Toscaanse broodsoep met tomaten – Broodsoep? Kun je werkelijk soep maken van brood? Ja, dat kan! Voor dit gerechtje van Toscaanse broodsoep hoef je echt niet veel in huis te halen. Met een stuk of wat ingrediënten waarvan verse tomaten en brood de belangrijkste zijn, tover je zo een heerlijk vegetarische tomatensoep uit je hoed.
Authentieke Italiaanse “Cucina povera”
“Cucina povera” betekent letterlijk vertaald “armeluiskeuken”. Die Italiaanse kookstijl ontstond in de middeleeuwen. De adel at hun maaltijd uit kommetjes gemaakt van brood. Na dat ze hun buiken rond gegeten hadden, werden de kommen aan de dienaren gelaten. Die maakten er op hun beurt opnieuw een maaltijd van door de broodkommen te koken met restjes groenten en kruiden die ze konden vinden. Zo moet de Toscaanse broodsoep zijn ontstaan.
De echte simplistische, maar daarom niet minder lekkere, Italiaanse keuken, komt hier veel te weinig op het bord. Daar moet dringend verandering in gebracht worden met de Toscaanse broodsoep met tomaten, want Italianen koken graag met verse ingrediënten. Net zoals Lekker Tafelen. En ook Lekker Tafelen maakt graag alles op, geen verspilling!
Wij maken er een rijker gerecht van door de Toscaanse broodsoep te serveren met mozzarella, maar als je het echt authentiek wil houden, kan het best zonder.
“Pappa al pomodoro”
Italianen noemen de bereiding “pappa al pomodoro”. Als je dat letterlijk vertaalt naar het Nederlands dan betekent dit “pap van tomaten”. Dat klinkt helemaal niet zo aantrekkelijk als de Italiaanse benaming. Maar de smaak van dit gerecht is dat wel! In het Nederlands kun je dit gerecht dus Toscaanse broodsoep met tomaten noemen.
Italiaanse zomeravond
Toscaanse broodsoep met tomaten is een maaltijdsoep, heerlijk om te serveren op een zomeravond, als je samen met je vrienden wilt genieten, in plaats van aan het fornuis te staan. Want als het eenmaal klaar is, kun je de Toscaanse broodsoep met tomaten koud of lauw serveren, nooit heet! Je maakt ze klaar en laat ze staan tot je ze wilt eten, en jij hebt tijd om te genieten. Ben je klaar voor een Italiaanse zomeravond?
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Toscaanse broodsoep met tomaten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg verse tomaten
- 300 gram (oudbakken) brood
- 300 ml tomatenpassata
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 500 ml water
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper uit de molen
- basilicum, om te garneren
- mozzarella, om te garneren
- 4 eetlepels olijfolie (1 per bord) om te garneren
Bereidingswijze van dit recept
Toscaanse broodsoep met tomaten maak je zo:
Ontvel de tomaten, snij ze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Hou het tomatenvlees even apart.
Pel en snipper de uien.
Doe twee flinke eetlepels olijfolie in een kom en laat goed heet worden. Stoof hierin de uien aan. Pers er de teentjes knoflook bij uit en stoof mee aan.
Voeg hier het tomatenvlees aan toe en laat een kwartiertje pruttelen op zacht vuur.
Voeg nu de passata, de 500 ml water en het (oudbakken) brood toe.
Breng op smaak met zout en peper uit de molen en laat nog een tiental minuten pruttelen.
Schep de Toscaanse broodsoep in diepe borden en werk af met enkele bolletjes mozzarella en een takje basilicum per bord. Druppel er per bord een eetlepel olijfolie over.
Laat de Toscaanse broodsoep afkoelen voor het serveren, je eet de soep lauw of koud.
Tafel Lekker !!