Uien-crèmesoep – De heldere of lichtgebonden uiensoep met een stuk stokbrood en geraspte kaas, die je vervolgens gratineert in de oven kent iedereen inmiddels wel. Hartstikke lekker natuurlijk, maar je kunt uiensoep ook op een heel andere manier maken. In de vorm van een uien-crèmesoep namelijk. Die soep ziet er compleet anders uit dan de uiensoep die je gewend bent, en hij smaakt ook anders. Maar het is zeker dat de soep net zo lekker is, en dat er absoluut net zoveel smaak aan zit. Ga jij de uien-crèmesoep, waar overigens geen vlees in zit, eens proberen? Je zet met dit recept heel snel een vegetarische soep op tafel en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. En de meeste daarvan heb je vast al in huis, dus je kunt zo de keuken in.
Heerlijk romige uien-crèmesoep
Wat is er dan zo anders aan de uien-crèmesoep vergeleken met een traditionele uiensoep? Om te beginnen bak je de uien niet bruin. Ze hoeven alleen maar glazig te bakken en vervolgens gaar te worden. Dat kost dus al veel minder tijd. Het garen gebeurt in een groentebouillon. Daarna ga je de soep pureren en maak je er een heerlijk romige uien-crèmesoep van door er crème fraîche aan toe te voegen. Die soep is heerlijk als lunch, met wat vers stokbrood, maar je serveert hem net zo makkelijk als voorgerecht. De soep is niet heel erg machtig, dus ook daarvoor is het een prima keuze.
Je kunt de uien-crèmesoep van tevoren klaarmaken, en opnieuw opwarmen als je hem wilt gaan eten. Je hebt voor het pureren van de soep wel een staafmixer nodig. Eventueel kun je daar ook een blender voor gebruiken. Laat de soep, als je die blender gaat gebruiken, wel even afkoelen voor je hem gaat pureren, om ongelukken te voorkomen.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Uien-crèmesoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram uien
- 2 teentjes knoflook
- olie om in te bakken
- 2 eetlepels bloem
- 1 liter groentebouillon (+ iets extra)
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zout en peper
- een klein bosje bieslook
- 200 gram crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je uien-crèmesoep:
Pel de uien en snijd ze in grove halve ringen. Dat hoeft niet netjes, want de soep wordt gepureerd, dus je ziet er uiteindelijk niets van terug.
Snipper de knoflook.
Verhit een scheutje olie in een soeppan en zet hier in de uien en de knoflook aan tot ze glazig zijn. Ze hoeven niet bruin te kleuren.
Voeg de bloem toe aan de uien en bak die even mee om te garen.
Schenk de groentebouillon in de pan, voeg de tijm toe en breng aan de kook. Laat zachtjes doorkoken tot de uien gaar zijn.
Pureer de soep vervolgens met de staafmixer. Gebruik je een blender om de uien-crèmesoep te pureren? Laat de soep dan eerst wat afkoelen voor dat je tot pureren over gaat.
Voeg de crème fraîche toe en mix die even mee.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen of borden. Bestrooi met wat gehakte bieslook.
Serveer de uien-crèmesoep direct.
Tafel lekker !!