• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Toscaanse broodsoep met tomaten; tomatolicious!

Een Italiaanse maaltijdsoep op basis van tomaten en brood

door Frederike
in Soep
0
0
Toscaanse broodsoep met tomaten, pappa al pomodoro, tomaten, brood

Toscaanse broodsoep met tomaten – broodsoep? Kun je werkelijk soep maken van brood? Ja, dat kan! Voor dit gerechtje van Toscaanse broodsoep hoef je echt niet veel in huis te halen. Met een stuk of wat ingrediënten waarvan verse tomaten en brood de belangrijkste zijn, tover je zo een heerlijk vegetarisch gerecht uit je hoed.

Authentieke Italiaanse “Cucina povera”

Cucina povera betekent letterlijk vertaald “armeluiskeuken”. Deze Italiaanse kookstijl ontstond in de middeleeuwen. De adel at hun maaltijd uit kommetjes gemaakt van brood. Na dat zij hun buiken rond gegeten hadden, werden de kommen aan de dienaren gelaten. Die maakten er op hun beurt opnieuw een maaltijd van door de broodkommen te koken met restjes groenten en kruiden die ze konden vinden. Zo moet deze Toscaanse broodsoep zijn ontstaan. En daar hebben we geen spijt van!

De échte simplistische – maar daarom niet minder lekkere – Italiaanse keuken komt hier veel te weinig op ons bord. Daar moeten we dringend verandering in brengen met deze Toscaanse broodsoep met tomaten, want Italianen koken graag met verse ingrediënten, net zoals wij bij Lekker Tafelen. En ook wij maken graag alles op, geen verspilling!

Wij maken er een rijker gerecht van door de Toscaanse broodsoep te serveren met mozzarella, maar als je het echt authentiek wil houden, kan het best zonder.

“Pappa al pomodoro”

Italianen noemen deze bereiding “pappa al pomodoro”. Als we dat letterlijk vertalen naar het Nederlands dan betekent dit “pap van tomaten”. Dat klinkt helemaal niet zo aantrekkelijk als de Italiaanse benaming. Geloof me, de smaak van dit gerecht is dat wél!  Laten wij dit gerechtje dus Toscaanse broodsoep met tomaten noemen.

Italiaanse zomeravond

Toscaanse broodsoep met tomaten is een maaltijdsoep, heerlijk om te serveren op een zomeravond, als jij samen met je vrienden wil genieten in plaats van aan de kookpotten te staan. Want als het eenmaal klaar is, kun je de Toscaanse broodsoep met tomaten koud of lauw serveren, nooit heet! Je maakt ze klaar en laat ze staan tot je ze wil eten, en jij hebt tijd om te genieten. Ben je klaar voor een Italiaanse zomeravond?

Toscaanse broodsoep met tomaten

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg verse tomaten
  • 300 gram (oudbakken) brood
  • 300 ml tomatenpassata
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 500 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper uit de molen
  • basilicum, om te garneren
  • mozzarella, om te garneren
  • 4 eetlepels olijfolie (1 per bord) om te garneren

Bereidingswijze van dit recept

Toscaanse broodsoep met tomaten maak je zo:

Ontvel de tomaten, snij ze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Hou het tomatenvlees even apart.  Pel en snipper de uien. Doe twee flinke eetlepels olijfolie in een kom en laat goed heet worden. Stoof hierin de uien aan. Pers er de teentjes knoflook bij uit en stoof mee aan. Voeg hier het tomatenvlees aan toe en laat een kwartiertje pruttelen op zacht vuur. Voeg nu de passata, de 500 ml water en het (oudbakken) brood toe. Breng op smaak met zout en peper uit de molen en laat nog een tiental minuten pruttelen.

Schep de Toscaanse broodsoep in diepe borden en werk af met enkele bolletjes mozzarella en een takje basilicum per bord. Druppel er per bord een eetlepel olijfolie over.

Laat de Toscaanse broodsoep afkoelen voor het serveren, je eet de soep lauw of koud.

Tafel Lekker !!

Tags: GroenteVegetarisch
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Noedelsoep met paksoi
Soep

Noedelsoep met paksoi; klaar in 15 minuten

brandnetelsoep, brandnetel, brandneteltopjes
Soep

Brandnetelsoep; dat prikkelt je zintuigen

Kalfssoep met prei en gehaktballetjes
Soep

Kalfssoep; met prei en gehaktballetjes

Minestrone met boerenkool
Maaltijdsoep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Kippensoep
Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

14 − 1 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen