Tomatensoep, met of zonder ballen – Kortgeleden las ik in een krantenartikel, dat een gevriesdroogde soep minder bacteriën bevat dan je zelfgemaakte soep, die dagen in de koelkast staat. Dat zal best zo zijn, maar zeg nu zelf, een zelfgemaakte soep is zoveel lekkerder, die staat echt geen dagen in de koelkast. Die gaat op en mocht er wat over zijn, dan doe je de rest in de vriezer. Er gaat niets boven zelfgemaakte soep en zeker een pakje met heel veel zout, rare E-nummers en wat flintertjes gevriesdroogde spul niet.
Kost veel meer tijd??
Dus niet! Oké ik heb niet binnen 5 minuten een soort van soep op tafel maar met een blender, staafmixer of een keukenmachine heb je binnen een half uur een heerlijke zelfgemaakte tomatensoep. Van echte verse tomaten dus, met verse kruiden en als je een beetje doorwerkt heb je er ook nog zelfgedraaide gehaktballetjes in. Dus meneer de professor, ik daag u uit! Kom maar een keertje langs om te proeven van een zelfgemaakte tomatensoep, dan wil ik er ook nog wel een euro tegenaan gooien om het verschil met een gevriesdroogde ‘Italiaanse maaltijd tomatensoep’ te laten proeven.
Ga niet op zoek naar de harde, lichtrode tomaten, maar gebruik de wat zachtere exemplaren. Inderdaad diegene die je misschien normaal links zou laten liggen, de mooie rijpe rode, die de meeste smaak bevatten. Die je op het einde van de markt voor weinig kan scoren. Kijk dan meteen of er ook nog ergens een verdwaalde bos basilicum ligt. Grote kans dat je die gratis mee mag nemen bij je tomaten. Neem dan ook meteen een zakje waspeen mee. Deze kan je de rest van de week zeker nog ergens in verwerken. Ik doe een lepel suiker bij de tomatensoep. Minder suiker, ik weet het, maar deze tip van de Siciliaanse oma blijf ik volgen. En als er uiteindelijk 20 korrels in mijn bord soep komen, kan ik ermee leven.
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Tomatensoep, met of zonder ballen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kilo rode rijpe tomaten, in kwarten
- 2 waspenen, grove stukken
- 4 knoflooktenen, gepeld
- flinke bos basilicum of 2/3 van een potje met verse basilicum
- zout en peper
- 1 el suiker
- 150 gr mager rundergehakt
- 1 beschuit
- paneermeel
- 1 ei
- peper en zout
- optie: kookroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je verse tomatensoep:
Doe de tomaat, waspeen, knoflook en basilicum in een blender of keukenmachine met mes. Laat goed fijn worden. Bij mij past niet alles in één keer in de machine, dus ik doe het in delen. Alles mengt later toch weer in de pan. Doe het mengsel in de pan en breng aan de kook. Doe het schepje suiker erbij en laat de soep 10 minuten op laag vuur pruttelen.
Draai ondertussen de gehaktballetjes. Verkruimel het beschuit over het gehakt, breek het eitje erboven, breng op smaak met peper en zout of wat jijzelf lekker vindt en meng alles door elkaar. Voeg nu paneermeel toe totdat het gehakt goed aan elkaar blijft plakken. Draai van dit mengsel kleine balletjes.
Wil je een gladde tomatensoep, pureer de soep na 10 minuten nog wat meer met de blender of de staafmixer en doe daarna eventueel pas de gehaktballetjes in de soep. Laat nog 10 minuten doorkoken. Is de soep wat te dik naar jouw smaak, voeg dan wat kokend water toe. Beetje bij beetje. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Voor een wat romige tomatensoep voeg je als laatst nog wat (50 ml) kookroom toe. Garneer met wat druppels kookroom en een blaadje basilicum.
Tafel lekker !!