Tex-mex bonensoep – Soeprecepten met peulvruchten zijn er te over. De Hollandse klassiekers als erwtensoep en bruinebonensoep zijn daar voorbeelden van, maar ook de in de Mediterrane en Arabische keuken veel gegeten linzensoep. Nu worden er in Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten, in de zogenaamde Tex-mex eetcultuur, ook veel bonen gegeten. Dus waarom geen maaltijdsoep van bonen met een Tex-mex tintje? De Tex-mex bonensoep is een goedgevulde soep, waar behalve kidneybonen ook rundvlees en nog allerlei andere groenten aan toegevoegd zijn. Een complete maaltijd dus. Lekker voor op een koude dag!
Welke runderlappen koop je voor de soep?
Als je naar de slager gaat om rundvlees te kopen voor de Tex-mex bonensoep, dan zul je zien dat er heel veel verschillende soorten ‘lappen’ liggen. Maar welke moet je dan kopen? Er worden onder andere riblappen, sukadelappen en runderlappen aangeboden. Ken je het verschil tussen al die lappen? Want riblappen en sukadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sukadelappen. Klinkt dat ingewikkeld? Het valt best mee. Voor de Tex-mex bonensoep zijn ‘gewone’ runderlappen gebruikt. Die runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het zijn de magerste van alle soorten runderstoofvlees. Vraag er eens naar bij de slager, die kan je het verschil laten zien.
Kidneybonen of nierbonen
In het recept van de Tex-mex bonensoep worden kidneybonen gebruikt. In het Nederlands worden die bonen ook wel nierbonen genoemd, al is ‘kidneybonen’ inmiddels hier ook de gebruikelijke benaming. Zoals de naam nierbonen als zegt, dit zijn niervormige, donkerrode bonen. Ze smaken een beetje licht zoetig. Tijdens en na het koken behouden kidneybonen hun vorm goed. Ze vallen ook niet uit elkaar. In het velletje van de kidneyboon zitten giftige stoffen en om die reden moeten kidneybonen, na het weken, op een hoge temperatuur, minsten 10 minuten stevig gekookt worden om dit gif te neutraliseren. Daarna kun je het vuur lager zetten. Kook kidneybonen dan ook nooit in het weekwater, maar zet ze altijd in schoon water of bouillon op. Kidneybonen worden vooral gebruikt voor Midden- en Zuid-Amerikaanse gerechten als onder andere chili con carne en natuurlijk de Tex-mex bonensoep. De peulvruchten zijn ook heel geschikt om koud te eten en bijvoorbeeld in een salade te verwerken.
Tex-mex bonensoep – tips
Je kunt de soep makkelijk de dag van tevoren klaarmaken. Laat hem dan goed afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast om zuur worden van de Tex-mex bonensoep te voorkomen.
Geen liefhebber van kidneybonen? Je kunt de soep ook met bruine bonen maken. De kleur wordt dan wat lichter en de smaak zal iets anders zijn, maar minstens net zo lekker!
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Tex-Mex bonensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram gedroogde kidneybonen
- 500 gram runderlappen, in blokjes
- 2,5 liter runderbouillon
- 150 gram ui, grof gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chiliper, in ringen
- 500 gram verse tomaten, in blokjes gesneden
- 140 gram tomatenpuree
- 5 eetlepels maïskorrels, gaar
- 1 rode en 1 gele paprika, in reepjes
- Halve winterpeen, in klein blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1 halve prei, of 1 hele, dunne prei, in halve ringen
- 2,5 eetlepel Tex-mex kruiden
- olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Tex-mex bonensoep:
De avond van tevoren:
Controleer de kidneybonen op steentjes en andere zaken die er in niet in horen. Doe ze in een vergiet en spoel ze af met koud water. Doe ze over in een grote schaal of pan, en vul die zover met koud water dat de bonen echt goed onder staan. Laat ze de hele nacht weken.
Spoel de bonen af in een vergiet, en zet ze met 2 liter (de rest heb je later nodig) runderbouillon op in een grote pan. Kook tot ze gaar zijn. Dit kan, afhankelijk van hoe oud de bonen zijn, een half uur tot wel een uur duren.
Als de bonen gaar zijn, schep je 300 gram bonen uit de pan. Zet die even weg. Pureer de rest van de bonen in de bouillon met een staafmixer.
Verhit ondertussen in een koekenpan of braadpan een scheut olie. Bak hierin de runderlappen rondom bruin aan. Als ze bruin zijn voeg je de ui, de knoflook en de chilipeper toe en bak je ze een paar minuten mee. Voeg de tomatenpuree en de tomaten toe en bak die ook nog even mee.
Verhit al roerend de gepureerde soep en voeg om hem wat te verdunnen wat van de achtergehouden bouillon toe. Schep het vleesmengsel met de achtergehouden kidneybonen en de Tex-mex kruiden in de soep, breng die aan de kook en laat op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, rustig 2,5 uur pruttelen. Als je op gas kookt, kun je een sudderplaatje gebruiken. Roer af en toe in de pan om aanbranden te voorkomen.
Voeg na 2,5 uur de paprika, de winterpeen, de prei en de bleekselderij toe en laat ze een half uurtje meekoken.
Aan het eind van de kooktijd roer je maïskorrels door de soep en warm je die nog even mee.
Serveer de soep in grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood, of tortillachips.
Tafel lekker !!
Heerlijk de texmex soep was wel even in verwarring over de tomaten. Die niet bij de ingrediënten stonden. Zomers is deze soep ook lekker. Ik ben erg blij met de recepten van lekker tafelen. Ook de uitleg over groente e.d. ik steek hier echt enorm veel dingen van op.
Dankjewel voor het compliment en de melding, Pea. We hebben de ingrediëntenlijst van de Tex-Mex bonensoep aangepast. En natuurlijk fijn om te horen dat je onze recepten waardeert!