Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tom kha kai; Thaise kippensoep met kokos

De geurige Thaise keuken lijkt soms buiten handbereik. Maar wees niet getreurd! Deze heerlijke Tom kha kai (kippensoep met kokos) maak je nu lekker zelf!

0 2.249

Tom kha kai; Thaise kippensoep met kokos – Absoluut één van mijn favoriete soepen deze klassieke Thaise kippensoep met rijke smaken, een klein beetje pit en lekker romig.

Tom kha kai of toch Tom kha gai ??

Ik heb geprobeerd te achterhalen waarom er zowel Tom kha gai als Tom kha kai  geschreven wordt. Kai betekent kip dus logischerwijs zou je aannemen dat Tom kha kai de juiste benaming is voor deze kippensoep en toch zie ik dat Thom kha gai ook heel veel geschreven wordt. Ik heb geen overtuigend antwoord gevonden en moet je deze dan ook schuldig blijven en ga ik er gemakshalve dus maar vanuit dat deze soep gewoon twee namen heeft. Mocht iemand het antwoord wel weten, ik blijf heel benieuwd.

Maar ongeacht de naam, deze soep is heerlijk. Voor een aantal ingrediënten is een vervanging te vinden maar toch zou ik als je deze soep wil gaan maken even langs de toko of Aziatische supermarkt gaan.


Tom kha kai; Thaise kippensoep met kokos

Tom kha kaiSoep voor 4 – 6 personen

  • 2 stengels sereh/citroengras
  • 3 cm galangal (evt. gember)
  • 10 blaadjes djeruk purut/ limoenblaadjes (evt. 100 ml limoensap)
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 4 lente uitjes
  • 125 gram kip (gekookt en in reepjes getrokken)
  • 100 gram shiitake (evt. champignons)
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el vissaus
  • 1 tl palmsuiker (evt. bruine basterdsuiker)

Voor de decoratie gebruik ik wat blaadjes verse koriander, wat ringetjes rode peper, lenteui en een partje limoen.

Kneus met de achterkant van een mes de stengels citroengras, op deze manier geven ze vele malen meer smaak af. Snijd van het witte gedeelte van de lente ui ringetjes en snijd de galangal heel fijn of rasp ze eventueel. Doe in een ruime pan de citroengrasstengels, de galangal, de blaadjes djeruk purut, de kippenbouillon en de ringetjes lente ui. Roer om en breng aan de kook. Als het kookt draai je het vuur lager en laat je het geheel een kwartier doorkoken. Na 15 minuten neem je de pan van het vuur en schenk je de bouillon op een zeef. Nu houd je een heldere bouillon met heel veel smaak over.

Doe de bouillon terug in de pan en voeg de kip, de shiitake, de kokosmelk, de vissaus en de palmsuiker toe. Roer goed door en breng op een laag vuur terug aan de kook. Laat koken tot de shiitake beetgaar zijn.

Dien de tom kha kai op en decoreer met koriander, rode peper, lente ui en limoen.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer