• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Tomatensoep, met of zonder ballen

door Marlene Stolte
in Soep
0
0
Tomatensoep

Tomatensoep, met of zonder ballen – Kortgeleden las ik in een krantenartikel, dat een gevriesdroogde soep minder bacteriën bevat dan je zelfgemaakte soep, die dagen in de koelkast staat. Dat zal best zo zijn, maar zeg nu zelf, een zelfgemaakte soep is zoveel lekkerder, die staat echt geen dagen in de koelkast. Die gaat op en mocht er wat over zijn, dan doe je de rest in de vriezer. Er gaat niets boven zelfgemaakte soep en zeker een pakje met heel veel zout, rare E-nummers en wat flintertjes gevriesdroogde spul niet.

Kost veel meer tijd??

Dus niet! Oké ik heb niet binnen 5 minuten een soort van soep op tafel maar met een blender, staafmixer of een keukenmachine heb je binnen een half uur een heerlijke zelfgemaakte tomatensoep. Van echte verse tomaten dus, met verse kruiden en als je een beetje doorwerkt heb je er ook nog zelfgedraaide gehaktballetjes in. Dus meneer de professor, ik daag u uit! Kom maar een keertje langs om te proeven van een zelfgemaakte tomatensoep, dan wil ik er ook nog wel een euro tegenaan gooien om het verschil met een gevriesdroogde ‘Italiaanse maaltijd tomatensoep’ te laten proeven.

Ga niet op zoek naar de harde, lichtrode tomaten, maar gebruik de wat zachtere exemplaren. Inderdaad diegene die je misschien normaal links zou laten liggen, de mooie rijpe rode, die de meeste smaak bevatten. Die je op het einde van de markt voor weinig kan scoren. Kijk dan meteen of er ook nog ergens een verdwaalde bos basilicum ligt. Grote kans dat je die gratis mee mag nemen bij je tomaten. Neem dan ook meteen een zakje waspeen mee. Deze kan je de rest van de week zeker nog ergens in verwerken. Ik doe een lepel suiker bij de tomatensoep. Minder suiker, ik weet het, maar deze tip van de Siciliaanse oma blijf ik volgen. En als er uiteindelijk 20 korrels in mijn bord soep komen, kan ik ermee leven.

Tomaten

Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Tomatensoep, met of zonder ballen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 kilo rode rijpe tomaten, in kwarten
  • 2 waspenen, grove stukken
  • 4 knoflooktenen, gepeld
  • flinke bos basilicum of 2/3 van een potje met verse basilicum
  • zout en peper
  • 1 el suiker
  • 150 gr mager rundergehakt
  • 1 beschuit
  • paneermeel
  • 1 ei
  • peper en zout
  • optie: kookroom

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je verse tomatensoep:

Doe de tomaat, waspeen, knoflook en basilicum in een blender of keukenmachine met mes. Laat goed fijn worden. Bij mij past niet alles in één keer in de machine, dus ik doe het in delen. Alles mengt later toch weer in de pan. Doe het mengsel in de pan en breng aan de kook. Doe het schepje suiker erbij en laat de soep 10 minuten op laag vuur pruttelen.

Draai ondertussen de gehaktballetjes. Verkruimel het beschuit over het gehakt, breek het eitje erboven, breng op smaak met peper en zout of wat jijzelf lekker vindt en meng alles door elkaar. Voeg nu paneermeel toe totdat het gehakt goed aan elkaar blijft plakken. Draai van dit mengsel kleine balletjes.

Wil je een gladde tomatensoep, pureer de soep na 10 minuten nog wat meer met de blender of de staafmixer en doe daarna eventueel pas de gehaktballetjes in de soep. Laat nog 10 minuten doorkoken. Is de soep wat te dik naar jouw smaak, voeg dan wat kokend water toe. Beetje bij beetje. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Voor een wat romige tomatensoep voeg je als laatst nog wat (50 ml) kookroom toe. Garneer met wat druppels kookroom en een blaadje basilicum.

Tafel lekker !!

DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met Broccocress

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen