Tomaten-crèmesoep – De lekkerste tomatensoep kook je zelf! En natuurlijk maak je die van verse tomaten. Het recept voor verse, romige tomaten-crèmesoep is heel makkelijk, en ook belangrijk; de soep staat heel snel op tafel. Zo snel dat je niet in de verleiding komt om een zak of een blik soep open te trekken!
Kies de juiste tomaten
Als je naar de groenteboer of de markt gaat om verse tomaten voor de tomaten-crèmesoep te maken, kies dan wel voor de juiste tomaten. Want hoe meer smaak er aan de tomaten zit, hoe lekkerder de soep wordt. Zoek mooi rode en vooral rijpe tomaten uit. Ze mogen best al een beetje zacht zijn, dat is voor het koken van soep geen enkel probleem. Als je slim wilt inkopen ga je aan het eind van de dag naar de markt. Als je geluk hebt koop je voor heel weinig geld een hele door tomaten. Is dat te veel voor de soep? Je kunt ze ook gebruiken voor een lekkere basissoep of saus, die je, eenmaal afgekoeld, heel goed in de vriezer kunt bewaren.
In tomaten-crèmesoep gaat room
En bij het verwerken van room in een warme soep kan het gebeuren dat de soep gaat schiften. De smaak van de soep zal er niet door veranderen, maar het ziet er minder fraai uit. Je kunt dit schiften voorkomen. Als je slagroom gebruikt in de tomaten-crèmesoep, let er dan op dat het een vetpercentage heeft van 35%. Laat de room eerst op kamertemperatuur komen voor je hem aan de soep toevoegt. Voeg de room aan het eind van het kookproces toe en laat de soep niet te lang meer koken.
Je kunt er ook voor kiezen om kookroom te gebruiken. In kookroom zit veel minder vet dan in slagroom, namelijk ongeveer 20%. Daarnaast zit er in kookroom een bindmiddel, dat voorkomt dat het gerecht waar je het aan toevoegt, gaat schiften.
Je hebt een staafmixer nodig om tomaten-crèmesoep te kunnen maken.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Tomaten-crèmesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse, rijpe tomaten
- 150 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- de blaadjes van 3 takjes tijm
- 2 theelepels suiker
- 800 ml groentebouillon
- 100 ml kookroom of slagroom
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tomaten-crèmesoep:
Pel de uien en snipper ze grof.
Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit de laurier, de tijm, de uien en de knoflook aan tot de uien glazig gaan zien. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een paar minuten mee om te ontzuren.
Doe de tomaten in de pan en bak ze tot ze zacht worden. Voeg de suiker toe en blus af met de bouillon.
Breng het geheel aan de kook en laat op een heel laag vuurtje een minuut of 10 koken.
Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier en pureer de soep met de staafmixer of in de blender.
Doe de room in de soep en mix de soep nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de tomaten-crèmesoep direct. Druppel eventueel nog wat room ter garnering in de soep.
Tafel lekker !!