Spaanse rode linzensoep – Op koude dagen eet ik graag een maaltijdsoep met peulvruchten. Erwtensoep en bruinebonensoep vind ik heerlijk, maar zijn bewerkelijk en kosten veel tijd om te maken. En daar heb ik door de week niet altijd zin in.
Omdat het van mij ook wel een beetje pittig mag, bedacht ik onderstaand recept voor Spaanse rode linzensoep. Met veel verse groenten, chorizo en gerookte paprikapoeder voor de Spaanse touch, is dit een heerlijk gevulde maaltijdsoep die heel snel klaar is!
Rode linzen zijn gezond, ze bevatten veel eiwitten en vezels. Ze hoeven, in tegenstelling tot veel andere peulvruchten, niet van tevoren geweekt en maar kort gekookt te worden. Bij het koken zul je zien dat rode linzen, anders dan bruine en groene linzen, uit elkaar vallen tot een soort puree. Dit maakt ze heel geschikt voor een stevige maaltijdsoep.
Wil je de soep niet te pittig, halveer dan de chilipeper of laat deze weg. Wil je het extra pittig, voeg dan wat chilivlokken toe.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Spaanse rode linzensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram droge rode linzen
- 1 1/2 rode puntpaprika in blokjes
- 1 winterpeen, geschild en in blokjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 groene chilipeper, zonder zaad, fijngesneden
- 750 gram tomaten in stukjes (of 2 blikken tomatenblokjes)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 225 gram chorizo, in blokjes
- 1500 ml groentebouillon
- een paar takjes platte peterselie, gehakt
- Olijfolie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Spaanse rode linzensoep:
Verhit wat olijfolie in een soeppan. Fruit daarin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
Voeg de tomatenpuree en de gerookte paprikapoeder toe en bak deze even mee.
Spoel de linzen af en verwarm deze al roerend mee.
Doe dan de tomaten en de bouillon in de pan en breng alles aan de kook. Laat 10 minuten koken tot de linzen zacht worden.
Voeg dan de puntpaprika, de winterpeen, oregano en de chilipeper toe. Laat alles nog 10 minuten doorkoken tot de groenten beetgaar zijn.
Doe dan de chorizo blokjes in de soep en warm nog even mee.
Bestrooi de Spaanse rode linzen soep voor het serveren met gehakte peterselie.
Lekker met wat stokbrood.
Tafel lekker !!