zijn andere mogelijkheden. Daarom vind je hier een recept voor een linzensoep die wel heel snel op tafel staat. Een Spaanse rode linzensoep. Met veel verse groenten als tomaten, puntpaprika en winterpeen, chorizo en gerookte paprikapoeder voor de Spaanse touch. Daarmee zet je een verrassende en voedzame soep op tafel. En reken maar dat je die soep zeker vaker gaat maken.
Rode linzen voor in de soep
Rode linzen zijn gezond, er zitten veel eiwitten en vezels in. Ze hoeven, in tegenstelling tot veel andere peulvruchten, niet van tevoren geweekt en maar kort gekookt te worden. Bij het koken zul je zien dat rode linzen, anders dan bruine en groene linzen, uit elkaar vallen tot een soort puree. Dit maakt ze heel geschikt voor een stevige maaltijdsoep zoals deze Spaanse rode linzensoep. Voor een gerecht waarin de linzen heel moeten blijven of in een salade kun je dus beter geen rode linzen gebruiken.
Pittige Spaanse rode linzensoep
Spaanse rode linzensoep is een gerecht met wat pit. Er is chilipeper in verwerkt en afhankelijk van de keuze van de soort chorizo die je maakt, kan de worst ook nog vrij pittig zijn. Wil je de soep niet te pittig maken, halveer dan de chilipeper of laat die weg. En kies voor een wat mildere chorizo. Wil je het extra pittig, voeg dan wat chilivlokken of een extra peper toe.
Je kunt de Spaanse rode linzensoep van tevoren klaarmaken. Een dagje laten staan maakt de smaak van de soep er alleen maar beter op. Bewaar de soep nadat hij is afgekoeld dan wel in de koelkast.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Spaanse rode linzensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram droge rode linzen
- 1 1/2 rode puntpaprika in blokjes
- 1 winterpeen, geschild en in blokjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 groene chilipeper, zonder zaad, fijngesneden
- 750 gram tomaten in stukjes (of 2 blikken tomatenblokjes)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 225 gram chorizo, in blokjes
- 1500 ml groentebouillon
- een paar takjes platte peterselie, gehakt
- olijfolie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Spaanse rode linzensoep:
Verhit wat olijfolie in een soeppan. Fruit daarin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
Voeg de tomatenpuree en de gerookte paprikapoeder toe en bak ze even mee.
Spoel de linzen af en verwarm die al roerend mee.
Doe dan de tomaten en de bouillon in de pan en breng alles aan de kook. Laat 10 minuten koken tot de linzen zacht worden.
Voeg dan de puntpaprika, de winterpeen, oregano en de chilipeper toe. Laat alles nog 10 minuten doorkoken tot de groenten beetgaar zijn.
Doe dan de chorizo blokjes in de soep en warm nog even mee.
Bestrooi de Spaanse rode linzen soep voor het serveren met gehakte peterselie.
Lekker met wat stokbrood.
Tafel lekker !!
Wat een heerlijke soep! Heerlijk voor in de herfst/winter.
Dankjewel voor het delen. 😊
Goed om te lezen dat je onze Spaanse rode linzensoep op prijs stelt, Pascal. Dat soort dingen horen we graag!
Heerlijk!
Fijn dat je onze recepten op prijs stelt, Maria. Daar doen we het voor. Dankjewel voor het compliment!